Skocz do zawartości
  • 0

Pistolet Czarnoprochowy

Fryta188

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
teraz bez wątpliwości
podpisuje się pod tym rencami i nogami
oczywiście zwykły kapiszon ,oryginał,nie konwersja
szkoda że go tak życie obgryzło
pod rdzą na lufie od jej spodu na pewno są punce
ale nie wiem czy ma sens go jeszcze męczyć
Napisano
Pod tym linkiem są chyba wszystkie modele cywilne i wojskowe czarnoprochowców, ale szukanie jest bardzo żmudne.
http://www.littlegun.info/
Napisano
Jeżeli kominek i lufa są drożne oraz ze sobą połączone, oraz istnieje realny mechanizm spustowy, to nie jest to atrapa.
Ja obstawiam po prostu broń mocno zdobioną, ok połowy XIX wieku.
Napisano

Może będzie czytelniejsze. Pamiętajcie że fotografując mały element na białym tle, trzeba rozjaśnić całość o 1 lun 1,5 działki.
Większość nawet najprostszych aparatów daje taką możliwość.

Napisano
Wydaje mi się że to nie żadna atrapa tylko tak korozja zezarla ze nawet nie widać kształtu śruby na kurku i z kominem ta sama historia. Torba zwróć uwagę ze lufą jest podniesiona w drewnie do góry. Jak opuscisz na dół to kurek trafi w komin. Wyglądem przypomina Francuza z drugiej połowy XIX w.
Napisano
Są dwie dziury, jedna do śruby mocującej zamek i druga do mocowania sprężyny. Co by nie robić więcej dziur się nie zobaczy. Można szukać puncy i tyle.
Wojtek
Napisano
No Powiem szczerze ze podobny . Atrapa to nie jest napewno . wszystko jest drozne mechanizm spustpwy tez dziala. jedynie drzewo nie wytrzymalo jest w kiepskim stanie. na zdjeciu wyglada ładnie ale wszystkie elementy sa w osbonym stanie. wszystko trzeba skladac.
Napisano
no to zrób foty takiego rozłożonego
lufa po wyjęciu z łoża foty jej od dołu
powinna mieć tam punce przynajmniej
zdjęcie sprężyn zamka ,więcej detali technicznych
wtedy się zobaczy na pewno o co kaman
Napisano
Racja, zdjęcia po rozłożeniu więcej powiedzą.
Widać wyraźnie że drewno i elementy stalowe zjedzone, kurek wyszczerbiony, zaś tam gdzie jak się domyślam jest mosiądz, stan zachowania dużo lepszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie