Witajcie Wczoraj odezwał się do mnie kolega z Łotwy gdzie dokonywali ekshumacji grobów żołnierskich. Przesłał mi dwa zdjęcia z prośbą o pomoc w identyfikacji. Ekshumacja odbywała się na terenie prywatnej działki gdzie właścicielka wystąpiła z prośbą o przeniesienie grobów żołnierzy radzieckich. Podczas ekshumacji okazło się że są to Polacy, siedmiu Legionistów, żołnierzy z bitwy pod Dyneburgiem w 1920 roku. Gorejący granat łopaty i kotwica które są na znaczku udało mi się odszukać w sieci na słabym zdjęciu Armii Wielkopolski z 1920. Kolejne zdjęcie to beret z proporcem. Biły się tam FT-17 a na mój gust beret kojarzy mi się z wojskami pancernymi, dodam fotkę w odpowiedzi na tego posta.Jeden żołnierz miał kompletnie zetlały mundur i wszystkie guziki były amerykańskie ale to 1920 nie było nic niezwykłego jako że sporo mundurów było z francji gdzie w 1918 zostawili je amerykanie. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Janek
Pytanie
Helijanek
Witajcie
Wczoraj odezwał się do mnie kolega z Łotwy gdzie dokonywali ekshumacji grobów żołnierskich. Przesłał mi dwa zdjęcia z prośbą o pomoc w identyfikacji. Ekshumacja odbywała się na terenie prywatnej działki gdzie właścicielka wystąpiła z prośbą o przeniesienie grobów żołnierzy radzieckich. Podczas ekshumacji okazło się że są to Polacy, siedmiu Legionistów, żołnierzy z bitwy pod Dyneburgiem w 1920 roku. Gorejący granat łopaty i kotwica które są na znaczku udało mi się odszukać w sieci na słabym zdjęciu Armii Wielkopolski z 1920. Kolejne zdjęcie to beret z proporcem. Biły się tam FT-17 a na mój gust beret kojarzy mi się z wojskami pancernymi, dodam fotkę w odpowiedzi na tego posta.Jeden żołnierz miał kompletnie zetlały mundur i wszystkie guziki były amerykańskie ale to 1920 nie było nic niezwykłego jako że sporo mundurów było z francji gdzie w 1918 zostawili je amerykanie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Janek
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.