Skocz do zawartości
  • 0

Nóż made in Finland - z jakiego okresu?

MWOJ

Pytanie

Napisano

Witam, z jakiego okresu może pochodzić ten nóż. Na ostrzu bicie - początek nieczytelny, potem made in Finland, na pokrowcu również made in Finland. Za chwilę kilka innych zdjęć. Z góry dzięki!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Takie finki" były sprzedawane w latach 70-tych w CSH ( Centralna Składnica Harcerska ). Były też z rękojeścią z poroża , o której wspominał cytat kol. torba5. Pewnie ktoś w rodzinie bawił się w harcerzyka :)
Napisano
Zalatuje mi to Kankaanpää.
Nie mam tego w ręku i za słaby jestem z porównania,kurcze nie za bardzo widac na zdjęciach.Ja osobiscie muszę to trzymać w rękach . Są metody na odczyt tego pasta do zębów ,jakieś czernidło kąty odblasku .Coś więcej na forum knives" (zarejestruj się to elita do Ci odpowie)ja za słaby jestem.Tam Ci poradzą jak się do tego zabrać mają moc i wiedzę.
Ja osobiscie nie czyściłbym go nie polerowałbym oliwka tylko.
Pytanie (aż skóra mi drętwieje) nie chcesz się pozbyć tego krótkiego puukko?
Nożyk warty zostawienia w rodzinie pamiątka plus historia pozyskania dla dzieci.
Powiem pierwszy raz widzę taką fineczkę.
A made in Finland " wymusiły przepisy USA bodajże celne.
Daj znać co ustaliłaś.

Dla sobotników dziś właśnie piję dwa wina Kagor Dionis Club- słodkie,Conte Di Campiano Brindisi Riswerva 2008,poprawiłem 4 puszkami Broka Sambor.
Napisano
dobre wina pocisłeś tak nędznym piwem i że w ogóle piwskiem :)
ja sam się chętnie uczę ,więc już na tą chwilę tak traktuje ten post,na grawer na zbroczu w ogóle nie zwróciłem uwagi ,no cóż ciekawostki choć ciut mało konkretne ,z niecierpliwością czekam na więcej
pozdro
Napisano
Panowie! Dzięki:) ustalam gdzie się da i co się da, jak ustalę doniosę, problem w tym, że do ustalenia mam dziesiątki jeśli nie setki przedmiotów pochodzących z gospodarstwa z 1900 roku, w którym czas stanął w miejscu :) rewelacyjna zabawa
Napisano

Witam, z jakiego okresu może pochodzić ten nóż. Na ostrzu bicie - początek nieczytelny, potem made in Finland, na pokrowcu również made in Finland. Za chwilę kilka innych zdjęć. Z góry dzięki!

Napisano
No i fajnie torba górą walimy posty.Licznik bije.A zero wiadomości!
Autorytet to tylko torba czytałem twoje posty.
Napisano
cytuję kolegę abcd
Fiński nóż,klasyczna finka czyli nóż wykonany na wzór noża myśliwych z Laponii(oryginały miały rączki z kości, rogu),ten wygląda jak wyrób ichniej ˝Cepelji˝ na pamiątkę dla turystów,oczywiście może pochodzić z przed kilkudziesięciu lat.
Napisano
torba5 napisał
fido nie wymyślaj nie ma po co ,jakiego kowala błagam, wiem że jest sobota ,ale .."

A ja dalej piję bez maści. I klepię na kowdle .....
Napisano
boś waść owej maści nie użył
i męczysz to biedne mniemam kowadło ....
no i nie chlej w tygodniu ,zdrowia szkoda...
a prosiłem na priv cobyś mnie swoje żale wylewał ....
Pany mody może zamknąć wątek ,dobrze chciałem ale współpracy nie ma :)
Napisano
torba5 (4215 / 185) 2017-02-07 00:09:19

No cóż, są na świecie ludzie, którzy zawsze mają rację. Oni nie dopuszczają do siebie myśli, że ktoś mógłby się pomylić. Ślij kwiaty i inne dowody wdzięczności za udzieloną lekcję, a może będzie Ci przebaczone :)
Napisano
Popatrz w zbrocze czy jest jakiś napis.Jeśli jest to będzie nazwisko kowala i wtedy można dojść okresu.
Made in Finland nanosili chyba od 1936-39 bo podrabiali te noże.Rękojeści były nie tylko z rogu trafiają się bakielitowe
aluminiowe celuloid ,drewno.
Sprawdź ten napis w zbroczu.
Napisano

i to ja mam przerośnięte ego ,
chłopie lecz się, lub czytaj co się wcześniej pisało ,
co pewne nie chlej ,
kolejny problem do mnie nie związany z id tego postu
kieruj do mnie na priv ,
zdrówka życzę

Napisano
torba 5 napisał:

a grawer na zbroczu w ogóle nie zwróciłem uwagi ,no cóż ciekawostki choć ciut mało konkretne"...

żeby zwrócić uwagę trzeba choć ciut"wiedzieć bo zdjęcie mało daje wiadomości i widoczności.
Bo po tym wpisie to chyba ja jestem idiotą !
orba 5 napisał: "
fido nie wymyślaj nie ma po co ,jakiego kowala błagam,"...
Ten twój post informuje ,że nie zwróciłeś uwagi na co?
A że mało i tylko ciekawostki no cóż słaby jestem i ręce mi opadły bo sprowadziłeś mnie po tym poście do swojego poziomu i załatwiłeś doświadczeniem.
A piwo chciałem spróbowac co zostało z dawnego Broka Koszalin ,Połczyn -coś tam robią
lata świetności mają za sobą ,piwo może być nie jest złe i to też inni lepsi mówią.
Liczę teraz na twoje wiadomości no i oczywiście na coś w tym temacie dodam ,że są katalogi np.jeden z moich
http://www.kantapuu.fi/objectinfo.php?id=100811&image_id=339167&viewimg=1&prms=s_class%3D2%26s_adv[0
Trzeba szukać np po numerze i czasami ktoś musi podać ciekawostkę mało konkretną oby wpaść na wzór finki bo naprawdę jest tego masa.
torba5 ale ty masz rozbuchane ego tym ostatnim postem nie wiem czy kiedykolwiek dojdę do siebie normalnie
Napisano
jezu człowieku ale ci spięło dupsko ,
chłopie trochę dystansu do siebie ,ten post coś się do niego tak przypiął był w żartobliwym tonie ,chciałem rozluźnić sytuację wprowadzając trochę humoru ,zaczynasz mi ubliżać miedzy wierszami więc trochę wyhamuj ,nie mam jak widać twojej wiedzy w tych finkach więc liczyłem że coś więcej przybliżysz ,a tu poszedł foch ,masz wiedzę prosze podziel się ,no i zacznij czytać ze zrozumieniem ,bo jak na razie okazujesz jakież to jest twoje wielkie zagniewanie,poprosiłby też o ważenie słów głównie co do idioty ,co do gustów trunkowych to też był żart nic mi do tego co czym zapijasz ,są tu większe gwiazdy jesli chodzi o degustację ,rzekłbym że nawet obrośnięte już w pewne legendy ,no i nie wiem co ten mój skromny post ma się do mojego ego ,ale może lepiej tak ,niż miałby płacić za maść na ból dupy .
Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie
Napisano
Panowie, pięknie dziękuję za informacje, szczególnie te umożliwiające dalszy krk, po ustaleniu co to jest zbrocze noża mogę napisać, że jest tam coś wytłoczone, na ten moment nie jestem w stanie odczytać co. Jak się uda to doniosę, Marzena
Napisano
torba5 napisał:
fido nie wymyślaj nie ma po co ,jakiego kowala błagam, wiem że jest sobota ,ale ...."

Witam
Widzę ,że mam do czynienia z prawdziwym znafcom" tematu.
Tak na marginesie mógłbyś podać trochę historii takich finek
jaki typ to jest,kiedy ten napis made in Finland wszedł i dlaczego. No oczywiście zdjęcia noży posiadanych tego typu
z podpisami w zbroczu(ja takowe posiadam) .
Kolejny jałowy post w stylu kupiłem 40 lat temu, miałem
taki na obozie .
W tym kraju to nawet idiotą nie warto być za duża konkurencja.
Napisano

Na ten moment tyle info od Mistrzów z portalu Knives. Dopytam jeszcze o brak lilijki"(?) na mojej kaburze"(??), może to znak czasu. Pozdrawiam!
Ahoj, Iisakki Järvenpää, Kauhava, Finlandia. Finka harcerska - jeden z najpopularniejszych modeli, tłuczony masowo przez dzisięciolecia.
Poniżej masz zrzut z katalogu z roku 1939 pozycja 88, ale były robione i po wojnie - wojna zresztą to żadna cezura w przypadku fińskich noży...
A teraz należy sobie przyczytać wiersz Bursy Fiński nóż", bo to właśnie o nim ;-)
Pozdrowienia, K

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie