pawlikos16 Napisano 15 Luty 2016 Autor Napisano 15 Luty 2016 Proszę o pomoc w konserwacji.Hełm posiadam już dłuższy czas, chciałbym w końcu doprowadzić go do porządku, zależy mi na uzyskaniu dobrego efektu.Przede wszystkim usunięciu korozji i zabezpieczeniu na dalsze lata.Zależy mi na zachowaniu jak największej ilości farby, gdyż widoczny jest jeszcze rozmiar i LUDWIKÓW w środku.z góry podziękował
viator01 Napisano 15 Luty 2016 Napisano 15 Luty 2016 Tylko punktowe czyszczenie mechaniczne i stosowanie fosolu może przynieść dobre rezultaty. Poczytaj na forum - było wiele razy.
pawlikos16 Napisano 15 Luty 2016 Autor Napisano 15 Luty 2016 a kwasem szczawiowym nie osiągnę dobrego rezultatu??
viator01 Napisano 15 Luty 2016 Napisano 15 Luty 2016 Po tym kwasie bardzo często oryginalna farma mięknie i przebarwia się.
pawlikos16 Napisano 15 Luty 2016 Autor Napisano 15 Luty 2016 co masz na myśli czyszczenie mechaniczne? czym dokładnie? i co stosować do konserwacji po usunięciu rdzy? tanina, B44, wosk ??zależy mi na tym hełmie, chciałbym podejść do niego profesjonalnie
Kriczer Napisano 15 Luty 2016 Napisano 15 Luty 2016 Kwas...nie wiem czy moczenie w jabolu nie przyniesie lepszego efektu niż wszechstronny mityczny niczym oliwa z oliwek szczaw. O czyszczeniu fosolem były tematy na forum. Fosol nakładamy pędzelkiem na około 10-15 minut po czym szorowanie szczotką plastikową pod bieżącą wodą,następnie znowu fosol. Tutaj akurat musisz się uzbroić w cierpliwość i powtarzać to do skutku. Grubą warstwę rdzy i purchle jak pisał viator01 usuwnąć mechanicznie(fosol nie ruszy). Ja puchy po maskach konserwowałem po fosolu oliwką bambino, stoją już sporo czasu i nic złego się nie dzieje.
viator01 Napisano 15 Luty 2016 Napisano 15 Luty 2016 Mechanicznie - czyli skrobakiem, a nawet większe miniszlifierką. Tanina na pewno nie zaszkodzi. Odszukaj wątek Hebdy, był chyba o węgierskim halerze.
pawlikos16 Napisano 15 Luty 2016 Autor Napisano 15 Luty 2016 czytałem ten wątek, bardzo ładny efekt końcowy, tylko stan przed nie ma nic wspólnego z moim hełmem. Także w moim przypadku doprowadzenie do stanu ekspozycji muszę prowadzić w inny sposób ale informacje podawane tam bardzo przydatne.
viator01 Napisano 15 Luty 2016 Napisano 15 Luty 2016 Oczywiście, że Twój dużo lepszy, ale końcowa faza konserwacji będzie podobna.
pawlikos16 Napisano 15 Luty 2016 Autor Napisano 15 Luty 2016 Proszę jednak o pomoc w tym wątku. Jak już usunę wszystkie miejsca korozyjne, w jaki sposób go zabezpieczyć do stanu ekspozycyjnego?? dziękuje
viator01 Napisano 16 Luty 2016 Napisano 16 Luty 2016 Tak jak napisał Kriczer, najpierw czyść te purchle - nożykiem. Później pędzlem fosol na te miejsca w których jest korozja i przemywaj - najlepiej wodą destylowaną i szczotką. I tak wielokrotnie, aż usuniesz rdzę. Na wszelki wypadek nałożyłbym taninę - tak jak hebda, a później dwa-trzy razy B44. Jeśli chcesz, żeby efekt był jeszcze lepszy możesz nałożyć cosmoloid - najlepiej z dodatkiem grafitu, żeby nie było jasnych punktów i żeby zmatowić hełm.
remington Napisano 16 Luty 2016 Napisano 16 Luty 2016 Tanina była by tu wskazana, ale nie dopuść by zaschła na powierzchni farby, bo mocno ją przyciemni. Nakładać pędzlem i od razu ścierać szmacianym tamponem.
pawlikos16 Napisano 16 Luty 2016 Autor Napisano 16 Luty 2016 tą taninę i b44 zastosować po całości czy tylko miejsca które zostały wyczyszczone?
remington Napisano 16 Luty 2016 Napisano 16 Luty 2016 Taninę dajesz po całości, by wniknęła we wszystkie spękania, pory i ubytki farby.Najistotniejsze będzie ustabilizowanie korozji pod powłoką malarską.
pawlikos16 Napisano 16 Luty 2016 Autor Napisano 16 Luty 2016 jeszcze jedno pytanie w jakich proporcjach daje się tanine i w czym najlepiej rozpuścić?
viator01 Napisano 16 Luty 2016 Napisano 16 Luty 2016 Najlepiej rozpuścić w zimnej wodzie (tanina nie lubi ciepła) ewentualnie z dodatkiem 10% alkoholu. Końcowe proporcje powinny być takie, że alkoholu (etylowego) ma być 3 części, wody 1, a roztwór taniny ok. 15%
pawlikos16 Napisano 16 Luty 2016 Autor Napisano 16 Luty 2016 odnośnie końcowej fazy paraloid b-44 czy cosmoloid z dodatkiem grafitu?? i gdzie najlepiej zamówić te wszystkie składniki?? widziałem strefa konserwatorska sporo tego oferuje...
viator01 Napisano 16 Luty 2016 Napisano 16 Luty 2016 B44, a później - jak zechcesz - cosmoloid. Wosk sprawia, że hełm nie będzie tak błyszczał. nawet jak zrobisz roztwór paraloidu do 10%, to przy dwukrotnym nałożeniu pojawia się połysk. Grafit dodaje się do wosku po to, by przy wypełnianiu wżerów nie tworzyły się białe plamki.Jeśli chodzi o zakup. to może być strefa konserwatora.
remington Napisano 25 Luty 2016 Napisano 25 Luty 2016 Wygląda bardzo dobrze. Te wybłyszczone, metaliczne ubytki można by punktowo zamaskować odpowiednio dobraną farbką modelarską, chyba że w rzeczywistości tak nie rzucają się w oczy.
pawlikos16 Napisano 25 Luty 2016 Autor Napisano 25 Luty 2016 pracę nad nim nadal trwają, punktowo bedzie nałożona tanina, a po całości paraloid
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.