tomten Napisano 24 Maj 2016 Autor Napisano 24 Maj 2016 proszę o identyfikację,znalezione z innymi gospodarskimi narzędziami.
traper6 Napisano 26 Maj 2016 Napisano 26 Maj 2016 Typowe znaleziska z wiejskiego gospodarstwa z XVIII-XIX w.Takimi podkowami kuto zwierzęta używane do prac pociągowo-gospodarczych woły, kuce, muły.Na drugim zdjęciu masz ręcznie kute gwoździe. Używano takich m.in. do mocowania zawiasów np. wrót do stodoły .Potem masz różne kliny, a ich zastosowanie to sobie sam dopowiedz, bo używano ich wg. własnego widzimisię gospodarza.Ten pucek" to tzw. babka kowalska służąca m.in. do wyklepywania kosy.Okrągłe okucia mogły mieć najróżniejsze zastosowanie np. do dyszla.To co przypomina grot/igłę to tzw. skrobak np. do czyszczenia kopyt zwierząt które wymieniłem na początku.
tomten Napisano 24 Maj 2016 Autor Napisano 24 Maj 2016 proszę o identyfikację,znalezione z innymi gospodarskimi narzędziami.
tomten Napisano 26 Maj 2016 Autor Napisano 26 Maj 2016 zamierzam zabrać się za czyszczenie, nie mam dużego doświadczenia ale stawiam na elektrolizę.Zrobiłem prowizorkę do drobnicy z ładowarki do telefonu o mocy 320mA,raczej nie poradzi sobie (rdzy jest grubo).Proszę o podpowiedź jakiego zestawu użyć do czyszczenia.
gersemi Napisano 26 Maj 2016 Napisano 26 Maj 2016 jeżeli to jest średniowieczne to może warto skontaktować się z lokalnym muzeum ??? i przekazać znalezisko ??puki sam nie zaczniesz czyścić i tego nie zniszczysz !!
traper6 Napisano 26 Maj 2016 Napisano 26 Maj 2016 A dlaczemu uważasz że to średniowiecze, jeżeli zwierząt gospodarczych używano do pracy na roli nawet w pierwszych latach powojennych ?
tomten Napisano 26 Maj 2016 Autor Napisano 26 Maj 2016 myślę,że przedmioty w gospodarstwach nie zmieniały się bardzo na przestrzeni dziejów.Dlatego niektóre wyglądają bardziej współcześnie.Gdybyście jednak zdecydowali się na czyszczenie to jaką metodą?
IdeL Napisano 24 Maj 2016 Napisano 24 Maj 2016 Z narzędziami? jakieś narzędzia też były zakopane?Celowałbym z tymi podkowami pomiędzy XVI a XVIII w.
tomten Napisano 3 Czerwiec 2016 Autor Napisano 3 Czerwiec 2016 oczyściłem przedmiot rozpoznany jako skrobak do czyszczenia kopyt.Użyłem elektrolizy i szczotki, przebija się ciemnożółty kolor metalu.Czy to mosiądz?
Gniewkos Napisano 24 Maj 2016 Napisano 24 Maj 2016 Podkowy średniowieczne, wstaw te inne narzędzia tutaj teżPozdro
tomten Napisano 25 Maj 2016 Autor Napisano 25 Maj 2016 trochę posegregowałem, pierwszy z lewej zaostrzony z obu stron(mały oskard) następne wyglądają na przecinaki lub kliny.Ciekawy jest ostatni metalowy pucek lekko rozbity na górze.
tomten Napisano 25 Maj 2016 Autor Napisano 25 Maj 2016 wygląda jak zgrzebło ale mogę się mylić,na kolejnym zdjęciu widać karbowaną powierzchnię.
tomten Napisano 25 Maj 2016 Autor Napisano 25 Maj 2016 jak w tytule obejmy, może do mocowania kół na osi.
tomten Napisano 25 Maj 2016 Autor Napisano 25 Maj 2016 a teraz zagadka-podpisałem grot,takie było pierwsze skojarzenie, ale przy bliższym przyjżeniu się otwór na końcu i sam grot, który jest pokarbowany przypomina raczej dużą igłę do szycia.
tomten Napisano 25 Maj 2016 Autor Napisano 25 Maj 2016 zamki już wrzucałem wcześniej,najbardziej efektowne.
tomten Napisano 25 Maj 2016 Autor Napisano 25 Maj 2016 na koniec całość, jak widać jest jeszcze kilka innych fantów.Pod podkowami dwa metalowe zęby(od brony?),obok uchwyt od garnka, czajnika(wygląda na inny metal ),jest też więcej obejm i obręczy.
Pytanie
tomten
proszę o identyfikację,znalezione z innymi gospodarskimi narzędziami.
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.