Skocz do zawartości
  • 0

Narzędzie z kamienia

bassista

Pytanie

Napisano
Coś takiego leżało na polu. Materiał jakby piaskowiec, dość lekki i niezbyt twardy. Z takiego samego materiału mam kulę armatnią. Długość ok 7cm. Okolice Szczecina

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na fot 4 i 5 widać po zewnątrz gładkość człowieka,morze też samo w sobie obrabia materiał,obstawiał bym na chochlę,wykorzystanie naturalnych zasobów przez człowieka,pozdro ;)
Napisano
Dodam tylko, jesli moze miec to zwiazek, ze dosc blisko wyszla kula, dokladnie z tego samego materialu. W promieniu 2km brak stanowisk archeo bo to tez sprawdzilem

odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=739905#1762376
Napisano
Tak mi sie skojarzyło. Z drugiej strony jest gladkie, wglebienie jakby wybrane rylcem. Coś jakby nabierka, lyzka, mozdziez do ucierania tylko z piaskowca. Moze to moja wyobraznia...
Napisano
Jeśli to jest chochla", to jeszcze trzeba znaleźć do niej odpowiedni gar kamienny...
Obawiam się, iż na chochlę jest to dużo za małe, pomijając już taki drobiazg iż za czasów kamienia łupanego nie używano takich naczyń...
Teoria o chochli jest mocno naciągana moim zdaniem.
Napisano
To, że materiał jest odłamany wcale nie musi sugerować manipulacji człowieka. W przypadku skamieniałości (a ten przedmiot jest odbitką skamieniałej muszli małża) linie pęknięć przechodzą w miejscach naturalnych linii przełomu. Tak jest też i w tym przypadku. Ze względu na fakt, że znajdka jest z okolic Szczecina, możliwe, że opływowy kształt nadał bieg rzeki/fale, a sama skamieniałość została zawleczona w inne miejsce (dużo możliwości).
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie