staszekK007 Napisano 4 Lipiec 2016 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2016 Mała moneta srebrna wielkosci 10 groszy,cienka 1 mm.Jak ja wyprostowac żeby nie połamac.Moneta z lat16..,POzdrawiam Staszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszekK007 Napisano 4 Lipiec 2016 Autor Share Napisano 4 Lipiec 2016 Druga strona tej monety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa2 Napisano 4 Lipiec 2016 Share Napisano 4 Lipiec 2016 Prawdopodobnie moneta pęknie przy prostowaniu . Odradzam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xdzieciolx Napisano 5 Lipiec 2016 Share Napisano 5 Lipiec 2016 Wykopałem raz kawałek zgiętej blaszki, tak myślałem. Po wyprostowaniu okazało się że jest to ćwierć srebrnej monetki. Prostowałem normalnie, palcami, nie pękła, ale to loteria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 6 Lipiec 2016 Share Napisano 6 Lipiec 2016 Próbować na gorąco prostować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 6 Lipiec 2016 Share Napisano 6 Lipiec 2016 Ale na gorąco jak srebro, albo srebro i miedź, to trzeba osiągnąć około 500-550 stopni, a wcześniej dobrze też potrzymać kilka godzin w piekarniku w wysokiej temperaturze. Ale i tak może popękać, albo się rozwarstwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszekK007 Napisano 7 Lipiec 2016 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2016 Dzięki za podpowiedzi ,będe próbował na gorąco prostować,pozdrawiam Staszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Lipiec 2016 Share Napisano 7 Lipiec 2016 Srebro odpuszcza się a denaturat". Znaczy wyżarzasz (zaczyna łapać kolor wiśniowy, ponad 500C) i wtedy na gorąco prostujesz lub studzisz w denaturacie i wtedy prostujesz. Tyle że tu nie bardzo wiadomo co to za stop. Nie klep, zgniataj pomiędzy dwoma kawałkami drewna.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.