Skocz do zawartości
  • 0

worek transportowy

speedo25

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a może vis1939 ogarnie ten temat ostatnio tak bardzo się wypowiadał na temat hełmu salamandra. ciekawe czy gogle pomogą temu otóż wspaniałemu znawcy historii."

Daruj sobie tego typu komentarze,nic nie wnoszą a tylko można się zbłaźnić..
Napisano
czyli - sergant cadet
Dziwne ze ma angielski stopien a nie polski.

Sam wlasciciel mogl rownie dobrze byc bylym jencem, ktory trafil do Anglii. Zapewne w Londynie jest wiecej informacji.

Worek - typ USA, produkowany pod koniec wojny tez przez Brytyjczykow, jednak litery US wskazuja na pochodzenie USA.

Oznaczanie wlasciciela na worze bylo popularne.
Napisano
Jeniec ok tu blisko otóż otrzymywali oni takie worki zazwyczaj z wyzwolonych obozów lecz nie imienne narazie poszukujemy w IPN informacji potem zaczniemy szukać dalej
Napisano
speedo nie moja brocha i sorry że nie w temacie ale ty jakiś quiz otwarłeś czy o co chodzi ,co wiemy ,ja nic nie wiem a chętnie bym poczytał ............
Napisano
Ja też, a na razie tylko zdolności językowe podnoszę (Jeniec ok tu blisko otóż otrzymywali oni takie worki zazwyczaj z wyzwolonych obozów lecz nie imienne narazie poszukujemy w IPN informacji potem zaczniemy szukać dalej")
Napisano
Nie nie quiz. Korzystamy z kilku informatorów więc każda pomoc się przyda. Mozliwe że chaotycznie nie mówię że nie. Weryfikujemy każde informacje.
Napisano
Tak się składa,że mój ojciec wrocił z wojny z identycznym workiem (przynajmniej tak mi sie wydaje).Służył w 5 Pułku Lotniczym w Lidzie.Internowany w Rumunii, potem pracowal w gospodarstwie w Austrii.Zagadką jest to skąd miał amerykański worek skoro został wyzwolony przez sowietów.
Napisano
Przeczytajcie dokładnie co to było P.R.C. I wiele się wyjaśni...
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Polski_Korpus_Przysposobienia_i_Rozmieszczenia

P.S. Wprowadziłem kolegów w błąd w pierwszym wisem o P.R.C. Za co przepraszam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie