Skocz do zawartości
  • 0

bagnet tasak prusy niemcy

reyer8

Pytanie

Napisano

Witam
Proszę o identyfikacje tego bagnetu/tasaka .
Mysle ze pruski , ale nie wiem co oznacza to S" z koroną,
czy to Saxonia? i dlaczego na rancie głowni jest nabite 39 czy to data 1839? a dlaczego na rancie jelca jest 60 ,czyli 1860? dlaczego sa 2 daty?
jestem troszke laikiem w białej bronii,to nie jest moja tematyka, ale kupiłem ten bagnet za granica i chcialbym sie dowiedziec kilku rzeczy.oczywiscie jesli mozna to prosze o ientyfikacje oddzialu ,po numerach na jelcu.
Bradzo Dziekuje i Pozdrawiam Wszystkich !

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Proszę o identyfikacje tego bagnetu/tasaka .
Mysle ze pruski , ale nie wiem co oznacza to S" z koroną,
czy to Saxonia? i dlaczego na rancie głowni jest nabite 39 czy to data 1839? a dlaczego na rancie jelca jest 60 ,czyli 1860? dlaczego sa 2 daty?
jestem troszke laikiem w białej bronii,to nie jest moja tematyka, ale kupiłem ten bagnet za granica i chcialbym sie dowiedziec kilku rzeczy.oczywiscie jesli mozna to prosze o ientyfikacje oddzialu ,po numerach na jelcu.
Bradzo Dziekuje i Pozdrawiam Wszystkich !

Napisano
Witam,jakie bzdury korabkow przecież napisałeś to samo co ja. To że dodałeś więcej szczegółów nie zmienia faktu że sens ten sam.Niestety nie mogę się z tobą zgodzić w kwestii modernizacji,modernizacja -oznacza unowocześnienie,uwspółcześnienie czegoś a tu mamy nowy wzór broni wyprodukowany z użyciem starej głowni,tak samo było np. w przypadku początkowej produkcji bagnetu 84/98aA gdzie wykorzystano głownie z 71/84 i nikt tego nie określa jako modernizacja bagnetu 71/84.S&K nie zmodernizował starej broni tylko wyprodukował nową z wykorzystaniem wcześniejszej głowni i dlatego moim zdaniem jest producentem.I na koniec powiedz proszę gdzie wyczytałęś na głowni cytujęGłownie te zostały skrócone przeszlifowane i oznakowane na sposób pruski do tasaka M39 i to jest na tej głowni wybite" koniec cytatu
Napisano
Te przepychanki słowne niewiele wnoszą do odpowiedzi na pytanie.
W źródle, które podałem jest informacja o tym, jakie były losy głowni ze zdobycznych francuskich tasaków. Rzeczywiście trafiały one zwykle do tasaków M1839, a później były dalej wykorzystywane. Data na głowni wydaje się to potwierdzać. To, że firma Schnitzler und Kirschbaum nie wyprodukowała głowni jest jasne. Nie jestem jednak pewien, czy głownia była modernizowana :)
Na rękojeści podejrzewam, że 66 a nie 60 (chyba, że mnie wzrok myli).
Gotyckie litery pod koroną to stemple odbiorcze, a wyżej jest inicjał aktualnie panującego władcy wraz z rokiem odbioru konkretnej broni.
Broń była wpisana do ewidencji 45 pułku piechoty
Napisano
Poczytaj na temat Faschinenmesser u/M 1864

np.
http://books.google.pl/books?id=awGSCgAAQBAJ&pg=PA162&lpg=PA162&dq=Faschinenmesser++u/M+(1864)&source=bl&ots=U622FhvJDl&sig=nORg4prFAxDvDGxfkCo_ms8e4ZQ&hl=pl&sa=X&ved=0ahUKEwiHzJDd_OTOAhWHjSwKHd7xAJYQ6AEIJDAB#v=onepage&q=Faschinenmesser%20%20u%2FM%20(1864)&f=false
Napisano
Viator podał link do książki o tasakach i tam jest wszystko podane odnośnie tego tasaka,warto się zapoznać to nie będzie się pisać bzdur.Głownia tego tasaka pochodzi od zdobycznych tasaków piechoty napoleońskiej,po klęsce Napoleona Prusy przejęły ich dużo.Głownie te zostały skrócone,przeszlifowane i oznakowane na sposób pruski do tasaka M 39 i to jest na tej głowni wybite,Schnitzler& Kirschbaum nie był producentem, tylko dokonał modernizacji.W pierwszej produkcji M 64 wykorzystane zostały te zmodernizowane głownie wcześniejszego modelu.
Napisano
O zabiegach na głowni francuskiej strona 162 5 wiersz od dołu.Głownia sabre briquet czyli tasaka francuskiego miała około-bo były niewielkie odstępstwa- 590 milimetrów zaś tasaka pruskiego M64 430 milimetrów, więc była skrócona, inny też był kształt sztychu,zastosowanie jej po zmianach do nowej broni to jest modernizacja głowni nie całej broni i tak to napisałem poprzednio.Porównanie tej głowni po zmianach do głowni bagnetu bagnetu 71/84 niezmienionej w modelu 84/98 a.A jest bez sensu.Oznaczenia na grzbiecie są pruskie nie francuskie,których nie ma bo były zeszlifowane, to widać na pokazanej głowni i jest to oczywiste.Co to twierdzenia,że producentem tej głowni był S&K to już napisałem i nie będę się powtarzał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie