kubatarn Napisano 3 Maj 2016 Autor Napisano 3 Maj 2016 Witam! Posiadam dwa hełmy niemieckie (nie wiem czy różnią się tylko wielkością, czy modelem) i chciałbym je zakonserwować. Jak najlepiej się za to zabrać: dokonać elektrolizy, a potem ręcznie doczyścić? Z góry dzięki za pomoc.
Kriczer Napisano 3 Maj 2016 Napisano 3 Maj 2016 Generalnie one w tym stanie mają swój klimat i osobiście bym ich nie ruszał. Jeżeli chcesz czyścić to tylko elektroliza, tego bez ubytku można od środka podkleić(nie spawać!) jakąś spoiną i będzie fajnie wyglądał na półce.
viator01 Napisano 3 Maj 2016 Napisano 3 Maj 2016 Widziałem taki z pęknięciem lutowany od spodu. Rzeczywiście ciekawie wylądał
kubatarn Napisano 5 Maj 2016 Autor Napisano 5 Maj 2016 Ciekawy pomysł z użyciem spoiny - czego mógłbym w tym celu użyć?
Kriczer Napisano 5 Maj 2016 Napisano 5 Maj 2016 Klej typu spawanie na zimno", ostatnio kupiłem i jest naprawdę konkretny i trzyma na metalu (cx 80 auto weld) albo jakiś jego zamiennik. Garnek sprężynuje i tu będzie mały problem. Ścisk i go złapać na rancie, nie wiem czy będzie idealnie równo, jak nie wypali to kombinować z czymś podobnym. Co do samej podklejki" to wydaje mi się, że z grubej skóry by można było wyciąć taki pasek i podkleić na pęknięciu. Po elektrolizie, podklejeniu i konserwacji może wyjść naprawdę fajnie wyglądający garneczek,zresztą dużo nie tracisz :)Co do lutowania to nie wiem ale widziałem garnek spawany i to była kompletna tragedia.
esterendensen Napisano 28 Maj 2016 Napisano 28 Maj 2016 Witam.Oba hełmy nadają się do pospawania i od tego bym zaczynał.Ten pęknięty bez ubytków to zdaje się M 42.Bułka z masłem,spawać punktowo,ale tylko magiem.Drugi wygląda na M 35,ale słabe zdjęcie i nie gwarantuję.Tutaj zdecydowanie trzeba by kombinować,bo jest zdeformowany.Też bym się podjął pospawania,ale trza by go też podgrzewać gdzieniegdzie palnikiem.Nie takie wynalazki się spawało,ktoś,kto ma doświadczenie bez problemu to pospawa.Oczywiście wszystko punktowo,aby go nie pokręciło,ciągły spaw by je zdeformował.Kwestia wprawy.Magik od spawania tłumików da radę.Osobiście bym się pokusił,bo mam odpowiedni sprzęt.
Por. Wojas Napisano 28 Maj 2016 Napisano 28 Maj 2016 Ale po co spawać, jak takie mają klimat? Przecież to są popularesy hełmowe.
esterendensen Napisano 28 Maj 2016 Napisano 28 Maj 2016 No fakt,jednemu córka,drugiemu teściowa,heh.Spawanie,klejenie,czy lutowanie ma sens,jeśli będzie szpachlowany.Nie polecam żadnych podklejanek od spodu,to partactwo.Jeśli nie będą reanimowane,to wszelkie zabiegi im tylko zaszkodzą.Trup nawet w makijażu będzie trupem...
Kriczer Napisano 29 Maj 2016 Napisano 29 Maj 2016 Bredzisz po prostu bredzisz...Spawać ? To można ośkę od ursusa...Pęknięty garnek jak ten po elektro i podklejeniu będzie stanowił fajny eksponat na półkę bo do niczego innego się nie nadają...Spawanie,klejenie,czy lutowanie ma sens,jeśli będzie szpachlowany."A jaki sens ma szpachlowanie? Czym to się różni od kupna chinola na allegro...?
esterendensen Napisano 30 Maj 2016 Napisano 30 Maj 2016 Witam.Kolego Kriczer widzę,żeś wybitnym specjalistą jest.Chodzi o konserwację,bo na spawaniu to się znasz,jak świnia na lataniu.Podklejać paskiem ze skóry?Proszę Cię,to amatorszczyzna i brak profesjonalizmu.Klej to jeszcze rozumiem,są tacy pseudo specjaliści,co tego używają.Profesjonalna metoda łączenia metali polega na lutowaniu i spawaniu.Poza tym zachowujesz się,jakby hełmy były Twoje i sam decydujesz,jaka matoda byłaby najlepsza.Ja wyraziłem tylko swoją opinię.Właściciel zdecyduje,którą opcję wybierze.Czytaj ze zrozumieniem proszę,a unikniemy niepotrzebnych kłótni i zaśmiecania wątku.Ewentualne niedomówienia proszę kierować na moją pocztę,esterendensen@wp.plP.S Przepraszam za zaśmiecanie.
Kriczer Napisano 30 Maj 2016 Napisano 30 Maj 2016 Ta..pospawać-zeszlifować-zaszpachlować-pomalować-kalki z allegro- Amen.
Jacek Dąbrowski Napisano 30 Maj 2016 Napisano 30 Maj 2016 A potem na all opis : iemiec płakał jak zdejmował"Pozdrawiam
Cyrograf15 Napisano 30 Maj 2016 Napisano 30 Maj 2016 Panowie, patrząc na wsze kartoteki oraz wypowiedzi śmiem twierdzić iż balansujecie na krawędzi. Jeżeli macie potrzebę zakończenia bytności na Forum to dajcie znać, pomogę.Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.