zlotylkr2 Napisano 4 Listopad 2015 Autor Napisano 4 Listopad 2015 Znaleziona na polu w miejscu nieistniejącego bardzo starego folwarku rycerskiego. Średnica 80 cm waga okolo 7kg
rokita6661 Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 Panowie, mam takie pytanie, czy ktos z Was miał w ręku kiedykolwiek tarczę bojową? Nawet rekonstrukcję...? Waga 7 kg dla tarczy?? Współczuję temu kto by jej próbował uzywać... Ozdoby na sciane też raczej o takiej masie nikt by nie tworzył... 80 cm średnicy i 7 kg pasuje na tależ od brony tależowej :)
zlotylkr2 Napisano 5 Listopad 2015 Autor Napisano 5 Listopad 2015 Może i racją tylko że dokopuąc się do niej odkopywalem stare cegły czerwone i białe lepidlo jakieś wyglądało mi to na stare fundamenty prawdopodobnie folwarku który tam był. I maszyna rolnicza do konia mi też nie pasuje. Nie twierdzę że to tarcza tylko pytam się co to ? Znajdę wagę i Zobacze ile to waży dokładnie.
zlotylkr2 Napisano 5 Listopad 2015 Autor Napisano 5 Listopad 2015 Tak to wyglądało w ziemi na polu. Widać cegły.
zlotylkr2 Napisano 4 Listopad 2015 Autor Napisano 4 Listopad 2015 Znaleziona na polu w miejscu nieistniejącego bardzo starego folwarku rycerskiego. Średnica 80 cm waga okolo 7kg
KDB Napisano 6 Listopad 2015 Napisano 6 Listopad 2015 Jeżeli nie widać śladów jakiegoś montażu,albo ostrzenia krawędzi,to pomysł z elementem brony jest nietrafiony.Szkoda,że fotki marne,nie widać detali.Jeżeli zaś kontekst znaleziska został zinterpretowany poprawnie ,to szukałbym śladów kowalskiej obróbki.Kuchnie w dworkach były zaopatrzone w tzw.prażalnice.Do ziarenek na zacierek ,albo do grochu itp.
Erih Napisano 6 Listopad 2015 Napisano 6 Listopad 2015 Trochę mnie zastanawiają otwory przy brzegu tarczy. Być może są to otwory po nitach, scalających tarczę z resztą np kotła ? A takie dno kotła np parowego musiało być solidne, stąd ta waga.
zlotylkr2 Napisano 6 Listopad 2015 Autor Napisano 6 Listopad 2015 Krawędzie są tępe. No niestety nie mogę wstawić lepszych zdjęć bo się tutaj nie da a mam na prawdę zdjęcia dobrej jakości. I mam dokładna wagę tego czegoś 5,6kg. Mnie natomiast zastanawiaja dziurki na krawędziach i wybrzuszenie na srodku. Sprawdzilem też że to żaden stop szlachetny ponieważ przyciąga magnes. Cześć od maszyny rolniczej odpada bo było za głęboko a jak by nie było stare to rolnik by to wyoral pługiem. I już smigam z Garrettem już wystarczająco ilość czasu żeby stwierdzić że to jest na prawdę stare. Może to jakiś element od działa z I wojny światowej ? Bo tam szedł front (bitwa pod Krasnikiem).
zlotylkr2 Napisano 4 Listopad 2015 Autor Napisano 4 Listopad 2015 Nikt nie ma pojęcia ?? Muszę więc zapytać w muzeum archeologicznym ;/
torba5 Napisano 4 Listopad 2015 Napisano 4 Listopad 2015 a ty myślałeś że w 4 godziny będziesz miał pełne id ,trochę cierpliwości aż ktoś kto siedzi w temacie trafi na twój wątek ludziska nie siedzą przed kompami 24 h czając się żeby coś zidentyfikować,także śmiało śmigaj do muzeum a potem się pochwal rezultatami :)
alex_2013 Napisano 5 Listopad 2015 Napisano 5 Listopad 2015 Ale zdjęcia wewenetrznej strony nie dałeś gdzie moga być slady nitów po imaczu
Pytanie
zlotylkr2
Znaleziona na polu w miejscu nieistniejącego bardzo starego folwarku rycerskiego. Średnica 80 cm waga okolo 7kg
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.