Skocz do zawartości

Drewno - wigloć

adrian950

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szpachlowanie nie ma sensu,taka ingerencja sprawi że będzie toto gówno warte już całkowicie.Zdzierać połowy też nie było sensu,można to było ustabilizować - były by mniejsze ubytki.

Zabezpiecz jak jest,po zamontowaniu na padlinie wz.29 którą chowasz w ziemniakach będzie miało niepowtarzalny klimat:)
Napisano
Niewiem czy dalo by sie te miejsca uratowac, Tona brudu wzartego w drewno, A struktura w tych miejscach byla wilgotns oraz tak miekka ze bezproblemu wbilem tam dla sprawdzenia paznokcia, Kolteraz bez porownania zostalo samo zdrowe twarde drewno, Pytanie czy impregnowac czy skleic lekko powiechownie wyrownac szpachla naturalna, dla wizualnosci po tym zabiegu bejca oraz impregnacja
Napisano
Tak to powinno być zrobione i w takiej postaci zachowuje się podobne przypadki w muzeach.Po szpachli/bejcy itp to żadne muzeum nie powiesi tego nawet na kiblową spłuczką.

http://www.sh10pp.fora.pl/nasze-dzialania,34/karabin-berthier-ocalony,1331.html
Napisano
Też lubie oryginalosc, przez całą swoje praktyke w takich rzeczach nigdy nie dodawałem Stanu" poprzez szpachlowanie itp, Jednak w tym przypadku mnie troszkę zaskoczyło ile martwego drewna zeszło
Napisano
poleci ktoś jakiś dobry preparat/olej/oliwę do konserwacji kolby?"

SCHAFTOL jest po mojemu bardzo dobry,a i co do zapachu to bardzo przyjemny,wprost uwielbiam zapach wysmarowanej nim osady:)
Napisano
Istnieją również sposoby chemicznego wyparcia wody z drewna w bardzo krótkim czasie.
Drewno po takich kąpielach, a jest ich trzy w różnych roztworach, jest suche i nie traci na zmianach objętości, jedynie jest bardziej porowate.
W takiej sytuacji należałoby je wzmocnić przez nasycenie polimerami z dodatkiem konserwantów.
Napisano
Skoro dla drewna byla inna metoda aby ocalic nawet to spruchniale, miekkie miejsce no to moge sie przyznac dalem ciala" Rzadko kiedy mialem takie mejscowo miekkie drewno i poprostu juz na przyszlosc odrazu wejde na forum, zamiast z druciakiem smigac

Zdjecia stanu przed wrzuce odrazu z wynikiek koncowym, Drewno czeka na Tru oil
Dzieki za porady, Kazdy cos spieprzyl w tym fachu jak narazie to moja pierwsza kleska z glupotab:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie