Skocz do zawartości

Koralik ze swastyką

A11

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zagłębiając się w przemyślenia pana Winicjusza (dla mnie nie warto na to tracić czasu), naprawdę myślisz, że ten wyrób może mieć ponad 1000 lat i był stworzony przez Słowian? Jeśli tak, to trudno będzie mi znaleźć jakąś płaszczyznę dla dalszych tłumaczeń. Poszukaj jakichś artefaktów z wykopalisk wczesnosłowiańskich ze swastyką, chętnie zobaczę. Przy okazji poczytaj o kulturze materialnej tychże plemion, może sporo Ci się wyjaśni. Tyle w temacie.

Ps.Ze swastyką w kulturze staropolskiej nigdy się nie spotkałem a ponadto wyrób wygląda jak najbardziej współcześnie.

A kto tu napisał że ten przedmiot ma 1000 lat, i był stworzony przez Słowian. Ale jest to efekt tzw. -czytania po łepkach-. , a potem klepania co popadnie.
Pisząc o swastyce chciałem sięgnąć do jej korzeni. Jeśli chodzi o sam guzik w połączeniu z nią , to może być wiele skojarzeń, np. Polacy też służyli w armii carskiej na wojnie Krymskiej i tam też zdobywali tzw. trofiejne, albo jak Polacy bili Turków też zabierali im kosztowne kontusze. To tylko przykłady, skojarzenia skąd ta swastyka. Jestem zdania, zresztą takiego jak Ty, że ten guzik nie jest starszy niż XVIII wiek. I tak wątpię, że dojdziemy do sedna, dlatego dziękuję za wymianę poglądów, Pozdrawiam wszystkich.

Starasz się być złośliwy, niegrzeczny, a merytorycznie same bzdury i ajki z mchu i paproci". Jeśli już czytujesz wiki, na początek proponuję

http://pl.wikipedia.org/wiki/Projekcja_(psychologia)

Choć na refleksję na temat twojego Ja" to nie liczę.

Swastyka jest zapewne hitlerowska. Widać ślady lutowania.
Pytanie czy jest to pusty koralik czy coś zawiera?
A historie słowiańskie Winicjusza-Kossakowskiego są przykładem manipulacji faktami historycznymi i kulturowymi, na takim samym poziomie, jak ten który określa że Kopernik był kobietą".

Swastyka jest zapewne hitlerowska"
Co o tym przesądza? Dla mnie zdobienia wokół swastyki i sam styl wykonania całości, to ewidentnie pochodzenie/stylizacja wschodnia, ogólnie mówiąc, nie znajduję odpowiedników w stylu Niemiec lat 30-40. Co miałyby oznaczać te ornamenty wokół?
Sama swastyka hitlerowska nie różni się od tej hindu*. W tym wypadku zależy jak ustawi się paciorek.

Widać ślady lutowania"
Białym metalem. I uszko wykonane maszynowo. Całość wygląda na robioną ręcznie ale niezbyt starannie, jubilerska robota to nie jest. Więc zapewne wykonane toto jest ze stopu miedzi i nie zdążyło nawet spatynować. Ale to tylko na podst. zdjęcia.

A, wielkość odpowiada np. takim paciorkom do tworzenia własnych bransoletek, proponuję zainteresowanym pogooglować, hindu swastika charms/beads/pendant/bracelet". Ewentualnie to jakaś ozdoba stroju, chusty, torebki, dzwoneczek, itp. Tzw. sklepy indyjskie kilkanaście lat temu robiły u nas furorę a i dziś sporo można znaleźć.

*mam sporo zdjęć tych symboli, które po wykadrowaniu śmiało mogłyby propagować wiadomą ideologię.

A ja nie będę złośliwy, chociaż żupan SS byłby hitem Allegro. :) Lut ucha wygląda jak lut iglicy w pływaku gaźnika, więc zakładam, że blacha z której jest to coś wykonane jest raczej cienka. Sądząc po wielkości to jest to jakiś koralik z ubioru, ale nam współczesnego.

Kolego antykor, wewnątrz zapewne są szklane koraliki z mikrofilmami firmowanymi przez Ahnenerbe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie