Skocz do zawartości
  • 0

Patka legionowa, beret z proporcem

Helijanek

Pytanie

Napisano

Witajcie
Wczoraj odezwał się do mnie kolega z Łotwy gdzie dokonywali ekshumacji grobów żołnierskich. Przesłał mi dwa zdjęcia z prośbą o pomoc w identyfikacji. Ekshumacja odbywała się na terenie prywatnej działki gdzie właścicielka wystąpiła z prośbą o przeniesienie grobów żołnierzy radzieckich. Podczas ekshumacji okazło się że są to Polacy, siedmiu Legionistów, żołnierzy z bitwy pod Dyneburgiem w 1920 roku. Gorejący granat łopaty i kotwica które są na znaczku udało mi się odszukać w sieci na słabym zdjęciu Armii Wielkopolski z 1920. Kolejne zdjęcie to beret z proporcem. Biły się tam FT-17 a na mój gust beret kojarzy mi się z wojskami pancernymi, dodam fotkę w odpowiedzi na tego posta.Jeden żołnierz miał kompletnie zetlały mundur i wszystkie guziki były amerykańskie ale to 1920 nie było nic niezwykłego jako że sporo mundurów było z francji gdzie w 1918 zostawili je amerykanie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Janek

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wrzucaj te zdjęcia.

Masa podobnych była na forum wiec spokojnie można publikować

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 21:45 02-06-2016
Napisano
Hebda, zdjęcia nic nie wniosą ponieważ nie ma żadnych artefaktów, tylko szkielety z ładnie warstwowo zdejmowaną ziemią. Na jednej z czaszek postrzal w częśc czołową ponad prawym łukiem brwiowym. Moim zdaniem należy im się szacunek a nie wystawianie dla publiczności. Cześć ich pamięci.
Napisano
Dwa topory, kotwica i granat - godło pionierów pułkowych wz 17.Z tym, że przewidywane było na rękaw i miało mieć 6 cm ale wiadomo a raczej nie wiadomo jak to było w 1917-1921.pzdr
Napisano

Witajcie
Wczoraj odezwał się do mnie kolega z Łotwy gdzie dokonywali ekshumacji grobów żołnierskich. Przesłał mi dwa zdjęcia z prośbą o pomoc w identyfikacji. Ekshumacja odbywała się na terenie prywatnej działki gdzie właścicielka wystąpiła z prośbą o przeniesienie grobów żołnierzy radzieckich. Podczas ekshumacji okazło się że są to Polacy, siedmiu Legionistów, żołnierzy z bitwy pod Dyneburgiem w 1920 roku. Gorejący granat łopaty i kotwica które są na znaczku udało mi się odszukać w sieci na słabym zdjęciu Armii Wielkopolski z 1920. Kolejne zdjęcie to beret z proporcem. Biły się tam FT-17 a na mój gust beret kojarzy mi się z wojskami pancernymi, dodam fotkę w odpowiedzi na tego posta.Jeden żołnierz miał kompletnie zetlały mundur i wszystkie guziki były amerykańskie ale to 1920 nie było nic niezwykłego jako że sporo mundurów było z francji gdzie w 1918 zostawili je amerykanie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Janek

Napisano
W sumie wypada napisać: Cześć ich pamięci i bohaterstwu.
Też jestem zainteresowany informacją co stanie się ze szczątkami naszych dzielnych żołnierzy? W gruncie rzeczy to najważniejsza kwestia.
Napisano
Na razie dostałem tylko te, żołnierze zostaną pochowani prawdopodobnie w już istniejącej mogile żołnierzy 1920.

http://m.wm.pl/2015/09/n/otwa-265859.jpg
Napisano
najprawdopodobniej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/I_Batalion_Saper%C3%B3w_im._Tadeusza_Ko%C5%9Bciuszki_1_Pu%C5%82ku_In%C5%BCynieryjnego_(1918-1921)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie