Skocz do zawartości

M38 Fallschirmjäger

RAF23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sadząc po stanie wiedzy kolegi to raczej nic z tego hełmu dobrego nie będzie. Bach na błysk, poszpachlować i malować na nowo, a do środka fasunek z polskiego powojennego :)
Napisano
dzięki za radę ale to nie to ,jak bym chciał tak zrobić to bym kupił replikę. a ja chciałbym zachować jak najwięcej orginalności z tego co mam tylko mniej rdzy
Napisano
dzięki za pomoc będę sprawdzał nie ukrywam właśnie że chodzi o tą gapkę w żeczywistości lepiej ją widać niż na zdjęciu
Napisano
Fosol nie jest takim znowu tragicznym pomysłem, jeśli chcesz się w to bawić sam. To kup parę butli fosolu (w sklepach z chemią dostaniesz). Ja bym zaczął garnek moczyć od zewnątrz,
obciążył hałer czymś w środku żeby się ładnie zanurzył i co jakiś czas wyciągał obserwował efekty. Fosol jest dość mocnym środkiem więc należy pamiętać żeby nie zostawić fanta na kilka dni a potem oglądać efekty. Na pewno szorowanie mechaniczne bardziej zniszczy farbę niż kąpiel w fosolu, który z moich doświadczeń jakoś farby nie tykał.

ps: nie radziłem zalania całości, bo jak fosol na skórę działa tego nie wiem
Napisano
panowie dzieki za te komentarze wczoraj wyczyściłem go ta metoda podaną przez sylwester 45 fakt efekt jest widoczny na plus zrobię pare fotek dla porównania
Napisano
no i teraz co dalej. wcześnie czyściłem jeden m40 szczawiem , a drugi elektrolizą tylko że tam mogłem sobie pozwolić na doświadczenia bo były w owiele gorszym stanie niż ten . z tąd też moje pytania bo szkoda tej oryginalnej farby i fasunku a poza tym to nie będzie używane na co dzień tylko konserwacja i na półkę dla oka
Napisano
Druciak to poroniony pomysł,bo ściorasz/porysujesz farbę i ukochaną gapke" tak samo jak rdze.Po elektrolizie do gołej blachy jak najbardziej.
Kup ten fosol i nacieraj pędzlem przez ok 10min,potem spłucz i przetrzyj PLASTIKOWĄ szczotką z płynem do naczyń - powtarzać do skutku.Środek na razie zostaw w spokoju,bo bez wyjęcia wkładki nic się tam nie zrobi.I nie tykaj tego żadnymi stalowymi szczotami,papierami ściernymi itp druciakami bo spierniczysz,a stan miły i kupa farby.

http://www.google.pl/search?q=Fosol&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjW7uj05eLJAhUlp3IKHUB8BZ8Q_AUIBygB&biw=1280&bih=666

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie