Skocz do zawartości
  • 0

odznaka gajowego III Rzesza

pmf1

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o info na temat takiej wpinki - odznaki. Jagdaufseher czyli gajowy (Wiki) a jak to się przekłada na dzisiejsze, podleśniczy, łowczy? Co oznacza ten numer po prawej? Wymiary 5,5x4,3cm, metal sam nie wiem, zakładałem po patynie na początku że srebro ale?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ta odznaka jest jednak aluminiowa, w świetle dziennym dzisiaj to zobaczyłem to podczyszczone miejsce. Musi być czymś pokryta albo nie wiem co, jeszcze takiego aluminium z gleby nie widziałem, żadnych wżerów itd.
Naider mógłbyś mi przybliżyć skąd wziąłeś informacje na temat tego, że to serwis dla profesjonalnych myśliwych i leśników" coś może jeszcze doczytam, dzięki.
Napisano

Witam, proszę o info na temat takiej wpinki - odznaki. Jagdaufseher czyli gajowy (Wiki) a jak to się przekłada na dzisiejsze, podleśniczy, łowczy? Co oznacza ten numer po prawej? Wymiary 5,5x4,3cm, metal sam nie wiem, zakładałem po patynie na początku że srebro ale?

Napisano
Dodam jeszcze że jest to odznaka serwis dla profesjonalnych myśliwych i leśników" nr.1513 to numer serwisowy,materiał to zapewne aluminium.
Napisano
@pmf. O patynie na miedzi to ja jeszcze nie słyszałem. Jakby to było ze srebra, to by miało srebrny kolor i ewentualnie czarny nalot.

@Naider. Aluminium również miałoby srebrny kolor i ewentualne wżery, jeśli przedmiot leżał w środowisku zaw. jony Cl-.

Mi to wygląda bardziej na brąz lub mosiądz.
Napisano
Taka patyna z piasku na srebrze często wychodzi. Fakt że nie jest zbyt ciężka ale na aluminium też nie wygląda.
B-E-D-A co mam rozumieć przez to że nie słyszałeś o patynie na miedzi?
Napisano
Sorry, miałoby być: O patynie na srebrze to ja jeszcze nie słyszałem" w odniesieniu do pierwszego postu.

Patyną nazywa się raczej produkty korozji miedzi i jej stopów. Chyba tylko w Polsce tak się (niepoprawnie) przyjęło, że to co nie jest rdzą, to musi być patyną. Tak samo wiele ludzi o polichlorku winylu mówi PCV zamiast PVC.

Wobec wspomnianych przeze mnie powodów srebro i aluminium odpadają.

Gdzie znalazłeś tą odznakę i w jakich warunkach przeleżała?
Napisano
Witam, za wiele informacji na temat tej odznaki nie mam,głównie są to stronki niemieckie,często licytacje.Przeważnie jest opisane właśnie jako serwis dla profesjonalnych myśliwych i leśników" ale są też opisy że to po prostu odznaka gajowego. Co do materiału z jakiego jest wykonana,opisywana jest jako aluminium właśnie :) Podam Ci jeden link, jest po niemiecku więc translatorem ogarniesz,no chyba że znasz j. niemiecki.
https://www.team-militaria.de/seltenes-dienstabzeichen-fuer-berufsjaeger-und-jagdaufseher-hoffstaetter/
Napisano
@B-E-D-A
Srebro ma bardzo piękną patynę. Jaśniejszą niż na miedzi. Prawdopodobnie nie miałeś okazji znaleźć kilkusetletniej srebrnej monetki, lub jeśli znalazłeś, to nie miała ciekawych warunków podczas przebywania".
Pozdrawiam
MArcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie