Skocz do zawartości
  • 0

przedmot z ołowiu

mpcv

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jaka prymitywna robota,czy ty widziałeś jak wygląda naprawdę stary ołów?Gdy to czytam i oglądam mam ochotę pożreć własną saperkę
Napisano
ta sama mańka ,po prostu placek ołowiu
cudów wianków się tu nie doszukasz ,
kolega z linku też próbował naciągnąć rzeczywistość ,
ale ..... niech się mylę
Napisano

Słabo idzie mi rysowanie, generalnie czarna obwódka zaznacza wypókłość około 4 mm na całym obwodzie. Tym samym tył nie jest płaski jak tej plamy ołowiu z trawy. Brak wzorów. Jeżeli krzysztof8350 ma podobny w zegarze to pewnie mój też do tego służył.

Napisano
co widać na foto przedmiotu ? proszę zaznaczyć i opisać
bo tam nic nie widać ....
co do id pir77 to już w ogóle przemilczę bo to bełkot
a co do obciążnika to nie wiem nie spotkałem się poproszę o więcej
co do linku wklejonego to był to przykład nie konkretne id ty masz również placek ołowiu tylko inny ,ale również nie możliwe jest konkretne id bo placek to placek ....
Napisano
a może jakieś płacidło, na rynku w Krakowie odkryli kiedyś tzw. bochen ołowiany używany w handlu

Podczas prac archeologicznych prowadzonych w latach 2005–2010 odkryto tutaj posiadający stemple króla Władysława Łokietka bochen ołowiu o wadze blisko 700 kg[6], datowany na początek XIV wieku[7]. Bochen ołowiu – odlana sztuka ołowiu w kształcie okrągłego bochenka chleba – przeznaczony do handlu hurtowego[7], był jednym z trzech najważniejszych towarów eksportowych średniowiecznego Krakowa obok plastrów miedzi i bałwanów soli. Jako że bochen krakowski zachował się w całości[7], jest to jedyny taki obiekt na świecie[6]."
Napisano
Jako dzieci w latach 60 tych graliśmy o ile dobrze pamiętam w ściąganego" i do tego używało się takich krążków zwanych ołowiakami" odlewanymi w garnuszkach. Wg. mnie jest to właśnie to. Krawędzie z czasem lekko się wywijały jak w tym egzemplarzu.
Napisano
Powiem tak, mój placek ołowiu" został tak celowo odlany. I dlatego tu zamieściłem go do identyfikacji. Nic nie ma wspòlnego z plackiwm z wątku wklejonego jako odpowiedź.
Napisano
Gdyby to był zwykły placek ołowiu to nawet bym go tu nie wrzucał. Zresztą widać to na foto tyłu przedmiotu.
Napisano
a na tej części płaskiej jak byś mógł odcisnąć folię aluminiową to coś ci wychodzi jakiś wzór z tej płaskiej części oczywiście 2 foto?
Napisano
ależ dla czegóż to bez w/w przykładów
według mnie ten placek ołowiu najlepiej
zidentyfikował Raned czyli tzw ołowiak
a to że ktoś odbił w nim nieudolnie monetę
10 kopiejkową ,a czemuż nie choćby jako oryginalne
oznakowanie swojego krążka,jak grałem w kapsle to zalewałem
parafiną różne pierdolety żeby zaznaczyć iż są moje,
jak odciśniesz w ołowiu 10 kopiejek to właśnie tak się odbiją
lustrzanie ,no i 0 jest po prostu niedotłoczone ,
plomba z odbiciem lustrzanym ?
prymitywna plomba z ołowiu ? materiału delikatnego i miękkiego ?
już nie pomnę że jak na prymityw to strasznie maszynowo regularne te cyfry ,na pewno nie w starym wykonaniu ,
żeby nie było to tylko dyskusja ,nie mam zamiaru wywoływać jakichkolwiek emocji
Napisano
Z uwagi, że przepomina to liczbę 10 myślę, że jest to albo rodzaj dużej polomby albo forma prymitywnej pieczęci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie