armando86 Napisano 23 Sierpień 2016 Share Napisano 23 Sierpień 2016 witam. piszę do osób które znają się na konserwacji monet a mianowicie srebrnych monet czym je potraktować żeby nie zniszczyć patyny ani samej monety. Może nic z nimi nie robić ale chwiałbym najbardziej tego zielonego nalotu pozbyć się z 2 zł, bo uważam że stan monety może się pogorszyć. Ktoś mi doradzał płyn conservo bądź winian ale odnośnie konserwacji monet jestem całkiem zielony. Proszę o mądre porady. Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 23 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2016 2 strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kampania wrześniowa Napisano 23 Sierpień 2016 Share Napisano 23 Sierpień 2016 Krążek filcowy na wierterkę powinien być na allegro-wyczyścisz i nie uszkodzisz-co do konserwacji to się zupełnie nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 23 Sierpień 2016 Share Napisano 23 Sierpień 2016 Na czyszczeniu też się nie znasz. Krążek obniża wartość monet. Idzemy czytaj ze zrozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 24 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2016 to co mam zrobić żeby podnieść wartość tych monet i wyczyścić te zielone naloty a nie zniszczyć i nie obniżyć wartości monet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 24 Sierpień 2016 Share Napisano 24 Sierpień 2016 Podnieść wartości monet nie bardzo się da, ale można postarać się ich nie zniszczyć bezsensownym polerowaniem.O takim problemie była już dyskusja, więc nie będę powtarzałhttp://odkrywca.pl/jak-pozbyc-sie-zielonego-nalotu-ze-srebra-,359176.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Sierpień 2016 Share Napisano 24 Sierpień 2016 Ocet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 24 Sierpień 2016 Share Napisano 24 Sierpień 2016 2-złotówka wcale nie ma ładnej patyny i znacznie lepiej będzie wyglądac po usunięciu tych zielonych grudek. Trzeba wyczyścić ją do gołego metalu i się nie przejmować patyną. W tym celu moczysz ją w płynie Argentum do czyszczenia srebra. Daje piękne efekty, moneta błyszczy się jak po wybiciu. Co do 10-groszówki to tutaj zabawa będzie większa. Patyna jest czarna, gruba. Ja bym zastosował moczenie w oliwce i skrobanie zapałką. Zostanie delikatny czarny nalot. Oczywiście możesz też wrzucić do Argentum ale tutaj szkoda by było tej patynypozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 24 Sierpień 2016 Share Napisano 24 Sierpień 2016 oczywiście jakiekolwiek polerowanie odpada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 27 Sierpień 2016 Share Napisano 27 Sierpień 2016 Ja bym 2 złotówkę winianem wyczyscił jest na forum jak to zrobić na Allezło można kupić już rozrobiony roztwór zrób Max 10% i po ok godzinie sprawdzaj jak ustępuje syf powinno ładnie wyjść tylko kilka razy taki zabieg i będzie git z resztą sam zobaczysz jeśli się zdecydujesz na początek weź sobie coś gorszego dla wprawy jeśli się obawiasz pozdr pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 27 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2016 dzięki.Czyli winianem potraktowane sreberko nie straci na swojej wartości historycznej oczywiście?czy ktoś jeszcze uważa że winian to najlepszy sposób?a co z 10 groszówką z 1813 tez ma srebro w składzie chodź boje się że jej winianem mogę nie pomóc a co z conservo? co o nim sądzicie też bardziej zaszkodzi monecie niż pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 27 Sierpień 2016 Share Napisano 27 Sierpień 2016 Na tym portalu o conservo pozytywnie na razie wypowiadał się tylko jego sprzedawca.Czekamy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 27 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2016 ok rozumiem:) czyli zostaje winianem potraktować 2 złotówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidek331 Napisano 27 Sierpień 2016 Share Napisano 27 Sierpień 2016 witam. kiedyś miałem problem jaki winian? i koleś odpowiedział na forum. amonowo sodowy. jestem zadowolony, monetka jest z 1754r. podałem dalej. koleś miał problem z dużo starszą monetą i nic mu nie pomagało. pomogło w dwie godziny. pojechali mi na forum że zniszył winian monetę, on sam nie! nie wiem ale jest to sirodek warty zainteresowania. dozowanie jest najważniejsze każdy dozuje jak uważa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 28 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2016 aha wpadła mi dzisiaj 10 groszy 1816 czy też mam go potraktować winianem>? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 28 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2016 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 28 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2016 2 mam pytanie czy tę monetę mogę też potraktować winianem bez samej szkody dla wartości i indywidualności monety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidek331 Napisano 29 Sierpień 2016 Share Napisano 29 Sierpień 2016 Właśnie dostałem drugą żółtą kartkę w dwa dni za nic bez wyjaśnienia. prosiłem o wyjaśnienie nikt nie odpowiedział i wykasowali proźbę.PIERDOL SIĘ ADMIN PAŁO JEBANA!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melich Napisano 2 Wrzesień 2016 Share Napisano 2 Wrzesień 2016 Dwa złote powinno zostac wyczyszczone gdyż jest na nim szkodliwa śniedź. Dyszkę o ile nie ma na niej szkodliwych chlorków (nie widzę tego z tych zdjęc) można próbowac rozmiękczyc i podłubac. Można też punktowo nakładac jakiś środek do czyszczenia na miejsca o największym zabrudzeniu, spłukiwac i do skutku. Jeszcze innym sposobem na taki syf jest moczenie w wodzie utlenionej, patyna zostanie. Najlepszymi środkami do czyszczenia są wersenian, conserwo, winian potasowy lub amonowy. Argentum dwa razy zostawiło mi na monecie pomarańczową powierzchnię, nawet na srebrze próby 0,600.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
april_86 Napisano 3 Wrzesień 2016 Share Napisano 3 Wrzesień 2016 ja czyściłem w Argentum bilon nawet Ag 500 (10 kopiejek) i wychodziło błyszczące sreberko. Nie możesz moczyć tego całymi dniami, trzeba zanurzyć na kiladziesiąt sekund i szczotkować. I tak kilka razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 20 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2016 trzymajcie za mnie kciuki właśnie moczy mi się 2 złotówka w 10 % roztworze winanu amonowo-sodowym na razie efekty są obiecujące oczywiście wrzucę zdjęcie jak będzie po wszystkim:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 20 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2016 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 20 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2016 2 został brązowo - rdzawy nalot czyżby mogła to być pozostałość po krwi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 20 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2016 2 strona sorki za dublet zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
armando86 Napisano 20 Wrzesień 2016 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2016 3 grzbiet robić coś jeszcze coś z nią czy dać sobie spokój? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.