Skocz do zawartości
  • 0

Gazeta Polska Niepodległa" 1946 (możliwa sprzedaż)

torba5

Pytanie

Napisano
Witam
takie ustrojstwo wpadło mi w łapy,roczniki od 1946 do 48 ,w necie tylko jakieś nowe badziewie o tym tytule wyskakuje ,co to jest jakimś małym nakładem wydawane ? może to biały kruk siakiś i już w bogactwo opływam :)
pozdrawiam
Rafi

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzień Dobry , proszę oto link, czasopismo raczej popularne i dostępne w bibliotekach nie tylko tych wymienionych w linku. Po kliknięciu na nazwę biblioteki można się zorientować gdzie są największe zasoby.
http://katalog.nukat.edu.pl/lib/item?id=chamo:1837896&theme=nukat
Napisano
dzisiaj miałem chwilę przejrzeć gazety,Poznań odpada wszystkie reklamy w nich są z Warszawki ,więc nadal nic nie wiem ,ale mam starszego Pana bibliofila dzisiaj oglądał jedną i ma się rozejrzeć w temacie ,jak co dam znać
Napisano
Witam
takie ustrojstwo wpadło mi w łapy,roczniki od 1946 do 48 ,w necie tylko jakieś nowe badziewie o tym tytule wyskakuje ,co to jest jakimś małym nakładem wydawane ? może to biały kruk siakiś i już w bogactwo opływam :)
pozdrawiam
Rafi
Napisano
Krzychu no prosza Cie chcesz mnie zajechać,ale ok myślałem o tym ,na razie nie wiem co to za wytwór ,jakaś związkowa ? a no i wychodzi że więcej roczników nie było tylko trzy sezony od lipca 1946 ,więc może to coś rzadszego
pozdro
Napisano
Rafał ale to naprawdę może być ciekawy kąsek historyczny, myślę że jakby zobaczył to Krzysiek Borda z muzeum w DG to mógłby coś na ten temat poszukać, myślę że to jakieś podziemne pismo ówczesnych czasów.
Napisano
nie no ,orzeł bez korony ,było w jakieś dystrybucji bo jest kwota do zapłaty ,wiem po kim to jest ,Pan przeszedł szlak bojowy od 39 do 45
zaczynal od 5 Batalionu Telegraficznego a kończył już z Ruskimi ,nie wiem jakie miał poglądy ,ale medali z lat 45 -50 też mam po nim dużo
Napisano
Jest w google opracowanie w którym jest ujęte to pismo. Wpisz: Polska prasa antykomunistycza wydawana w kraju w latach 1945-1947
Opis jest w pdf więc nie mogę dodać z fona.
Napisano
do zbowidu oczywiście też należał,
właśnie teraz się mi klei to że tylko trzy roczniki są ,ok spróbuje podziałać ,ciekawy nakładu jestem ,muszę przejrzeć starsze roczniki może stopkę jakąś wydawniczą wylukam ,choć wątpię

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie