kampania wrześniowa Napisano 24 Czerwiec 2016 Autor Napisano 24 Czerwiec 2016 Witam mam 14 lat, jestem pasjonatem historii. Zebrałem sporą kolekcję ok 1000 eksponatów, jednak słabo znam się na praktycznym użuciu różnych metod konserwcji. Właśnie kupiłem za 10 zł na olx hełm rosyjski WZ40 w słabym stanie. Chciałbym go odrestaurować. Nie zależy mi na tym, żeby wygladał jak nowy. Chcę go tylko dobrze oczyścić i zakonerwować, aby nie pływał w oleju. Niestety nie umiem wrzucać fotek na forum. Mogę tylko powiedzieć że jest w nim zdrowy metal i ma kilka sporych dziur. Poza tym zachowały się resztki skórzanych pasków, których nie chcę zniszczyć. Z góry dziękuję za pomoc.
kampania wrześniowa Napisano 25 Czerwiec 2016 Autor Napisano 25 Czerwiec 2016 A czym konserwować jak wyczyszczę?
viator01 Napisano 25 Czerwiec 2016 Napisano 25 Czerwiec 2016 Może być tanina, na pewno paraloid i jeśli chcesz, żeby nie błyszczał wosk z grafitem.
kampania wrześniowa Napisano 29 Czerwiec 2016 Autor Napisano 29 Czerwiec 2016 Gdzie mogę zdobyć te środki?
kampania wrześniowa Napisano 30 Czerwiec 2016 Autor Napisano 30 Czerwiec 2016 Na razie hełm trochę przeczyćcłem szczotką drucianą z brudu i z grubsza z rdzy, nie będę go jednak dawać do elektrolizy z obawy, że się rozleci i z powodu rozmiarów, ale nie mniej sposób ten wykorzystam do mniejszych fantów. Taninę kupię se na allegro.
Kriczer Napisano 30 Czerwiec 2016 Napisano 30 Czerwiec 2016 A jaki problem jakąkolwiek skrzynkę wyłożyć folią i zrobić w niej elektro. Druga sprawa, co ma się rozlecieć skoro piszesz, że ma zdrowy metal. W sumie po szczotce drucianej bez konserwy to i tak się za parę lat rozleci.
viator01 Napisano 30 Czerwiec 2016 Napisano 30 Czerwiec 2016 Wiaderka (np. po zaprawach) się na hełmy bardzo dobrze nadają
kampania wrześniowa Napisano 9 Lipiec 2016 Autor Napisano 9 Lipiec 2016 Ma ,ale nie chcę, żeby wyglądał jak ser szwajcarski.
kampania wrześniowa Napisano 9 Lipiec 2016 Autor Napisano 9 Lipiec 2016 Wrzucam fotki sami oceńcie czy warto go tak czyścić.
kampania wrześniowa Napisano 9 Lipiec 2016 Autor Napisano 9 Lipiec 2016 Żeby ktoś się nie czepiał to co wisi to sama kolba, a w tyle stoją tylko puste skorupy
Dragon125 Napisano 9 Lipiec 2016 Napisano 9 Lipiec 2016 Czyścić zawsze warto. Chociażby dla praktyki. A na czym eksperymentować jak nie właśnie na takim hełmie? Rób eletrolizę tak jak radzili Ci koledzy wyżej. Na przyszłość wrzucaj znaaacznie większe zdjęcia.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.