Skocz do zawartości
  • 0

kamień z polnej drogi do grodziska, pięściak? młyński?

april_86

Pytanie

Napisano

na polnej drodze ok 100 m od grodziska znalazłem coś takiego, jest ułamany ale kiedyś była to mniej wiecej kula ze spłaszczoną podstawą.

Droga jest polna, ziemna. W terenie nie ma kamieni, jest to teren lessowy, pagórkowaty. Coś związanego z dzialalnością człowieka czy zwykły narzutowiec?

Oddać do muzeum?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

na polnej drodze ok 100 m od grodziska znalazłem coś takiego, jest ułamany ale kiedyś była to mniej wiecej kula ze spłaszczoną podstawą.

Droga jest polna, ziemna. W terenie nie ma kamieni, jest to teren lessowy, pagórkowaty. Coś związanego z dzialalnością człowieka czy zwykły narzutowiec?

Oddać do muzeum?

Napisano
Możliwe, że jest to prymitywny rozcieracz. O dokładny kontekst w tym przypadku trudno gdyż kamień pochodzi z humusu. Wydaje mi się, że przedmiot ma pochodzenie częściowo antropomorficzne(obróbka) ale trudno będzie powiedzieć o nim coś więcej. Jeśli to faktycznie rozcieracz to raczej nikt tego dokładnie nie wydatuje.Inaczej wyglądałoby to gdyby pochodził z warstwy kulturowej czy też obiektu archeologicznego. Przedmioty tego typu znajdowane są na stanowiskach z różnych epok( niekoniecznie z epoki kamienia). Myślę też, że powinieneś to jeszcze skonsultować z jakim kamieniarzem(archeo). Bogdan ta fotka to z jakiegoś muzeum?
Napisano
Do dłoni pasuje idealnie więc biorąc pod uwagę kontekst stawiałbym na kamień do rozcierania. Oczywiście najlepiej byłoby zapytać znawcę tematu. pzdr
Napisano
też mi się właśnie z czymś takim skojarzyło, strona płaska starta od tarcia na żarnie np.

Gdybym znalazł na skalniaku to pewnie nie zwróciłbym uwagi, kontekst mnie zaciekawił

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie