kampania wrześniowa Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Co niedzielę jeżdżę szukać, więc w trzy lata się tego trochę nazbierało. Część leżała na ziemi podobnie jak skorupy pocisków w innym wątku. Fajna miejscówka, pełno niemieckich gratów, więc nie ma się co dziwić, że tyle tego mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 A spłonki pozbijałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Nie rób z siebie, ani ze mnie idioty, bo ci nie wychodzi:\\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 I na jakiego grzyba w łuskach zbijać spłonki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Żeby nie wjechali o 6 smutni panowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 I na jakiego grzyba w łuskach zbijać spłonki?"Poczytaj lepiej UOBiA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 A kto wam nagadał takich głupot, że do produkcji mas spłonkowych w wojskowej amunicji strzeleckiej stosowano w ogóle piorunian rtęci? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Panie i Panowie... Bjar także... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mhulka Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 sorry za offtop ale nie za bardzo rozumiem czemu czepiacie się chłopaka?\\kampanie wrześniowa\\ młody -i co,każdy kiedyś był a zapału ma pewnie więcej niż my wszyscy razem wzięci a zamiast wspierać go to ciągle dajecie mu po d...e wydaje mi się,że na forum mamy sobie pomagać .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 mhulka (84 / 5) 2016-09-27 20:36:45Ale, żeby było i śmieszniej, i straszniej Bjar właśnie pomaga... Lepiej żeby Bjar Go w rzyć kopnął, niż życie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Staram się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mhulka Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 ok tylko że taka forma 'pomocy' pewnie przyniesie efekt odwrotny -zniechęci do forum i zamiast pytać zacznie sam eksperymentować i będzie tragedia\\sam bym się wkurzył jak by po mnie ktoś ciągle jeździł\\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mhulka Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 na fotce widać wyraźnie że to łuski a nie całe naboje i młody pisze że to łuski więc jaka spłonka do zbicia w wystrzelonej łusce-mi to jednak zajeżdza złośliwością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Jest pewność, że spłonki zbite?Osobiście nie brałbym czegoś takiego do domu - no chyba, że pozwolenie na dany kaliber.A tak można mieć wizyty niezapowiedziane w domu itp itd...A w łuskach może być i azydek ołowiu i piorunian. Strasznie źle czyści się broń po tym syfie - a rude w lufie potrafi wyjść nawet o gruntownym czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Taa jasne, tylko że czynnikiem korozyjnym w masach spłonkowych jest akurat chloran potasu, a nie azydek ołowiu czy tym bardziej piorunian rtęci, którego zasadniczo w ogóle się w masach spłonkowych nie używa od dłuższego czasu, przynajmniej w amunicji wojskowej, którą produkuje się masowo z przeznaczeniem na długotrwałe magazynowanie - taka amunicja byłaby po niedługim okresie czasu zwyczajnie niesprawna. Jak zwykle jednak na tym forum powiela się legendy na zasadzie ktoś coś gdzieś kiedyś klepnął", urastające później do rangi faktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Dłuższy czas to od kiedy?Mam chińczyka z 1971 roku. Pewnie jest nontox ? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Sorry to 1970 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Piorunian rtęci dość dawno został wycofany jako materiał inicjujący z uwagi na swą niestabilność. Odpustowe kapiszony i inne korki to zwykle chloran potasu i fosfor czerwony. Ostatnie z piorunianem rtęci zdaje się były ruskie granaty moździerzowe. Jak w domu kiedykolwiek został rozbity termometr rtęciowy to zapewne jodek miedzi to wykaże. Taki Sobieski kiłę leczył rtęcią a i tak turkom dał rade. A tu co? Dom trzeba porzucić?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Nontoxic nie oznacza braku piorunianu rtęci, tylko braku związków chemicznych w masach spłonkowych typu trójnitrorezorcynian ołowiu lub azydek ołowiu. Masy spłonkowe typu Sinoxid wprowadzane były do użycia np. przez RWS już w latach 20-tych ubiegłego wieku. Nie było w nich choćby śladu piorunianu rtęci. Kilkunastuprocentowe domieszki piorunianu były stosowane przez firmy brytyjskie, zapewne również przez innych pomniejszych producentów na reszcie kontynentu europejskiego, ale na tym koniec. Żaden koncern niemiecki produkujący dla potrzeby armii nie stosował do mas spłonkowych amunicji strzeleckiej piorunianu rtęci, a jak masz inne dane, to poproszę ładnie stosowne materiały źródłowe, bo moje mówią co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Sorry za of topa. Też mam taką karteczkę jak twoja Wojtas świeżo wydobytą z zielonej puszki. I nic poza datą nie rozumiem. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 No właśnie jestem ciekaw co Woytas chciał tym zdjęciem udowodnić, poza chęcią błyśnięcia na forum faktem posiadania amunicji wytworzonej przez małe żółte rączki.O rosyjskich granatach moździerzowych się nie wypowiem, chociaż piorunianu rtęci w nich nie widziałem, na pewno stosowano go w detonatorach zapalników Kowiesznikowa używanych w granatach F-1 i RG-42. Miałem tego trochę w rękach i rtęć się wręcz z nich wylewała. Podobnie było ze spłonkami pobudzającymi zapalników artyleryjskich produkcji polskiej i francuskiej, np. RYG, 24/31 wz. 18, 99/15 itd. Jak do tej pory żyję i mam się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Wybacz ale wyrosłem z wieku chwalenia się" byle czym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonicsquad Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Co by nie było taka ilość i tak kaka zrobi... Chyba że będzie się lizało wszystko. Na innym forum także identyczny temat i tam także olewka tak więc spokojnie - nic nikomu się nie stanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 27 Wrzesień 2016 Share Napisano 27 Wrzesień 2016 Woytas, za to jak widać nie wyrosłeś z powielania bzdurnych, acz szeroko rozpowszechnionych legend w temacie mitycznego piorunianu rtęci w spłonkach amunicji strzeleckiej. Oczywiście źródeł świadczących o stosowaniu takowego związku do produkcji tychże nie doczekam się, więc z mojej strony temat zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 28 Wrzesień 2016 Share Napisano 28 Wrzesień 2016 mhulka... ok tylko że taka forma 'pomocy' pewnie przyniesie efekt odwrotny -zniechęci do forum i zamiast pytać zacznie sam eksperymentować i będzie tragedia"ale Forum nie jest od tego, żeby pomagać" przy grzebaniu w bum-bum lub pif-paf...Na Forum zabrania się:...• Zamieszczania opisów i sposobów rozbrajania wszelkich niewypałów, niewybuchów...."poza tym nie jest to tematyką tego wątku - proponuję wrócić do pierwszych postów.więc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.