Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego
chodzi mi o BŁĘDNE daty w opisie- Ci Żołnierze gineli tam od 1 do 6 pazdziernika !
Chyba każdy wie że Kampania Wrzesniowa to nie tylko wrzesień.
Wiem co mówię,
To moja okolica.
  • Odpowiedzi 977
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Napisano

cyt:
... i mogiły kawalerzystów na cmentarzu w Serokomli, w czasach, kiedy hieny cmentarne" nie myślały o okradaniu hełmów z krzyży.

Napisano
Zgadza się kolego 220V. Powinien być w opisie październik a jest wrzesień. Ot, ludzki błąd i reakcja moja zbyt agresywna. Błędy trzeba pokazywać aby nie zakłamywały prawdy.
Napisano

Pobliski cmentarz Wola Gułowska,
zbiorowa kwatera poległych w 1939r
głównie kawalerzyści, piechota, artyleria...

Napisano

Kolego 220V. popełniłem czeski błąd" w dwóch pierwszych postach, za które sorki wielkie, bardzo, ale trzeciego nie było. Cóż, czasami w natłoku tak się zdarza ( mimo, że oczywista- oczywistość tj. prawidłowy miesiąc jest umieszczona w rękopisowych listach). Ale mógł Kolega nie zauważyć, lub rękopisów nie przeczytał....
Osobiście, od zawsze używam terminu Kampania Jesienna 1939", po niemiłym przypadku z Weteranem, któremu trzydzieści parę lat temu nie podobało się, że w rozmowie użyłem terminu Kampania Wrześniowa"...
To zdjęcie zamieszczone jako kwatera w Serokomli kilka lat temu" to chyba jednak kilkanaście lat temu. Tutaj zdjęcia z 2009 roku. Na tym widoczny jeden krzyż, być może pozostałość po poprzedniej szacie kwatery...

Napisano

Mogiła zbiorowa w Wożnikach Śląskich, w której spoczywają żołnierze 3 Pułku Ułanów Śląskich i 5 Pułku Strzelców Konnych, polegli w boju 2 września.

Napisano

Pozycje 37 i 28, to ułani, którzy nie dali znaku życia po zakończeniu działań wojennych w 1939 roku i poszukiwani po wojnie przez Bliskich na łamach Monitora Polskiego".

Napisano

Cmentarz parafialny w Szumowie. Zbiorowa kwatera poległych żołnierzy wojny 1920 r. i września 1939. Spoczywają między innymi w niej ułani z 1 Pułku Ułanów Krechowieckich i z 5 Pułku Ułanów Zasławskich z Ostrołeki