siwy_49 Posted August 20, 2016 Author Share Posted August 20, 2016 Witam. Czy ma ktoś doświadczenie? Niestety kraj nie jest w uni i nie bardzo wiem jak jest z ich przepisami. Chciałbym wysłać karabinek firma kurierską, ale nie wiem co w razie kontroli na granicy. Wiem że czasem otwierają pączki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kampania wrześniowa Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Jak chcesz, aby ktoś ci pomógł to opisz sytuacje bardziej szczegółowo, bo z twojego wątku niewiele da się wywnioskować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hebda Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Kolega wszystko napisał.Po prostu nie rozumiesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted August 31, 2016 Share Posted August 31, 2016 Może to trochę pomożehttp://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=121872&start=20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kampania wrześniowa Posted August 31, 2016 Share Posted August 31, 2016 OK,sorry mój błąd nie zrozumiałem do końca treści;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted August 31, 2016 Share Posted August 31, 2016 Kluczowym może być ze to kraj stowarzyszony" Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy_49 Posted September 2, 2016 Author Share Posted September 2, 2016 Steell co masz na myśli? Broń jest zabytkowa a (jak napisałem w tytule), a nie replika. I nie wiem jak traktują ich przepisy oryginalną broń zabytkową. Można zapakować, wysłać kurierem i tyle. Ale wiem że czasem na granicy otwierają paczki i co wtedy jeśli znajdą 200 letni karabin? Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted September 2, 2016 Share Posted September 2, 2016 Musisz sprawdzić co mówią przepisy w kraju nadania na ten temat, można zapytać się o to np. w konsulacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted September 2, 2016 Share Posted September 2, 2016 Chodziło mi o kraj docelowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sza.man Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 Docelowy docelowym, ale to forum zna użytkowników, ze sprawą karną za usiłowanie wysłania w liście przedmiotów zabytkowych, tj. guzików z okresu międzywojennego.Cokolwiek wyprodukowane przed '45 teoretycznie wymaga zezwolenie WKZ na 'wywóz'2.Ja bym się kontaktował z działem celnym firmy kurierskiej.Oni tam się dosyć znają na rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 Zgoda WKZ to raczej podstawa, bez tego się chyba nie obędzie, jeżeli nie chce mieć problemów w przypadku sprawdzenia przesyłki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy_49 Posted September 6, 2016 Author Share Posted September 6, 2016 No ale ja przecież chciałem wysłać ze Szwajcarii do Polski więc co ma wkz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy_49 Posted September 6, 2016 Author Share Posted September 6, 2016 Trafiłem na necie w Szwajcarii fajny 1777 po modyfikacji zamka na kapiszon za 100 franków. Cena rewelacyjna tylko problem z transportem bo każda firma kurierska kręci nosem jak usłyszy co w paczce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 siwy_49 dopiero teraz napisałeś że chcesz wysłać ze Szwajcarii do Polski, przedtem można było domniemać że jest odwrotnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Nie wiem jak mówią przepisy szwajcarskie ale nasze w takim wypadku wymagają by osoba kupująca była pełnoletnia, musisz mieć na to potwierdzenie, np. umowa kupna sprzedaży a najlepiej skan dowodu osobistego kupującego lub nowego właściciela jeżeli to prezent. Jeżeli nasi zatrzymają paczkę to zostanie wezwana osoba do której jest kierowana paczka a nie osoba ze Szwajcarii. Wtedy przyda się umowa kupna sprzedaży/darowizny i dowód osobisty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted September 6, 2016 Share Posted September 6, 2016 Nasze firmy kurierskie nie robią problemów nie wiem jak to wygląda w Szwajcarii, o to musisz się pytać już tam lub w konsulacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy_49 Posted September 6, 2016 Author Share Posted September 6, 2016 W tytule jest napisane że ze Szwajcarii 😊. Dzięki wielkie za pomoc. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
steell Posted September 7, 2016 Share Posted September 7, 2016 Masz rację moja wina. Wybierz firmę kurierską która istnieje i u nas np DHL, często przewożą takie przedmioty więc są obyci".Na takiej broni często pozostają ślady prochu i pies może podnieść fałszywy alarm, dlatego warto zapakować próżniowo lub przynajmniej zgrzać w worku foliowym. Na prześwietleniu będzie widać co jest w środku i jak będzie zgodne z opisem nie powinno być problemu. Oczywiście wcale nie musi paczka zostać poddana takim sprawdzeniom. Ważne u nas by kupujący był pełnoletni.PS: nie jestem pewien ale proch przesyłać nie wolno to już całkiem inne procedury i całkiem inny temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.