Witam, Trafiłem 2 kapsle od piast samochodu. Widziałem podobne przy ciężarówkach z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Ale niekoniecznie w polskich pojazdach (z tym że w tych też były). Kapsle nie mają żadnych sygnowań, są mosiężne, duże - średnica po stronie gwintu to ok. 9cm, po stronie sześciokąta/rogi- ok. 6cm, wysokość kapsla-ok.5cm. Czy można ustalić od jakich pojazdów konkretnie były? Widziałem już takie, z tym że tamte miały sygnowania. Jakieś litery pisane", coś chyba po niemiecku. Czy te moga pochodzić od polskich pojazdów? Ursusa, Poloni albo PF621? Jeszcze jedno ale- na razie nie noszę się z zamiarem sprzedaży ale jeśli okaże się że kapsle nie będą mi do niczego przydatne - wówczas prawdopodobnie je spieniężę! Z góry dzięki za info, makul
Pytanie
makul
Trafiłem 2 kapsle od piast samochodu. Widziałem podobne przy ciężarówkach z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Ale niekoniecznie w polskich pojazdach (z tym że w tych też były).
Kapsle nie mają żadnych sygnowań, są mosiężne, duże - średnica po stronie gwintu to ok. 9cm, po stronie sześciokąta/rogi- ok. 6cm, wysokość kapsla-ok.5cm.
Czy można ustalić od jakich pojazdów konkretnie były?
Widziałem już takie, z tym że tamte miały sygnowania. Jakieś litery pisane", coś chyba po niemiecku.
Czy te moga pochodzić od polskich pojazdów? Ursusa, Poloni albo PF621?
Jeszcze jedno ale- na razie nie noszę się z zamiarem sprzedaży ale jeśli okaże się że kapsle nie będą mi do niczego przydatne - wówczas prawdopodobnie je spieniężę!
Z góry dzięki za info,
makul
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.