formoza58 Napisano 29 Kwiecień 2017 Autor Napisano 29 Kwiecień 2017 Na Cmentarzu Wojennym w Laskach, w lecie 1940 roku. Cytuj
formoza58 Napisano 29 Kwiecień 2017 Autor Napisano 29 Kwiecień 2017 Wspólna mogiła żołnierzy poległych pod Łomiankami. Adriany" kawalerzystów grupy mjr. Juniewicza. Cytuj
formoza58 Napisano 30 Kwiecień 2017 Autor Napisano 30 Kwiecień 2017 Wspólna mogiła napastników i Obrońców. Cytuj
formoza58 Napisano 7 Maj 2017 Autor Napisano 7 Maj 2017 Porucznik Mieczysław Kiwała.We wrześniu 1939 roku był oficerem sztabu Kresowej BK. W trakcie walk dołączył do macierzystego pułku. Poległ jako dowódca 3 szwadronu 6 Pułku Strzelców Konnych, 18 września, pod Sadową. Cytuj
formoza58 Napisano 9 Maj 2017 Autor Napisano 9 Maj 2017 Jeszcze jeden portret generała Stanisława Grzmot Skotnickiego. Cytuj
formoza58 Napisano 10 Maj 2017 Autor Napisano 10 Maj 2017 Ślubowanie z okazji wręczenia nowego sztandaru 17 Pułkowi Ułanów Wielkopolskich, w lecie 1939 roku. Ilu z tych ułanów przeżyło wrześniowe walki?... Cytuj
formoza58 Napisano 11 Maj 2017 Autor Napisano 11 Maj 2017 Według opisu pobojowisko po boju pod Sierakowem, ale mi się wydaje, że mogą to być Laski. Cytuj
formoza58 Napisano 28 Maj 2017 Autor Napisano 28 Maj 2017 Mogiła ułanów 3 szwadronu 17 P.Uł. Wielkopolskich w Głownie. Cytuj
formoza58 Napisano 28 Maj 2017 Autor Napisano 28 Maj 2017 Groby żołnierskie w Brzezince pod Walewicami, 14 listopada 1940 roku. W jednej z nich spoczywał dowódca 15 Pułku Ułanów Poznańskich, ppłk. Tadeusz Mikke. Cytuj
formoza58 Napisano 30 Maj 2017 Autor Napisano 30 Maj 2017 Kwiecień 1940 roku...Pogrzeby Żołnierzy Września po ekshumacji z pierwotnych pochówków. Cytuj
formoza58 Napisano 3 Czerwiec 2017 Autor Napisano 3 Czerwiec 2017 Kolejne portrety Grzmota Skotnickiego.Jako dowódca 15 P.Uł. Poznańskich... Cytuj
formoza58 Napisano 3 Czerwiec 2017 Autor Napisano 3 Czerwiec 2017 ... i brygady kawalerii Baranowicze". Cytuj
hubimohi93 Napisano 6 Czerwiec 2017 Napisano 6 Czerwiec 2017 Witam, kolego formoza58 znam imiona i nazwiska dwóch polskich żołnierzy poległych w mojej okolicy. Widzę, że jesteś niekwestionowanym znawcą tej tematyki, więc może coś więcej mi na ich temat powiesz. Ci żołnierze nazywali się: Antoni Muzolf i Stanisław Myk (oboje prawdopodobnie z 2 pułku szwol). Nie mogę absolutnie nic znaleźć na ich temat. Pozdrawiam. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Czerwiec 2017 Autor Napisano 6 Czerwiec 2017 Przesada z tym znawstwem, poprostu robię to, co powinienem, aby żyć w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku wobec Tych, którzy być może na nas czekają w Niebieskim Garnizonie"...Nie mam tych podanych dwóch nazwisk ( prawdopodobnie Szwoleżerów Rokitniańskich). W związku z tym mam pytania. Pierwsze, gdzie zamieszkujesz ? Drugie, skąd przypuszczenie, że są to żołnierze 2 P.Szwol. Rokitniańskich?Pozdrawiam Cytuj
hubimohi93 Napisano 6 Czerwiec 2017 Napisano 6 Czerwiec 2017 Bory Tucholskie, powiat świecki, gmina Osie/Drzycim. Tylko ten oddział kawalerii przechodził przez moje okolice, walk raczej tutaj nie było, jedynie przypuszczam pojedyncze bombardowania. Oba te nazwiska znam od starych ludzi chowających tych żołnierzy, grób Antoniego Muzolfa przy Wdzie zniknął z dnia na dzień i nie wiemy co się z nim stało.. Ten drugi ułan z opowieści wujka był ekshumowany po 1939 i przeniesiony na cmentarz parafialny w Drzycimiu. Ps ja też czuję ogromną potrzebę szukania nazwisk, mogił i identyfikacji naszych żołnierzy, sam opiekuję się kilkoma mogiłami rozsianymi po lesie. Cytuj
hubimohi93 Napisano 6 Czerwiec 2017 Napisano 6 Czerwiec 2017 Znam jeszcze jedno miejsce śmierci (ale grobu już tam nie ma) żołnierza 35 pp, nazywał się Nowicki Józef. Cytuj
formoza58 Napisano 6 Czerwiec 2017 Autor Napisano 6 Czerwiec 2017 Tak, 2 Pułk Szwoleżerów Rokitniańskich należał do tych tragicznych pułków Pomorskiej Brygady Kawalerii, które w zasadzie zostały w całości zniszczone w Borach Tucholskich. Ich żołnierze ginęli bez świadków, a Ich nazwiska znamy w symbolicznych listach poległych. Wiadome są tylko 59 ( plus dwóch wymienionych przez Ciebie), ale to jest kropla w morzu". Tylu mogło zginąć ( według wspomnień i relacji) podczas samego przeprawiania się przez Wisłę. Trochę dołączyło do armii Poznań" i wyginęły lub rozsypały się w boju nad Bzurą. W obronie Warszawy walczył dywizjon marszowy sformowany z rezerwistów i tych, którzy zdołali przeprawić się przez Wisłę, ale praktycznie w ciągu kilku dni pułk jako zwarty oddział przestał istnieć...Ja skoncentrowałem się na kawalerzystach poległych w 1939 roku, więc odnośnie innych broni fizycznie nie mogę się zająć. Ale powinieneś założyć choćby osobny wątek, zajmujący się własnie poległymi piechurami, artylerzystami. Może zgłosili by się inni, tak jak w przypadku poległych Kawalerzystów. Mam sporo maili od ludzi, którzy nawet odnależli swoich Bliskich. Dlatego trzeba spróbować i poprowadzić taki temat. Cytuj
hubimohi93 Napisano 6 Czerwiec 2017 Napisano 6 Czerwiec 2017 Czyli ma Kolega potwierdzenie, że tych dwóch żołnierzy należało do 2 pułku szwoleżerów?Jestem za, jeśli nie ma jeszcze takiego wątku to zaraz go założę.Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi