Czlowieksniegu Napisano 4 Listopad 2015 Autor Napisano 4 Listopad 2015 Na terenie, gdzie ma powstać w przyszłości V LO, były zapomniane przez Boga i ludzi baseny.Te, dla odmiany, usytuowana na terenie niemieckiego cmentarza wojskowego, który skończono porządkować" pod tą inwestycję w 1971 roku.Dziś dowiedziałem się, że mocno niedokładne te porządki" były- ktoś coś?Na teren nie ma szans wejść... a ludziki z różnych powodów pary z ust o szczegółach nie puszczą.
hipolit-O4 Napisano 4 Listopad 2015 Napisano 4 Listopad 2015 Kąpielisko było na części cmentarza cywilnego. Militar Friedhof był po drugiej stronie Ślężnej róg Wiśniowej(obecnie jest tam stacja Schell).Było tam trzecie miejsce spoczynku Clausewitza.
Czlowieksniegu Napisano 4 Listopad 2015 Autor Napisano 4 Listopad 2015 Tylko ewangelicki był przy Kuronia?W sumie tam były, bodajże trzy cmentarze, przy Spiskiej...PS Z budową Shella też były cuda-wianki :-)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 20:35 04-11-2015
hipolit-O4 Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 Nie wiem która ulica jest Kuronia.Spiską przechrzcili?Basen powstał o ile dobrze pamiętam na styku cmentarza Marii Magdaleny i Reform Fhf.Ten pierwszy zapewne był cmentarzem katedry z Szewskiej.Dawno nie byłem w tamtej okolicy ale jak znajdę czas odwiedzę.Reform Fhf.przylegał do Ślężnej a za nim w stronę samochodówki był Marii Magdaleny.Podstacja energetyczna jest na jego terenie także jak pamiętam.
hipolit-O4 Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 Ksiądz Peikert miał także cmentarz parafialny w tej okolicy,bliżej samochodówki.
Czlowieksniegu Napisano 5 Listopad 2015 Autor Napisano 5 Listopad 2015 Ul. Jacka Kuronia, to kawałek dawnej Ślężnej... Wg nowej nazwy baseny były właśnie przy Kuronia...W tamtym rejonie były 3-4 cmentarze cywilne- dowcip" polega na tym, że w ramach przygotowania pod budowę V LO i kolejnych ekshumacji podobno trafiają się przedmioty stricte wojskowego oporządzenia i wyposażenia.
hipolit-O4 Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 To był teren ciężkich walk o zajezdnię,szkołę gastronomiczną i miejsce wstępnego czyszczenia kapitulujących Niemców odsyłanych do koszar na Zwycięskiej.Solidne grobowce były przerabiane na polowe bunkry i podręczne schrony,magazyny.Może stąd te części ekwipunku?
Czlowieksniegu Napisano 5 Listopad 2015 Autor Napisano 5 Listopad 2015 Teoretycznie wyczyszczono teren 1971 roku...Teraz, z kilku powodów, wszystko tajne przez poufne- ja się przez przypadek od znajomego archeologa dowiedziałem.
hipolit-O4 Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 Pamiętam jak na początku lat 70 XXw.te cmentarze likwidowano.Polegało to na wywózce nagrobków a te kryptowe po zdjęciu płyt zasypywano gruzem i śmieciami.Płyty wywieziono prawdopodobnie do Mirkowa.Elementy metalowe poszły do punktu skupu.Cmentarz Św.Bernarda na Międzyleskiej,płyty zwieziono i złożono na kupę w miejscu w którym była kaplica całkowicie zniszczona w czasie walk.Jeszcze dzisiaj tam w krzakach wyraźnie widać przebieg transzei i okopów.
Czlowieksniegu Napisano 5 Listopad 2015 Autor Napisano 5 Listopad 2015 Płyty wywieziono prawdopodobnie do Mirkowa"Co, tak przy okazji, wyszło było kilka lat temu...Lapidarium na Grabiszynku kilka sztuk wykorzystało. Choć Nobla temu, kto z płyty przeczyta większość adresów/przynależności wymienionych zdewastowanych cmentarzy sprzed 1945...Muszę pocisnąć archeologów, co tam tak na serio wychodzi :-)
hipolit-O4 Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 Obecnie w Niemczech groby są po 25 latach likwidowane i zamienione na cmentarny ugór który po kilkuletnim odstaniu ponownie stanie się miejscem pochówku.Powiedz archeologom niech uważają.Na początku lat 60 XXw.na Spiskiej była tragedia spowodowana wybuchem wojennej pozostałości.Zginęło piętnaście osób które w większości zostały pochowane na cmentarzu na Skowroniej Górze.
antykor-art Napisano 6 Listopad 2015 Napisano 6 Listopad 2015 hpolit-04" kto Tobie takich głupot naopowiadał, chyba w ZUS-ie, o cmentarzach w Niemczech, żeby Polak umierał co 25 lat. W Niemczech to chyba cmentarze dla psów są likwidowane po 25 latach, albo może dla uchodźców. Nie chce mi się nawet zdjęć szukać żeby pokazać.
mmmmmmm urghhh! Napisano 8 Listopad 2015 Napisano 8 Listopad 2015 Najciekawsze są cmentarze w Berchtesgaden - tam czas stoi w miejscu
Czlowieksniegu Napisano 16 Listopad 2015 Autor Napisano 16 Listopad 2015 http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/9092532,wroclaw-setki-ludzkich-cial-na-budowie-nowego-liceum,id,t.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.