staszekK007 Napisano 4 Lipiec 2016 Autor Napisano 4 Lipiec 2016 Mała moneta srebrna wielkosci 10 groszy,cienka 1 mm.Jak ja wyprostowac żeby nie połamac.Moneta z lat16..,POzdrawiam Staszek
Kosa2 Napisano 4 Lipiec 2016 Napisano 4 Lipiec 2016 Prawdopodobnie moneta pęknie przy prostowaniu . Odradzam .
xdzieciolx Napisano 5 Lipiec 2016 Napisano 5 Lipiec 2016 Wykopałem raz kawałek zgiętej blaszki, tak myślałem. Po wyprostowaniu okazało się że jest to ćwierć srebrnej monetki. Prostowałem normalnie, palcami, nie pękła, ale to loteria.
viator01 Napisano 6 Lipiec 2016 Napisano 6 Lipiec 2016 Ale na gorąco jak srebro, albo srebro i miedź, to trzeba osiągnąć około 500-550 stopni, a wcześniej dobrze też potrzymać kilka godzin w piekarniku w wysokiej temperaturze. Ale i tak może popękać, albo się rozwarstwić.
staszekK007 Napisano 7 Lipiec 2016 Autor Napisano 7 Lipiec 2016 Dzięki za podpowiedzi ,będe próbował na gorąco prostować,pozdrawiam Staszek.
Cyrograf15 Napisano 7 Lipiec 2016 Napisano 7 Lipiec 2016 Srebro odpuszcza się a denaturat". Znaczy wyżarzasz (zaczyna łapać kolor wiśniowy, ponad 500C) i wtedy na gorąco prostujesz lub studzisz w denaturacie i wtedy prostujesz. Tyle że tu nie bardzo wiadomo co to za stop. Nie klep, zgniataj pomiędzy dwoma kawałkami drewna.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.