Skocz do zawartości
  • 0

Orzełek z ukraińskiego bazaru, oryginał ?

Anubismk

Pytanie

Napisano

Kupiłem taki zestawik na bazarze w Ukrainie, wydałem równowartość około 3 dych jeśli nie oryginały strata niewielka, a cieszyło oko. Pytanie do was czy jest to oryginał czy zwykła kopia dla turystów. Pozdrawiam

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mocno uproszczony rysunek i mała korona, płytkie bicie może wskazywać na prywatną inicjatywę" albo z okresu wczesnych lat 20, gdzie orzełki, guziki, odznaki klepało wielu prywaciarzy", albo z okresu końca wojny. Bardziej skłonny był bym do opcji, produkcji prywatnej na potrzeby uwolnionych z niewoli jeńców. Kiedyś czytałem o produkcji we Włoszech ???
Napisano
No właśnie z tymże orłem zawsze miałem problem polegający na tym iż jak uzyskałem świadomość sytacyjną" odnośnie elementów umundurowania WP myślałem iż jest to jakaś kopia gdyż wyglądem za bardzo odbiegał od powszechnie spotykanych orłów wz. 19. Jak wcześniej wspomniałem orła otrzymałem w prezencie na początku lat osiemdziesiątych a indagowany przeze mnie na początku lat dziewięćdziesiątych wuj od którego to otrzymałem orła (a wtedy był jeszcze pomimo zaawansowanego wieku w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej) twierdził iż jest to pamiątka z wojska, niestety tu mea culpa nie zadałem wiążącego pytania z którego to wojska. Nawisem mówiąc to po wuju oprócz tegoż orzełka pozostało kilka fotografii ze stalagu (z pieczątkami na odwrotce), służby w Polskich Kompaniach Wartowniczych przy US Army oraz jedna fotografia z czasu służby w 71 pp w Zambrowie a także niemiecki kompas który to (jak wspominał wujo) był cyt. pamiątką przywiezioną z wojny".
Napisano

Kupiłem taki zestawik na bazarze w Ukrainie, wydałem równowartość około 3 dych jeśli nie oryginały strata niewielka, a cieszyło oko. Pytanie do was czy jest to oryginał czy zwykła kopia dla turystów. Pozdrawiam

Napisano
Orzełek wz. 19 chyba pozbawiony korony i oznaki Szkoły Podoficerskiej na kołnierz munduru. Według mnie oryginały (czyli tak jak napisał bjar_1).
Napisano
Panowie podepnę się pod temat. Co sądzicie o tym orzełku, nadmieniam iż otrzymałem go na początku lat osiemdziesiątych od wuja mojej matki który to pełnił służbę wojskową w drugiej połowie lat dwudziestych (71 pp), walczył w kampanii wrześniowej a następnie przebywał w Stalagu V.C i V.E a po zakończeniu wojny służył w Polskich Kompaniach Wartowniczych przy armii amerykańskiej.
Napisano

Fot. 2.
Dodam iż lutowanie widoczne na tejże fotografii jest moim dziełem wykonanym w pełnej nieświadomości lata temu, pierwotnie orzełek posiadał mocowanie na druciane wąsy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie