Luckey13 Napisano 21 Styczeń 2016 Autor Napisano 21 Styczeń 2016 Witam, co to jest?Długość ok 20cm, szerokość 3 cm, grubość 3mm.Nie wygląda na część większej całości.
mietek Napisano 21 Styczeń 2016 Napisano 21 Styczeń 2016 Moze byc czesc z oslon do ochrony kabli, byly w olowianych.
Luckey13 Napisano 21 Styczeń 2016 Autor Napisano 21 Styczeń 2016 Za grube, mieszkam w budynku, w którym jest taka instalacja, choć oczywiście nie podłączona, tam jest to dość cienka blaszka, ta którą mam jest kilka razy grubsza, masa na oko 200 gram.Myślałem raczej o jakimś ciężarku, np na ryby są w takiej formie, ale też mniejsze i cieńsze raczej.Z kontekstu też niewiele wynika, było bardzo dużo żelaznych, wyraźnie spłaszczonych kulek, chyba z młyna, aczkolwiek trafiałem same małe, mniej więcej średnicy 5-złotówki, żadnych większych, dużo żużlu, fragmenty jakichś budynków, pewnie stał tu kiedyś jakiś zakład, aczkolwiek na pewno bardzo dawno temu, bo nie znalazłem żadnych informacji na ten temat.
romaszko67 Napisano 21 Styczeń 2016 Napisano 21 Styczeń 2016 Witam. Najprawdopodobniej jak pisze kolega jest to osłona kabla elektrycznego. W zależności od przekroju kable były owijane osłoną z ołowiu.
Luckey13 Napisano 21 Styczeń 2016 Autor Napisano 21 Styczeń 2016 A były też takie grube osłony?W takiej osłonie 1m kabla miałby osłone o masie tak ze 2kg, plus masa samego przewodu, przewód musiałby być gruby na palec, na cieńszy ciężko by było nawinąć taką blachę.
brodkasz Napisano 21 Styczeń 2016 Napisano 21 Styczeń 2016 Mogą być tak grube a nawet grubsze, sam kiedyś rozbierałem taki trochę grubszy od kciuka :)Pozdrawiam Brodkasz.
Luckey13 Napisano 22 Styczeń 2016 Autor Napisano 22 Styczeń 2016 Kriczer, a czemu nie?Nie jest to może fascynujący przedmiot, ale miał on jakieś przeznaczenie, nie jest to przypadkowy odpad metalu,widać, że został celowo ukształtowany, a skoro nie znam przeznaczenia to wrzucam, z ciekawości :)A widywałem o wiele dziwniejsze przedmioty w id ;p
pawel_breslau Napisano 22 Styczeń 2016 Napisano 22 Styczeń 2016 Też obstawiam kabel. Może być telefoniczny, nie koniecznie elektryczny. Swego czasu pracując w tej branży wyciągało się takie kable po Niemcach ze studzienek a wkładało żelowe, igielitowe. Oczywiście były różne grubości tych kabli ale z tego co pamiętam to niektóre były grubości porównywanej do ręki dorosłego mężczyzny.https://www.google.pl/search?q=o%C5%82owiany+kabel+telefoniczny&biw=1242&bih=545&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-nv2Pib3KAhXCSBQKHWrUAi0Q_AUIBigB#imgrc=fmh99CVuI7IEQM%3APozdrawiam.
Pytanie
Luckey13
Witam, co to jest?
Długość ok 20cm, szerokość 3 cm, grubość 3mm.
Nie wygląda na część większej całości.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.