Kriczer Napisano 23 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 23 Kwiecień 2016 Taka znajda z terenu, tylko chyba coś poszło nie tak w dorastaniu pana jelenia i co nieco oklapło. Ktoś może mi powiedzieć, czy to normalne, że się tak mocno różnią i jak takie wykrętasy mają się w klasyfikacji" poroża? Generalnie nie moja bajka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 24 Kwiecień 2016 Share Napisano 24 Kwiecień 2016 Myłkus, np. w wyniku uszkodzonego jądra najczęściej lub innych chorób w tym przypadku jelenia.Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 24 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2016 Dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ataka Napisano 27 Kwiecień 2016 Share Napisano 27 Kwiecień 2016 Formą poroża mającą związek z uszkodzeniem jąder jest perukarz. Te tutaj wyglądają na starego byka o porożu wykazującym cechy uwstecznienia. Więc to raczej związek z wiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 27 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2016 Perukarza udało mi się znaleźć kilka lat temu ale jak dla mnie zbyt paskudny był wytwór na tej czaszce.To poroże waży 2,5 kg a długość około 80 cm. Te aki" np. szóstak to liczy się 2 rogi ? I jak takie zdeformowane rogi klasyfikują się w porównaniu np ze zdrowym ładnym porożem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 27 Kwiecień 2016 Share Napisano 27 Kwiecień 2016 Ataka zgodzę się ale nie zawsze tak jest. Nie jest to regułą. Może też być inna choroba byka.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobow99 Napisano 28 Kwiecień 2016 Share Napisano 28 Kwiecień 2016 na skupie dadzą Ci tyle samo za kilogram ;) ale zapewne komisyjnie wyceniane są inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriczer Napisano 28 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2016 Nie pytam o wartość, nie jestem handlarzem. Interesuje mnie jedynie to czy takie poroże traktowane jest jako np. ciekawostka wśród poroży. Nigdy wcześniej nie trafiłem rogów jelenia a te parę groszy na skupie mnie jakoś specjalnie nie zbawi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 22 Grudzień 2016 Share Napisano 22 Grudzień 2016 Dziś jakoś tak porożowo. O dziwo te duże znalezione jakiś 500m od siebie ale jakby do siebie pasują. Czy to nie dziwne, że prócz oczniaka nic nie ma. Końcówki obu ukruszone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik12 Napisano 22 Grudzień 2016 Share Napisano 22 Grudzień 2016 Karpik - jest to najprawdopodobniej poroże selekcyjne, czyli poroże jelenia, który albo się uwstecznia" albo na wady rozwojowe.Swoją drogą poroże selekcyjne jest bardzo pożądane przez myśliwych i traktowane jako trofeum.Moim zdaniem Twoje to trzecie poroże selekcyjne http://old.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www.pzlow.pl&_PageID=120&_RowID=192&_CheckSum=535950974 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 22 Grudzień 2016 Share Napisano 22 Grudzień 2016 Czyli był do odstrzału i się uchował. Się chwali.Ten złamaniec pewnie też od jakiegoś niepełnosprytnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik12 Napisano 22 Grudzień 2016 Share Napisano 22 Grudzień 2016 to niestety może być wszystko: i szpicak i szydlarz a może po prostu kawałek odłamanego poroża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.