Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet liściak

waldoz3

Pytanie

Napisano

Witam! Znajomy posiada bagnet liściak 1wojna produkcja solingen.
Czy ktoś orientuje się co oznacza sygnatura wybita na jelcu? (wrona i po bokach litery L S. Będe wdzięczny za wszelkie informacje

Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego torba dowiedziałem się, że znajomy doczyścił to miejsce włókniną żeby było lepiej widać także przez to wygląda jak świeże. Natomiast jeśli ktoś jeszcze wie co oznacza ta sygnatura to proszę pisać, z tego co znalazłem to luftwaffe na pierszej wojnie nie było tylko ta formacja nazywała się Luftstreitkräfte
Napisano
Orzeł ewidentnie Luftwaffe
http://www.warrelics.eu/forum/heer-luftwaffe-kriegsmarine-uniforms-third-reich/2nd-model-luft-cap-badge-455885/
Bagnety te były używane też po I wojnie, więc to nic dziwnego.
Napisano
Witam
ja tam nie mam wątpliwości co do bagnetu
więc te foty nic nie wniosły ,mnie martwiło tylko główne bicie
które mocno podnosi wartość tego bagnetu ,dlatego chodziło mi głównie o dobre foty tego bicia ,nie ukrywam że nadal mnie martwi mimo że napisaleś że podczyszczone ,ale bez dobrego materiału do zalukania to ani w te ani we wte ,wiesz teraz dobić coś i zgarnąć parę stówek więcej to norma
Napisano
Ale powiedz co znaczy te bicie, bagnet nie idzie w żadnym wypadku na sprzedaż, to jest kolekcja. Znajomy ma takie rzadkie bagnety, że tym to można drzewo sobie ciupać w porównaniu, interesuje mnie tylko co to oznacza
Napisano
A takie praktyki jak dobijanie oznaczeń i rdzewienie przedmiotów na siłe żeby opylić pelikanom to jest czyste ku*estwo i jestem za tępieniem takiego czegoś, więc nie myśl, że pytam bo znalazłem punce dobiłem wrone i chce sprzedać
Napisano
Gdzie ty widzisz oftopic? Pytam poprostu i próbuje przekonać kolege żeby powiedział co oznacza bicie, bo wie a nie chce powiedziec :)
Napisano
waldoz3 (41 / 8)

Nagrodę za przekleństwo już masz. Teraz czas się ogarnąć i wrócić do tego, co napisał bert.F
A w linku masz (musisz otworzyć zdjęcia) przykłady oznaczeń na takim samym bagnecie - one właśnie były używane później niż I wojna.

http://luger.gunboards.com/showthread.php?9654-Luftwaffe-marked-Hi-Powers-and-Accessories
Napisano
Wielkie dzięki! O takie coś mi właśnie chodziło, czyli jednak zostało to dobite (zwracam honor koledze torba), ale nie współcześnie a na drugiej wojnie, z tym że ciekawiło mnie że brakuje swastyki, a jak widać na zdjęciu swastyka może i była tylko brakło na nią miejsca na jelcu :) I faktycznie oznacza to luftwaffe schule Jeszcze raz wielkie dzięki!
Napisano

Witam! Znajomy posiada bagnet liściak 1wojna produkcja solingen.
Czy ktoś orientuje się co oznacza sygnatura wybita na jelcu? (wrona i po bokach litery L S. Będe wdzięczny za wszelkie informacje

Pozdrawiam!

Napisano
kolego napewno nie było nic dobijane, ponieważ pochodzenie bagnetu jest pewniak. Luftlander, dzięki bardzo też tak myśleliśmy, lecz wolałem się upewnić chyba, że ktoś jeszcze ma jakieś propozycje?
Napisano
no a bicia na głowni zestarzały się inaczej niż bicia na jelcu ,nit też trzyma się głowni ,jelec podczyszczony bicie świeże głębokie ,może już nie dowidzę ale to bicie to lipa
Napisano
Nic nie jest dobijane, może na zdjęciu to tak wygląda, pochwa była zawilgocona przez co inaczej skorodowało ostrze a inaczej chwyt, bagnet osobiście wyciągaliśmy z szopy od starej babki 80+ tak, że wątpie żeby chciało się jej dobijać sygnatury na bagnecie :)
Napisano
co to znaczy to wiem
ale porównaj korozję choćby na nicie z czystością bicia
dla mnie ewidentna dobitka ale dyskusja mile widziana
Napisano
to kolego torba co oznacza ta sygnatura luftschutz czy luftwaffe? (Oryginalność bicia pozostawmy na drugim planie, jutro dodam więcej zdjęć to zweryfikujesz)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie