Hebda Napisano 3 Czerwiec 2016 Autor Napisano 3 Czerwiec 2016 Trafil mi sie na zlomie Warszawski kareciak z pozytywka.Plus taki ze niemal sprawny.Obudowe czyszcze i wyklepuje.Poplamiony cyferblat.Z tekturki.Jest jakis sposob na wyczyszczenie choc w niewielkim stopniu?Wskazowki znitowane wiec zdjecie i moczenie odpada,nie chce rozkrecac mechanizmu.Qoda utleniona? Na kosci dziala..
Hebda Napisano 3 Czerwiec 2016 Autor Napisano 3 Czerwiec 2016 Zielona olejna zmulem calkowicie.Problemem jest tylko umocowanie sprezyny,brak paru zabkow w pozytywce,wskazowki budzika i brudny cyferblat
remington Napisano 3 Czerwiec 2016 Napisano 3 Czerwiec 2016 Nie wiem na ile jest to bezpieczne, ale dawniej woda utleniona do takich zabiegów była skutecznym i polecanym środkiem.
Cyrograf15 Napisano 5 Czerwiec 2016 Napisano 5 Czerwiec 2016 Ja bym to zostawił tak jak jest. Jak Cię to razi to zrobić skan i wydrukować nową nakładkę. Wskazówki zwykle są wciskane a nie nitowane, nie wiem nie widzę. Taką uzerę" w ramach czyszczenia to gumką do mazania można zrobić, tylko miekką co się ściera a nie wydrapuje dziury w papierze.Wojtek
Sobiepan Napisano 5 Czerwiec 2016 Napisano 5 Czerwiec 2016 są mydełka konserwatorskie, które można stosować do czyszczenia papieru (np. vulpex), ale nie korzystałem. co do gumki, miękką można zetrzeć na drobnych oczkach tarki i tak powstałym proszkiem delikatnie przecierać papier. następnie strzepnąć lub zebrać odkurzaczem drobiny.
remington Napisano 5 Czerwiec 2016 Napisano 5 Czerwiec 2016 Jeśli nie oczyszczać, to przynajmniej odgrzybić.
Hebda Napisano 6 Czerwiec 2016 Autor Napisano 6 Czerwiec 2016 spróbowałem wodą utlenioną,znaczy perhydrolem rozcieńczonym.czyści" do gołej tektury,złazi i syf i biała warstwa:/Więc jednak zostanie jak jest,ew delikatnie usunę skalpelem plamy zielonej z cyferblatuNo właśnie wskazówka minutowa znitowana od strony blatu.Da się wyjąć od tylca ale po rozkręceniu całości czego nie ryzykuje.
Sobiepan Napisano 7 Czerwiec 2016 Napisano 7 Czerwiec 2016 za przegląd i naprawę dasz pewnie koło 350 zł, ja przynajmniej tyle płaciłem za wiszącego junghansa. tarcze bywają na allegro.@remington masz jakiś patent na odgrzybianie papieru w domowych warunkach? jestem zainteresowany tematem.
Hebda Napisano 7 Czerwiec 2016 Autor Napisano 7 Czerwiec 2016 Wiszace moze drozsze,kit wie.350 w zyciu nie dam.1/3 tej kwoty to max.Jak drozej wyceni to pojdzie na bazarze albo All.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.