Skocz do zawartości

Jednostki MW w latach 1921- 1945.

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Pytanie, gdzie nakręcono film ?

Kadry z filmu, który był kiedyś dostępny przez forum które zniknęło. O ''ptaszkach'' jedynie z pięć sekund. Były też inne sceny portowe z krążownikami Birmingham, Dido, Nurnberg i Prinz Eugen, czyli Kopenhaga 8 maja 1945. Można znaleźć różne filmiki z Kopenhagą i ścinkami tamtego filmu, ale bez fragmentu z trzema ''ptaszkami''. Czy koniec wojny zastał je właśnie tam ? I gdzie była wtedy ''Czajka''?

Edytowane przez ptasznik

• 2 weeks later...
W dniu 13.06.2021 o 02:52, ptasznik napisał:

Czy ktoś zwrócił uwagę na jednostkę z rozwidlonym masztem, na lewo od dźwigu ?

Nikt nie zwrócił.

Ze wspomnień komandora Kosianowskiego:

''Do basenu portowego wchodziły co pewien czas jeden z trałowców, lub kanonierka. Przychodziły tylko w celu załadowania węgla, pobrania słodkiej wody do kotłów, lub dla uskutecznienia mniejszego remontu. Tam bowiem umieszczono na zboczu basenu wielką krypę morską, mieszczącą w sobie pływające warsztaty''.

Teraz, ptasznik napisał:

Nikt nie zwrócił.

Ja zwróciłem, ale nie miałem " patentu" odnośnie przeznaczenia tej jednostki, a zgadywać nie chciałem.

----------------------------------------

Pytałeś mnie kiedyś, gdzie znalazłem to "cudeńko"... Wczoraj przypadkiem wpadłem na nie w dodatku Ilustrowanego Kuriera Codziennego  z 17 lipca 1933 roku.

mar nurek 1 33r c.JPG

mar nurek1 33r.JPG

3 minuty temu, formoza58 napisał:

z 17 lipca 1933 roku.

Jeśli zdjęcie było zrobione w tym czasie, to by znaczyło, że ostrogę wzdłuż ''Bałtyka'' zaczynano budować dopiero wtedy.

6 minut temu, formoza58 napisał:

nie miałem " patentu" odnośnie przeznaczenia tej jednostki

Kiedyś myślałem, że przywieźli barką dźwig na wymianę na nabrzeżu, a to być może własny dźwig tej barki, warsztat pływający.

• 2 weeks later...