otrong Napisano 16 Marzec 2017 Autor Napisano 16 Marzec 2017 Dzisiaj przy pracach w ogrodzie wykopałem dziwny kamień. Nie jest to beton, gips, czy też inny współczesny materiał. Zwykły, idealnie obrobiony, dość ciężki kamień. Widać jakieś zdobienia. Ktoś ma jakieś pomysły?
otrong Napisano 17 Marzec 2017 Autor Napisano 17 Marzec 2017 No nic, dzięki wielkie. Może i tak być. Nigdzie nic podobnego nie mogę znaleźć. Nie mogę też wyobrazić sobie jak taki mały przedmiot mógł służyć jako suszka? Do tego bez żadnej ączki"
Erih Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Po namyśle mam też inną koncepcję (nie podałeś wymiarów, a ja początkowo kształtem się zasugerowałem). To może być pion do gry. W wypadku suszki/przycisku do papieru średnica powinna być minimum 5 cm, w wypadku piona do gry około 2 cm.Czy powierzchnia płaska jest gładko wypolerowana ?
ManyFace Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Biorąc pod uwagę kontekst (bliskość zabudowań) to może jest to element kamiennego ornamentu.
otrong Napisano 16 Marzec 2017 Autor Napisano 16 Marzec 2017 Dzisiaj przy pracach w ogrodzie wykopałem dziwny kamień. Nie jest to beton, gips, czy też inny współczesny materiał. Zwykły, idealnie obrobiony, dość ciężki kamień. Widać jakieś zdobienia. Ktoś ma jakieś pomysły?
Erih Napisano 16 Marzec 2017 Napisano 16 Marzec 2017 Suszka do papieru. Od spodu mocowano chłonny materiał, ciężar przycisku zapobiegał marszczeniu się papieru.
otrong Napisano 17 Marzec 2017 Autor Napisano 17 Marzec 2017 Dziekuję, ale masz gdzieś jakieś poparcie w źródłach? Jaki okres? XIXw?
Pytanie
otrong
Dzisiaj przy pracach w ogrodzie wykopałem dziwny kamień. Nie jest to beton, gips, czy też inny współczesny materiał. Zwykły, idealnie obrobiony, dość ciężki kamień. Widać jakieś zdobienia. Ktoś ma jakieś pomysły?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.