Cyrograf15 Napisano 20 Październik 2015 Napisano 20 Październik 2015 Jak dasz szpachlę to pozostanie jedynie lakierobejca aby to zamaskować. Odkręć okucia i je wyczyść.Wojtek
vis1939 Napisano 20 Październik 2015 Napisano 20 Październik 2015 Szpachlowanie nie ma sensu,taka ingerencja sprawi że będzie toto gówno warte już całkowicie.Zdzierać połowy też nie było sensu,można to było ustabilizować - były by mniejsze ubytki.Zabezpiecz jak jest,po zamontowaniu na padlinie wz.29 którą chowasz w ziemniakach będzie miało niepowtarzalny klimat:)
adrian950 Napisano 20 Październik 2015 Autor Napisano 20 Październik 2015 Niewiem czy dalo by sie te miejsca uratowac, Tona brudu wzartego w drewno, A struktura w tych miejscach byla wilgotns oraz tak miekka ze bezproblemu wbilem tam dla sprawdzenia paznokcia, Kolteraz bez porownania zostalo samo zdrowe twarde drewno, Pytanie czy impregnowac czy skleic lekko powiechownie wyrownac szpachla naturalna, dla wizualnosci po tym zabiegu bejca oraz impregnacja
vis1939 Napisano 20 Październik 2015 Napisano 20 Październik 2015 Tak to powinno być zrobione i w takiej postaci zachowuje się podobne przypadki w muzeach.Po szpachli/bejcy itp to żadne muzeum nie powiesi tego nawet na kiblową spłuczką.http://www.sh10pp.fora.pl/nasze-dzialania,34/karabin-berthier-ocalony,1331.html
adrian950 Napisano 20 Październik 2015 Autor Napisano 20 Październik 2015 Też lubie oryginalosc, przez całą swoje praktyke w takich rzeczach nigdy nie dodawałem Stanu" poprzez szpachlowanie itp, Jednak w tym przypadku mnie troszkę zaskoczyło ile martwego drewna zeszło
remington Napisano 20 Październik 2015 Napisano 20 Październik 2015 Jakbyś dalej kolbę skrobał, to by cała znikła. W takich przypadkach robi się dezynfekcję i konsolidację drewna, a nie szoruje aż do twardszego rdzenia.
vis1939 Napisano 20 Październik 2015 Napisano 20 Październik 2015 poleci ktoś jakiś dobry preparat/olej/oliwę do konserwacji kolby?"SCHAFTOL jest po mojemu bardzo dobry,a i co do zapachu to bardzo przyjemny,wprost uwielbiam zapach wysmarowanej nim osady:)
newcomer Napisano 20 Październik 2015 Napisano 20 Październik 2015 Istnieją również sposoby chemicznego wyparcia wody z drewna w bardzo krótkim czasie.Drewno po takich kąpielach, a jest ich trzy w różnych roztworach, jest suche i nie traci na zmianach objętości, jedynie jest bardziej porowate.W takiej sytuacji należałoby je wzmocnić przez nasycenie polimerami z dodatkiem konserwantów.
viator01 Napisano 20 Październik 2015 Napisano 20 Październik 2015 adrian950 (938 / 67) Trzeba było zdjęcia wcześniej wrzucić i posłuchać kolegów. Wilgoć mogłeś wyprzeć i zastosować paraloid - nic by nie odpadało
remington Napisano 20 Październik 2015 Napisano 20 Październik 2015 Jak znam życie, to przed zabiegami konserwatorskimi" drewno wyglądało tak dobrze, że teraz wstyd fotki wrzucać...
adrian950 Napisano 20 Październik 2015 Autor Napisano 20 Październik 2015 Skoro dla drewna byla inna metoda aby ocalic nawet to spruchniale, miekkie miejsce no to moge sie przyznac dalem ciala" Rzadko kiedy mialem takie mejscowo miekkie drewno i poprostu juz na przyszlosc odrazu wejde na forum, zamiast z druciakiem smigacZdjecia stanu przed wrzuce odrazu z wynikiek koncowym, Drewno czeka na Tru oilDzieki za porady, Kazdy cos spieprzyl w tym fachu jak narazie to moja pierwsza kleska z glupotab:-)
viator01 Napisano 21 Październik 2015 Napisano 21 Październik 2015 Nauka kosztuje :)Teraz będziesz pamiętał, że paraloid wzmocni strukturę (oczywiście jak nie będzie to działało pod obciążeniami)
adrian950 Napisano 21 Październik 2015 Autor Napisano 21 Październik 2015 Pracowałem z Paraloidem, ale tylko na żelazienie miałem pojęcia iż paralodi, wzmacnia/Trzyma strukture, sądziłem że tylko Blokuje" czynniki zewnetrzne
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.