Skocz do zawartości
  • 0

plandeka wojskowa z czego

Landszaft

Pytanie

Napisano

witam . otrzymałem starą plandekę do wozu, taczanki, czy innego ustrojstwa, niestety brak jakichkolwiek sygnatur , wymiary 168 x 92 cm ,grube płótno lniane, paski roki" płócienne, widać że z jednego końca musiała być przewlekana rurka bo jest przeszycie na wkładanie rurki, kolor oliwkowy. i pytanie od czego to może być ?? , jaka armia , polska wrześniowa, niemiecka, radziecka czy powojenna polska

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moim skromnym zdaniem to raczej jak armia polska to raczej powojenna. Przed wrześniem 1939 nie spotkałem się (osobiście jak również w opisach) aby nitowali elementy. Były szyte. Można to ładnie zauważyć w tornistrach WP. Nie musi to byś narzuta na pakę, może to także być osłona solnika jakiegoś pojazdu ciężarowego, używano takich do osłony chłodnic.
Jednak skłaniałbym się bardziej na rosyjski wyrób (ZSRR) patrząc na troki. Z tego co dobrze widzę mają oliwkowi kolor?
Jeśli się mylę to oczywiście proszę o poprawę. To był taki mój mały pomysł co do tego przedmiotu.
Pozdrawiam.
Paweł
Napisano
Kolor Oliwkowy tak jak napisałem , kompletnie nie wiem od czego , ale może być i wyrób do cywilnych pojazdów traktory ciężarówki. Raczej wydaje się powojenny z uwagi na typ zapięć metalowych , ale mogę się mylić . nie mam żadnych fotek do porównań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie