Skocz do zawartości

Solfernus

brodkasz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podnoszenie progu zbyt wiele nie pomoże, ponieważ na wysokich nastawach maszyna się przesterowuje,a jeśli zaś chodzi o wzbudzanie , to jak najbardziej podnoszeniem progu można zniwelować dolegliwość. Na DYS 3 nie chodzę ponieważ na żelazie wykrywka szczeka" w tonie koloru,a ja jednak wolę rozdzielenie tonów.
Jeszcze pomęczę o ten PRÓG DYSKRYMINACJI , A PRÓG i o UŚREDNIANIE -o co chodzi , co to jest , do czego. :-)
Aaa , jeszcze jedno..., TON WIODĄCY. Mam ustawiony jak mam , bo wyczytałam w necie , że ma być delikatny dźwięk słyszalny. Tylko dlaczego tak ma być? Czy wtedy wykrywacz jest bardziej czuły,czy więcej słychać? Na czym polega różnica pomiędzy włączonym , a wyłączonym?
  • Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Co się tyczy progu dyskryminacji to tego nie zmieniam, nie odczułem specjalnej różnicy po korekcji w którąkolwiek stronę.
Ton wiodący też mam na ledwo słyszalny ale tylko dlatego że nie męczy tak słuchu, raczej nie jest więcej czuły ani więcej nie słychać :)
Punktowa sygnalizacja to jak sama nazwa wskazuje - sygnał nie jest słyszalny rozlegle a punktowo.
To chyba tyle
Pozdrawiam Brodkasz.
  • 3 weeks later...
Napisano
Dzisiaj po deszczu wykrywacz zwariował na zielonej łączce ,czyli gadał jak najęty , gdy tylko cewka dotykała mokrej trawy. Nad trawą było OK, na piaszczystym dukcie też fajnie,ale w trawie , to katastrofa nawet pomimo zmniejszenia nastaw do minimum. Czy to normalne w wykrywaczach?
Napisano
Raczej nie normalne, ja u siebie nie mam czegoś takiego. Skontaktuj się z producentem, Masz gwarancję niech naprawia :)
Co zaś do poprzedniego postu, zaczęłam chodzić na DYS 2 i powiem szczerze całkiem nieźle to wygląda :) Albo mi się wydaję albo wykrywacz sięga głębiej na kolor, znaczy mogę kolor zidentyfikować z większej głębokości:)
Pozdrawiam Brodkasz.
Napisano
Nie wiem czy na DYS 2 jest większy zasięg , ale jak dla mnie zdecydowanie łatwiej wychwycić ciche sygnały na tej nastawie.Na 1 i 3 przy tym szczekaniu jest mi trudniej nasłuchiwać, 4 też zaczynam lubić.
Pozdrawiam A.
  • 3 weeks later...
Napisano
Nabrał się mój kumpel na trening Złom i po tygodniu wystawił na sprzedaż i do dzisiaj się z nim buja jak ktoś z was chętny jesteście takimi fanami tego sprzętu to dam kontakt do kolegi
Napisano
Jak po tygodniu to faktycznie zdążył go poznać :)
Niestety Solfernus wymaga trochę uwagi jak zresztą każdy wykrywacz. Proponuję zakupić szpilę :) łatwe i przyjemne.
Pozdrawiam
Napisano
Kończę z Tobą dyskusję bo Twoje argumenty są powalające i nie wiem co na nie odpowiedzieć.
Więc pisz spokojnie tylko jak mógłbym prosić napisz w swoim wątku a nie mój zaśmiecasz.
Mimo wszystko pozdrawiam
Napisano
Po 2 latach użytkowania zauważyłem tylko 1 wadę, trzeba zjeżdżać" z wzmocnienia sondy na 2 w upały, bo wyje i na wyświetlaczu pali się przesterowanie. Używałem też jakiś czas Rutusa(wypożyczony na kilka wypadów dla sprawdzenia) ale ręka bolała po 2 h ze względu na ciężar, no i pod liniami wariował.
Napisano
I zapomniałem napisać, ja chodzę za zdrobnym kolorem i kamieniami magnetycznymi, Rutus nie widział kamieni, Solfernus widzi wszystko(kamienie magnetyczne są sygnalizowane przeciągniętym sygnałem), często znajduję kolor wielkości pinezki lub mniejszej z 10-15 cm. Rutus Optima był na pewno głębszy na duży kolor ale ja tego nie potrzebuję, pewnie to też kwestia cewki, w Solfie mam 25cm 16KHz.
Napisano
Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził".
W większości przypadków gdy tematem dyskusji są detektory to wybuchają kłótnie i nie potrzebne negatywne emocje.Ja myślę że najważniejsza jest rzetelność wypowiedzi a nie próba udowodnieniawyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy" bo w najgorszej sytuacji są ci którzy chcą nabyć wykrywacz,człowiek czyta setki postów i jak był mądry przed tak i po lekturze.
Napisano
Kijow! Powiedz koledze aby sam opisał problemy z Solfernusem. Informacje z drugiej ręki są mało wiarygodne i wprowadzają niepotrzebne zamieszanie.Tym bardziej,że merytorycznie są słabe.Brak w Twojej wypowiedzi konkretów.
Osobiście uważam,że Solfernus jest porównywalny z innymi wykrywkami w tej grupie cenowej. Dla mnie akurat najważniejszym plusem jest jego waga. Ponieważ po pierwsze jestem kobietą i z założenia mam mniejszą siłę rąk ,po drugie dodatkowo mam uszkodzony nadgarstek to jego lekkość jest dla mnie istotna.W ogóle jest dość sprytny ,ma dla mnie przyjemny dżwięk i parę fajnych rozwiązań.
Pisałam o kłopotach z sondą DD25 cm,16 kHz.W sumie z mężem użytkowaliśmy 3 sondy o tych parametrach od marca 2016 roku.Żadna z nich nie działała poprawnie.Każda z nich wzbudza się na mokrej trawie i to żeby była jasność.. nie chodzi o kopanie w wielkim deszczu ale o wilgoć typu rosa .Jeśli chodzi o przesterowywanie się na
słońcu to też porażka. W instrukcji jest napisane o pracy wykrywacza w temperaturze 5-35 st. Niestety nieraz 24-28 stopni w słońcu było dla tych sond za dużo.Co do niskich temperatur się nie wypowiadam bo jeszcze nie miałam okazji tego sprawdzić...
Jeśli zaś chodzi o pracę pod liniami wysokiego napięcia to potwierdzam,że są stabilne.
Obecnie producent wymienił mi sondę na 20kHz i jest o niebo lepiej. Na razie sonda pracuje stabilnie w cieplejszej aurze a dwa dnie temu miałam okazję przetestować ja po deszczu i też na szczęście było ok.
Póki co jestem zadowolona z zamiany i zastanawiam się czy problem z Solfernusem 4,0 nie tkwi czasami tak naprawdę w samej sondzie 16kHz.?
Bardzo proszę o ewentualne spostrzeżenia dotyczące 16-stki,20-stki i innych sond dedykowanych do Solfernusa.
Napisano
No tak poszliśmy na mokrą łąkę wzbudza się na słońcu to samo mam whitsa mx sport to u mnie tych problemów nie ma podobnie u kolegi w white's treasure pro a w tym wynalzku wiecznie coś nie chalo kolega już pisał na forach na fb i większość użytkowników ma te same problemy a najgorsze jest to że brak chętnych na kupno z drugiej ręki tego sprzętu moje zdanie jest takie żeby robić dobry sprzęt to trzeba mieć zaplecze badania itp z marszu nie da się zrobić dobrego sprzętu pozdrawiam
Napisano
Kolego kijow gdybyś był łaskaw używać znaków interpunkcyjnych twój post byłby łatwiejszy do zrozumienia.Owszem i mój solf głupieje na mokrej trawie ale tylko wtedy gdy nastawy mam na maxa ale wystarczy zmniejszyć wzmocnienie i wyłączyć*" i jest OK.Zauważyłem że najbardziej robi się problematyczny gdy zaczyna osiadać"rosa ale gdy zrobi się już mokro uspokaja się.
Napisano
Jasper37...masz zatem i tak dużo szczęścia.Moja sonda 16"wzbudza się i na rosie i po deszczu.Burczy wtedy cały czas. A jak się tylko trąci trawkę to burczy jeszcze radośniej.Znależć właściwy sygnał jest niemal niemożliwe a takie chodzenie po prostu mega wk....a.Zjechanie z nastawów na minimum sprawia ,że nadal burczy tylko cichutko ale też ciszej wpada sygnał właściwy...więc i tak kicha. Mój mąż który jest również posiadaczem Solfka, nie może nastawić sondy na maxa w żadnych warunkach,one po prostu dla tej akurat sondy najwyraźniej nie istnieją. Średnie ustawienia to dla niego te maksymalne ale też tylko w dobrych warunkach tzn jak nie jest powyżej 25-28 stopni... Ehh..Cała reszta z problemem na mokrym to u niego tak jak u mnie .
Napisano
Po prostu kicha w tej kasie i tyle ja wiem że towarzystwo wzajemnej adoracji próbuje wcisnąć kit żeby sprzedać ten sprzęt ale ludzie są teraz kumaci i nie dają się nabrać
Napisano
To prawie jest tak jak dzisiaj z firmą od stolarki aluminiowej ;)
Drzwi od biura się nagrzewają, blokują i nie można ich ca chiny ludowe z zewnątrz otworzyć, to ewidentna wina słońca!!! :)

TAKTYK

P.s Każda sonda się rozstraja pod wpływem słońca lub mrozu,w fazie i amplitudzie, jednak zakres tych zmian nie powinien uniemożliwić poprawnej pracy detektora. Wzbudzanie się podczas pracy na rosie i przy uderzeniu może być spowodowane słabym ekranowaniem, wadliwą konstrukcją mechaniczną lub złym projektem układów wejściowych detektora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie