Helix333 Napisano 18 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 18 Styczeń 2017 Dobry wieczór, zaznaczę na wstępie, że nie jestem fachowcem w dziedzinie numizmatyki. Mam natomiast moim zdaniem ciekawe banknoty. Są to:Polskie Pięćsetki z '19 roku z kolejnymi numerami serii(5 kolejnych), carskie ruble 25 (2 kolejne), carskie 10 (2 + 2 kolejne) oraz trzy rublówki ( 6 prawie" po kolei) Do tego Carskie falsyfikaty jedno i pięcio rublowe - te same numery serii na kilku banknotach. Próbowałem takie anomalia sprawdzić w sieci i jednym z uznanych sklepów numi. Sklep powiedział, że to nic szczególnego, a w sieci się nie doszukałem. Dlatego temat umieszczam tutaj, w nadziei na sensowną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 21 Styczeń 2017 Share Napisano 21 Styczeń 2017 Kolejne numery seryjne, to nic nadzwyczajnego. ...takie same numery na falsyfikatach tym bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 21 Styczeń 2017 Share Napisano 21 Styczeń 2017 Lat temu trzydzieści, na pewnym szaber placu w Stolycy zDolnego Śląska można było bez problemów, spośród numizmatów, wybrać czy to młynarki czy Rosję, czy Niemcy" nie tylko w plikach po -naście sztuk, nie tylko w stanie idealnym, ale i z kolejnymi numerami seryjnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 21 Styczeń 2017 Share Napisano 21 Styczeń 2017 dlatego wtedy najlepiej było zacząć kolekcjonować monety czy banknoty nie dość,że za grosze można było je kupić to na pęczki wystarczyło się wybrać na pierwszy lepszy pchli targ a spokojnie można było dostać banknoty polskie z napisem WZÓR, już nie wspominając ze carskie ruble i niemieckie marki wyglądały tak jakby były dopiero co wypłacone z bankomatu. Wtedy sprzedający mieli tyle tego że takie banknoty miały dla nich taką wartość jak dla nas teraz monety z okresu prl. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 21 Styczeń 2017 Share Napisano 21 Styczeń 2017 armando86 (367 / 67) 2017-01-21 10:10:22Ale nigdy Cię nie zastanowiło, skąd i dlaczego w takich przemysłowych ilościach banknoty z dodatkiem WZÓR" można było nabyć?Podobnie, jak skąd i dlaczego takie ilości banknotów w okresu inflacji w Niemczech można było kupić?To tak, jak dziś możesz kupić idealne stany notgeldów z terenów całych Niemiec :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 21 Styczeń 2017 Share Napisano 21 Styczeń 2017 zastanawiało:) myślisz że dochodziło do jakichś rabunków na większą skalę? czy może Polacy już wtedy dobrze podrabiali obce waluty? ewentualnie dobra nitka cinkciarska działała w większych miastach:) bo nie wierzę że w sposób legalny takie ilości wpadały w polskie ręce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helix333 Napisano 21 Styczeń 2017 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2017 Dzięki, o taką odpowiedź mi chodziło. Banknoty są rzeczywiście w b.dobrym stanie ;) Do klasera i dla prawnuków trzymać, za to 100 lat nabiorą wartości. Sprawa zamknięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.