Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 541
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Każdy z nas ma swojego konika cisawego" ;-). Ja od młodości pasjonuję się Kawalerią II RP, w szczególności zaś historią mojej Czternastki". A, że mija już przeszło 45 lat zbieractwa, to archiwum fotograficzne jest niemałe.Materiałów w temacie historii pułku również.Okazuje się jednak, że ten temat ( ku mojej uciesze) jest nadal otwarty i wciąż przybywają nowe i oby takie wątki tematyczne były przez lata tasiemcowe", nie mające końca. Wraz z nowymi informacjami, z których kazda jest obecnie bezcenna.Może dlatego min. reaktywowałem wątek Sebastiana, który znieruchomiał" w 2006 roku. A zapowiadał się bardzo obiecująco...
Napisano
Co do pytania czy to płk Trzaska Durski to podobieństwo ewidentne czyli jednak jest to płk Antoni Trzaska Durski. Pytanie brzmi czy z oficerami sztabu brygady ? Oficer patrzący przez lornetkę wyposażony jest w hełm używany przez załogi czołgów i samochodów pancernych powstały z przeróbki hełmu wz. 15.
Napisano
Odnośnie do oficera z pancerniackim adrianem"... Prawdopodobnie jest to oficer z dywizjonu rozpoznawczego brygady, może nawet jego dowódca, mjr. Ksawery Święcicki.