Skocz do zawartości

Krzywe poroże :)

Kriczer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taka znajda z terenu, tylko chyba coś poszło nie tak w dorastaniu pana jelenia i co nieco oklapło. Ktoś może mi powiedzieć, czy to normalne, że się tak mocno różnią i jak takie wykrętasy mają się w klasyfikacji" poroża? Generalnie nie moja bajka :)

Napisano
Formą poroża mającą związek z uszkodzeniem jąder jest perukarz. Te tutaj wyglądają na starego byka o porożu wykazującym cechy uwstecznienia. Więc to raczej związek z wiekiem.
Napisano
Perukarza udało mi się znaleźć kilka lat temu ale jak dla mnie zbyt paskudny był wytwór na tej czaszce.
To poroże waży 2,5 kg a długość około 80 cm. Te aki" np. szóstak to liczy się 2 rogi ? I jak takie zdeformowane rogi klasyfikują się w porównaniu np ze zdrowym ładnym porożem ?
Napisano
Nie pytam o wartość, nie jestem handlarzem. Interesuje mnie jedynie to czy takie poroże traktowane jest jako np. ciekawostka wśród poroży. Nigdy wcześniej nie trafiłem rogów jelenia a te parę groszy na skupie mnie jakoś specjalnie nie zbawi :)
  • 7 months later...
Napisano

Dziś jakoś tak porożowo. O dziwo te duże znalezione jakiś 500m od siebie ale jakby do siebie pasują. Czy to nie dziwne, że prócz oczniaka nic nie ma. Końcówki obu ukruszone.

Napisano
Karpik - jest to najprawdopodobniej poroże selekcyjne, czyli poroże jelenia, który albo się uwstecznia" albo na wady rozwojowe.
Swoją drogą poroże selekcyjne jest bardzo pożądane przez myśliwych i traktowane jako trofeum.
Moim zdaniem Twoje to trzecie poroże selekcyjne http://old.pzlow.pl/palio/html.run?_Instance=www.pzlow.pl&_PageID=120&_RowID=192&_CheckSum=535950974

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie