Skocz do zawartości

Czyszczenie - Wybielanie starego papieru

Hebda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trafil mi sie na zlomie Warszawski kareciak z pozytywka.
Plus taki ze niemal sprawny.

Obudowe czyszcze i wyklepuje.
Poplamiony cyferblat.Z tekturki.
Jest jakis sposob na wyczyszczenie choc w niewielkim stopniu?
Wskazowki znitowane wiec zdjecie i moczenie odpada,nie chce rozkrecac mechanizmu.

Qoda utleniona? Na kosci dziala..
Napisano

Zielona olejna zmulem calkowicie.

Problemem jest tylko umocowanie sprezyny,brak paru zabkow w pozytywce,wskazowki budzika i brudny cyferblat

Napisano
Ja bym to zostawił tak jak jest. Jak Cię to razi to zrobić skan i wydrukować nową nakładkę. Wskazówki zwykle są wciskane a nie nitowane, nie wiem nie widzę. Taką uzerę" w ramach czyszczenia to gumką do mazania można zrobić, tylko miekką co się ściera a nie wydrapuje dziury w papierze.
Wojtek
Napisano
są mydełka konserwatorskie, które można stosować do czyszczenia papieru (np. vulpex), ale nie korzystałem. co do gumki, miękką można zetrzeć na drobnych oczkach tarki i tak powstałym proszkiem delikatnie przecierać papier. następnie strzepnąć lub zebrać odkurzaczem drobiny.
Napisano
spróbowałem wodą utlenioną,znaczy perhydrolem rozcieńczonym.
czyści" do gołej tektury,złazi i syf i biała warstwa:/
Więc jednak zostanie jak jest,ew delikatnie usunę skalpelem plamy zielonej z cyferblatu

No właśnie wskazówka minutowa znitowana od strony blatu.Da się wyjąć od tylca ale po rozkręceniu całości czego nie ryzykuje.
Napisano
za przegląd i naprawę dasz pewnie koło 350 zł, ja przynajmniej tyle płaciłem za wiszącego junghansa. tarcze bywają na allegro.

@remington masz jakiś patent na odgrzybianie papieru w domowych warunkach? jestem zainteresowany tematem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie