qerto Napisano 6 Maj 2016 Autor Napisano 6 Maj 2016 Proszę o pomoc w identyfikacji. Wyglądem przypomina mi to grot. Wymiary: 3,5cm długości, 1,5cm w najszerszy miejscu, 2mm grubości
keasr223 Napisano 6 Maj 2016 Napisano 6 Maj 2016 Raczej nie choć znawcą nie jestem ale wydaję mi się że w większości musi być taka hmm dziura :D? na wepchanie strzały w grot a u ciebie jest to okrągłe bez dziurki.
keasr223 Napisano 6 Maj 2016 Napisano 6 Maj 2016 A i tak na logikę bez dziury gdybyś użył tego do budowy strzały ten patyk (fachowcy mnie zlinczują za nazewnictwo) rozpadnie się na dwie części przy uderzeniu zamiast przekazać siłę w grot
traper6 Napisano 6 Maj 2016 Napisano 6 Maj 2016 @keasr223Masz rację. To się nazywa promień". Może z łucznictwa dobry nie jesteś, ale z fizyki jak najbardziej :)Pozdrawiam serdecznie
traper6 Napisano 6 Maj 2016 Napisano 6 Maj 2016 No i po pijaku zrobiłem błęda.Przepraszam.Oczywiście że były strzały z takim mocowaniem i to nawet w żelazne w średniowieczu.@qurtoNie potrafię Ci pomóc. Groty są w zasadzie takie same z jednej i drugiej strony.Fragment jakiejś ozdoby, np. zegara kominkowego ?
drag47 Napisano 6 Maj 2016 Napisano 6 Maj 2016 Ciekawe teorie. Co nie zmienia faktu,że ów przedmiot to okucie końca rzemienia/pasa.
Pytanie
qerto
Proszę o pomoc w identyfikacji. Wyglądem przypomina mi to grot. Wymiary: 3,5cm długości, 1,5cm w najszerszy miejscu, 2mm grubości
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.