Argentum15 Napisano 18 Marzec 2017 Autor Napisano 18 Marzec 2017 Witam szanownych KolegówDziękuję za odpowiedzi i pomoc w moich poprzednich postach. Tradycyjne pytanko? Czy te oznaczenia oznaczają, że sztućce są srebrne?Piotr
viator01 Napisano 19 Marzec 2017 Napisano 19 Marzec 2017 No właśnie rzuciło mi się w oczy to oznaczenie producenta SFAM. Jest to wytwórnia Société Française d'Alliage des Métaux założona w 1894 roku. Dodatkowo wydaje mi się, że widzę napis metal alliages blanc", co oznacza biały stop metalu i oznaczenie jakości plateru (84 gram). Zatem nie rosyjska próba, a wyrób posrebrzany francuski.
viator01 Napisano 19 Marzec 2017 Napisano 19 Marzec 2017 I jeszcze ciekawostka - być może fabryka nadal działa - bo w 1983 roku miała 80 pracownikówhttp://www.culture.gouv.fr/public/mistral/mersri_fr?ACTION=CHERCHER&FIELD_1=REF&VALUE_1=IA60001051
viator01 Napisano 19 Marzec 2017 Napisano 19 Marzec 2017 A dałoby się lepsze zdjęcia detali wykonać? Dziwnie mi to Francją pachnie, ale już ślepy jestem :)
Argentum15 Napisano 18 Marzec 2017 Autor Napisano 18 Marzec 2017 Witam szanownych KolegówDziękuję za odpowiedzi i pomoc w moich poprzednich postach. Tradycyjne pytanko? Czy te oznaczenia oznaczają, że sztućce są srebrne?Piotr
Pytanie
Argentum15
Witam szanownych Kolegów
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc w moich poprzednich postach. Tradycyjne pytanko? Czy te oznaczenia oznaczają, że sztućce są srebrne?
Piotr
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.