Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hmm, kolejny lapsus Wiarusa". Pewnie nieostatni. Jestem na bakier" z pierwszymi jednostkami w pierwszej połowie lat dwudziestych, więc mam pytanie... Czy te pierwsze torpedowce od Niemców to nie były jednostki bliżniacze ? Czy zbieranina reperacyjna różnych typów ?
Napisano
Orłem nie jestem, ale jakieś tam detale rozróżniam. Pomyłki też mi się zdarzają. ;)
Dwa typy i trzy grupy.
Typ V 105, czyli ''Mazur'' i ''Kaszub''
Typ A 56 - grupa 1, ''Ślązak'', ''Krakowiak''
Typ A 56 - grupa 2, ''Kujawiak''
Typ A 56 - grupa 3, ''Podhalanin''
Napisano
Czyli jak rozumiem, Krakowiak" i Podhalanin" były tego samego typu.Więc może Wiarus" nie pomylił się z Podhalaninem" w opisie ?
Leszek zamieścił Kujawiaka", ale tam szczegóły na pokładzie jakby nie identyczne...
Napisano
''Ryś'', ale końcówka 1931 lub początek 1932. W lipcu 1932 miał już częściowo przebudowany kiosk i nie miał za nim armaty plot. 40 mm Vickers. Tu jeszcze jest.

Odnośnie torpedowców, to zdecydowanie ''Kujawiak''. Nie znamy datowania zdjęć, a jednak coś tam na nich (okrętach) ''dłubali''. Przede wszystkim rufowe stanowisko sterowe było przed masztem, na ''SK'', ''PH'' i ''KR'' za masztem.
Najbardziej podobne, mimo żę należały do 1 i 3 grupy były ''Ślązak'' ze Szczecina i ''Podhalanin'' z Kilonii.
''Krakowiak'' mimo że seria 1 i Szczecin ( jak ''SK'' ) miał inny nawiewnik za kominem.
''Kujawiak'' był z Elbląga.