Skocz do zawartości

Rozbity samolot i lotnik w kombinezonie

kowalinho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie,
Lotnictwo to nie moja działka - kolega znalazł w albumie rodzinnym sporo zdjęć z IIRP, w tym kilka lotniczych. Czy moglibyście wspomóc nas wszelkimi wskazówkami dot. tych dwóch zdjęć?
Napisano
Marek Rogusz - por pil Józef Drogoń z 1 PL ze 111 EM zginął podczas wykonywania akrobacji nad lotniskiem we Lwowie w czasie gdy przylecieli złożyć kwiaty na grobach lotników amerykańskich, to jest kadłub jego samolotu PZL P.11 nr ser. 7.3 to nie jest zdjęcie wojenne. Zginął 29-05-1936. "
Napisano
Cześć! Dzięki wielkie za dotychczasowe odpowiedzi, zapowiada się ciekawie :) Wśród innych zdjęć są też koszarowe, wyglądają na jakąś jednostkę lotniczą. Postaram się zrobić porządne skany i się nimi podzielić tutaj.
Czy to zdjęcie rozbitego wraku jest odbitką znanego ujęcia, czy było dotąd nieznane?
Napisano

Cześć Woodhaven,
myślę, ze jednak masz rację – to jest dowód na to w książce PKL jest wiele błędów...
Patrz: PKL wrzesień 1939 cz.1 tom IV str. 141

Słynna fotografia z października 1938 r. z operacji na Zaolziu na lotnisku Aleksandrowice.
Po lewej - samoloty myśliwskie PZL.11a i PZL.11c ze 111 Eskadry Myśliwskiej.
Ciekawe jest, że na fotografiach nie ma tego samolotu (nr 7.22), może był jeszcze w remoncie WP-1... Przypadek?
Ostatni z grupy był PZL.11c (niewidoczny numer)

Napisano

Cyt.
„Niemcy oglądają P.11a „3” nr 7.22 por. Palusińskiego ze 111 EM pozostawiony po przymusowym lądowaniu i kapotażu na polu we wsi Nadma w pobliżu Kobyłki. Widoczne są uszkodzenia kół podwozia, statecznika, kadłuba i górnych powierzchni skrzydeł. Samolot ma zdjęte osłony silnika, prawdopodobnie przez chor. Mozoła, który dokonał jego przeglądu technicznego. P.11 nie zdołano jednak przetransportować do naprawy. (TK)”
Źródło: „Zielonka zapomniane lotnisko września 1939”

Pozdrawiam i udanych poszukiwań ;)

Napisano

Ciekawe jest, że na fotografiach nie ma tego samolotu (nr 7.22), może był jeszcze w remoncie WP-1... Przypadek?
Ostatni z grupy był PZL.11c (niewidoczny numer)"

W moim poprzednim poście załączyłem to co napisał mi Marek Rogusz ( autor ielonka zapomniane lotnisko września 1939" ). W przekazanej informacji była mowa o płatowcu nr 7.3 który został doszczętnie zniszczony.
Dlaczego sugerujesz iż 7.22 był w remoncie ....

Czekamy na pozostałe zdjęcia.

Pozdrawiam

• 6 months later...
Napisano

Cześć Woodhaven,
„Dlaczego sugerujesz iż 7.22 był w remoncie ....”
- przyznam szczerze, trochę poniosło mnie ;)

Print screen z książki „Zielonka zapomniane lotnisko września 1939”
Pod zdjęciem jest błędny opis:
„Samoloty myśliwskie PZL P.11a i P.11c ze 111 Eskadry Myśliwskiej (po lewej) i 112 Eskadry Myśliwskiej (po prawej), sfotografowane w październiku 1938 r. podczas operacji na Zaolziu na lotnisku Aleksandrowice”
Powinno być:
„...sfotografowane w październiku 1938 r. podczas operacji na Zaolziu na lotnisku Rakowice-Czyżyny”

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie