A11 Napisano 25 Październik 2015 Autor Share Napisano 25 Październik 2015 Witam, proszę o identyfikację przedmiotu. Grosik dla porównania wielkości ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A11 Napisano 25 Październik 2015 Autor Share Napisano 25 Październik 2015 przód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A11 Napisano 25 Październik 2015 Autor Share Napisano 25 Październik 2015 tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A11 Napisano 25 Październik 2015 Autor Share Napisano 25 Październik 2015 góra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A11 Napisano 25 Październik 2015 Autor Share Napisano 25 Październik 2015 Dzięki kolego za odpowiedź.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 25 Październik 2015 Share Napisano 25 Październik 2015 Mnie to bardziej przypomina współczesny wisiorek/koralik z symbolami hinduistycznymi. Swastyka jest symbolem popularnym w tej religii, takie zdobienie na guziku z XVII-XVIII wieku z naszych ziem nie wydaje mi się możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol35 Napisano 26 Październik 2015 Share Napisano 26 Październik 2015 Guzik jest znacznie wytarty, wątpie żeby ktoś wykonał taki guzik wspułcześnie i nosił go tak długo , doprowadzając go do takiego zużycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol35 Napisano 26 Październik 2015 Share Napisano 26 Październik 2015 To warto też przeczytać.https://bialczynski.wordpress.com/slowianie-tradycje-kultura-dzieje/dzieje/winicjusz-kossakowski-rozwazania-tyczace-dawnej-wiedzy-slowian/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 26 Październik 2015 Share Napisano 26 Październik 2015 Nie zagłębiając się w przemyślenia pana Winicjusza (dla mnie nie warto na to tracić czasu), naprawdę myślisz, że ten wyrób może mieć ponad 1000 lat i był stworzony przez Słowian? Jeśli tak, to trudno będzie mi znaleźć jakąś płaszczyznę dla dalszych tłumaczeń. Poszukaj jakichś artefaktów z wykopalisk wczesnosłowiańskich ze swastyką, chętnie zobaczę. Przy okazji poczytaj o kulturze materialnej tychże plemion, może sporo Ci się wyjaśni. Tyle w temacie.Ps.Ze swastyką w kulturze staropolskiej nigdy się nie spotkałem a ponadto wyrób wygląda jak najbardziej współcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol35 Napisano 27 Październik 2015 Share Napisano 27 Październik 2015 A kto tu napisał że ten przedmiot ma 1000 lat, i był stworzony przez Słowian. Ale jest to efekt tzw. -czytania po łepkach-. , a potem klepania co popadnie.Pisząc o swastyce chciałem sięgnąć do jej korzeni. Jeśli chodzi o sam guzik w połączeniu z nią , to może być wiele skojarzeń, np. Polacy też służyli w armii carskiej na wojnie Krymskiej i tam też zdobywali tzw. trofiejne, albo jak Polacy bili Turków też zabierali im kosztowne kontusze. To tylko przykłady, skojarzenia skąd ta swastyka. Jestem zdania, zresztą takiego jak Ty, że ten guzik nie jest starszy niż XVIII wiek. I tak wątpię, że dojdziemy do sedna, dlatego dziękuję za wymianę poglądów, Pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 27 Październik 2015 Share Napisano 27 Październik 2015 Kolego, sam klepiesz co popadnie". Tak najkrócej podsumuję Twoje przemyślenia" odnośnie swastyki. Turków i Krym litościwie przemilczę.Jeszcze raz, jasno, dla mnie to wyrób XX wieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol35 Napisano 27 Październik 2015 Share Napisano 27 Październik 2015 https://pl.wikipedia.org/wiki/Wojna_krymskaPrzemilczę to Ja... twój upór, a nawet opór.... do wiedzy.Na początek ten link powyżej. Reszta w bibliotece.Miłego wieczoru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 27 Październik 2015 Share Napisano 27 Październik 2015 Starasz się być złośliwy, niegrzeczny, a merytorycznie same bzdury i ajki z mchu i paproci". Jeśli już czytujesz wiki, na początek proponujęhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Projekcja_(psychologia)Choć na refleksję na temat twojego Ja" to nie liczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 27 Październik 2015 Share Napisano 27 Październik 2015 Panowie skończyli czy po wafelku? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 27 Październik 2015 Share Napisano 27 Październik 2015 Swastyka jest zapewne hitlerowska. Widać ślady lutowania. Pytanie czy jest to pusty koralik czy coś zawiera?A historie słowiańskie Winicjusza-Kossakowskiego są przykładem manipulacji faktami historycznymi i kulturowymi, na takim samym poziomie, jak ten który określa że Kopernik był kobietą". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigis3 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Swastyka jest zapewne hitlerowska"Co o tym przesądza? Dla mnie zdobienia wokół swastyki i sam styl wykonania całości, to ewidentnie pochodzenie/stylizacja wschodnia, ogólnie mówiąc, nie znajduję odpowiedników w stylu Niemiec lat 30-40. Co miałyby oznaczać te ornamenty wokół?Sama swastyka hitlerowska nie różni się od tej hindu*. W tym wypadku zależy jak ustawi się paciorek. Widać ślady lutowania"Białym metalem. I uszko wykonane maszynowo. Całość wygląda na robioną ręcznie ale niezbyt starannie, jubilerska robota to nie jest. Więc zapewne wykonane toto jest ze stopu miedzi i nie zdążyło nawet spatynować. Ale to tylko na podst. zdjęcia. A, wielkość odpowiada np. takim paciorkom do tworzenia własnych bransoletek, proponuję zainteresowanym pogooglować, hindu swastika charms/beads/pendant/bracelet". Ewentualnie to jakaś ozdoba stroju, chusty, torebki, dzwoneczek, itp. Tzw. sklepy indyjskie kilkanaście lat temu robiły u nas furorę a i dziś sporo można znaleźć. *mam sporo zdjęć tych symboli, które po wykadrowaniu śmiało mogłyby propagować wiadomą ideologię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Guzik od żupana koronacyjnego SS. Sprawdź, czy nie jest ze złota próby 333. Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HU13ERT Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Ale kto, kogo, na co i gdzie koronował w tym żuPanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Himmler na tym jego zamku jak wręczał esiorom ringi z tematu Sygnet SS" na Identyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HU13ERT Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Himmler w żupanie śmierci...hmm..nie widziałem. Choć swastyka to chyba symbol szczęścia to jakiej śmierci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 Himmler w żupanie śmierdzi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A11 Napisano 28 Październik 2015 Autor Share Napisano 28 Październik 2015 Witam szanownych kolegów.Chciałbym dodać,że ów przedmiot został znaleziony na polu w okolicy Sulechowa(lubuskie) Teren często odwiedzany,ale trafiają się jeszcze różne drobiazgi;-) Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrV Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 A ja nie będę złośliwy, chociaż żupan SS byłby hitem Allegro. :) Lut ucha wygląda jak lut iglicy w pływaku gaźnika, więc zakładam, że blacha z której jest to coś wykonane jest raczej cienka. Sądząc po wielkości to jest to jakiś koralik z ubioru, ale nam współczesnego. Kolego antykor, wewnątrz zapewne są szklane koraliki z mikrofilmami firmowanymi przez Ahnenerbe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 28 Październik 2015 Share Napisano 28 Październik 2015 się uśmiałem... :Pale na niektóre teorie inaczej reagować się nie da.mimo wszystko proszę o powściągliwość w kasztanieniu i trollowaniu... wręcz proszę o zaniechanie takowych, bo będę musiał wątek zakietować :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.