adamiec Napisano 24 Grudzień 2015 Autor Napisano 24 Grudzień 2015 witam,kolega znalazł taką szable.z jakiego okresu może pochodzić?Polska-Rosyjska?
Erih Napisano 2 Marzec 2016 Napisano 2 Marzec 2016 Witamy koleżankę !Lepiej załóż osobny wątek pt np szabla rosyjska", daj też więcej zdjęć.
adamiec Napisano 24 Grudzień 2015 Autor Napisano 24 Grudzień 2015 witam,kolega znalazł taką szable.z jakiego okresu może pochodzić?Polska-Rosyjska?
Korabkow Napisano 24 Grudzień 2015 Napisano 24 Grudzień 2015 Szaszka oficerska dragońska wz.1881-Rosja.
Azja72 Napisano 2 Marzec 2016 Napisano 2 Marzec 2016 Witam wszystkich.Jestem tu nowa i nie wiem czy w związku z pytaniem o kolejną szablę rosyjską powinnam założyć nowy wątek czy mogę używać" tego założonego przez kolegę adamca"?W każdym razie ...mój syn odziedziczył"po dziadku szablę rosyjską i postanowił ją wykorzystać na zajęcia z historii o przedmiotach zabytkowych i cennych. Sama z ciekawości zaczęłam szperać w necie w poszukiwaniu informacji i trafiłam na Wasze forum. Według mnie to szabla carska-dragonka.Jeśli sie mylę to mnie poprawcie. Odszyfrowałam na ostrzu 1885 więc to chyba data,natomiast na jelcu wybite cyfry no i rosyjskie krzesełka. Wiem ,że potraficie często po tym zidentyfikować ,jaka formacja i gdzie stacjonowała itp. Zamieszczam zdjęcia i bardzo proszę o pomoc
bocznica Napisano 25 Grudzień 2015 Napisano 25 Grudzień 2015 Dodam tylko,że jest to szaszka rosyjska wz.1881 w wersji oficerskiej. Rzadka i piękna rzecz..
Pytanie
adamiec
witam,kolega znalazł taką szable.z jakiego okresu może pochodzić?Polska-Rosyjska?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.