Skocz do zawartości
  • 0

Kula żelazna, młyńska?

Luckey13

Pytanie

Napisano

Kula z młyna, coś innego?
Dość masywna, na oko 3kg wagi, do porównania zapalniczka.
Kula jest nieco odkształcona, ale nie tak jak kule młyńskie, które widziałem.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na 12-funtową chyba za mała, taka powinna wg tej tabeli mieć obwód ok 34,5cm, moja ma 33cm, mierzyłem metrówką, ale o 1,5cm się chyba nie machnąłem, a wydaje mi się, że nie jest aż tak bardzo skorodowana - spróbuję wyczyścić, nie mam żadnej chemii, ale może pepsi choć odrobinę pomoże, podobno tak na prawdę taki zabieg skuteczność ma znikomą, ale cośtam rdzy może poodpada :)
No a w najgorszym razie pobawię się w pogromcę mitów, bo nigdy nie stosowałem pepsi jako odrdzewiacza :p
Napisano
10,5 cm to by bardziej podchodziło pod kulę 9- lub 12-funtową, ale te ważą odpowiednio 4,08 i 5,44 kg. Jak skali brakło, to widocznie jest cięższa niż te 3 kg. Jak nie ma żadnych otworów, to jest pełna w środku, czyli ze względu na gęstość żelaza i swoją średnicę musi być cięższa od tych 3 kg.

Średnicę najlepiej zmierz suwmiarką, a masę na wadze kuchennej lub łazienkowej (takiej z dokładnością chociaż do 0,1 kg). Na razie nic więcej nie da się powiedzieć. Być może to kula 12-funtowa.
Napisano
Suwmiarkę mam... gdzieś ;)
Gorzej z wagą, ale pokombinuję.

Podejżewam, że jednak okaże się to być kulą z młyna - co prawda te co widziałem były spłaszczone, ale pewnie nie jest to regułą, ta jest nieco zdeformowana, zakładam, że kule armatnie były jeśli nie idealnie kuliste, to przynajmniej prawie idealnie, deformacja nie wygląda na skutek korozji.
Napisano

Kula z młyna, coś innego?
Dość masywna, na oko 3kg wagi, do porównania zapalniczka.
Kula jest nieco odkształcona, ale nie tak jak kule młyńskie, które widziałem.

Napisano

Sprawdź dokładnie wagę i średnicę. Jak wyjdzie ok. 2,7 kg wagi i ok. 8,7 cm średnicy to masz odpowiedź - 6-funtową żelazną kulę armatnią. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie