Azja72 Napisano 12 Lipiec 2016 Share Napisano 12 Lipiec 2016 Podnoszenie progu zbyt wiele nie pomoże, ponieważ na wysokich nastawach maszyna się przesterowuje,a jeśli zaś chodzi o wzbudzanie , to jak najbardziej podnoszeniem progu można zniwelować dolegliwość. Na DYS 3 nie chodzę ponieważ na żelazie wykrywka szczeka" w tonie koloru,a ja jednak wolę rozdzielenie tonów.Jeszcze pomęczę o ten PRÓG DYSKRYMINACJI , A PRÓG i o UŚREDNIANIE -o co chodzi , co to jest , do czego. :-)Aaa , jeszcze jedno..., TON WIODĄCY. Mam ustawiony jak mam , bo wyczytałam w necie , że ma być delikatny dźwięk słyszalny. Tylko dlaczego tak ma być? Czy wtedy wykrywacz jest bardziej czuły,czy więcej słychać? Na czym polega różnica pomiędzy włączonym , a wyłączonym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodkasz Napisano 12 Lipiec 2016 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2016 Co się tyczy progu dyskryminacji to tego nie zmieniam, nie odczułem specjalnej różnicy po korekcji w którąkolwiek stronę.Ton wiodący też mam na ledwo słyszalny ale tylko dlatego że nie męczy tak słuchu, raczej nie jest więcej czuły ani więcej nie słychać :)Punktowa sygnalizacja to jak sama nazwa wskazuje - sygnał nie jest słyszalny rozlegle a punktowo.To chyba tyle Pozdrawiam Brodkasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azja72 Napisano 31 Lipiec 2016 Share Napisano 31 Lipiec 2016 Dzisiaj po deszczu wykrywacz zwariował na zielonej łączce ,czyli gadał jak najęty , gdy tylko cewka dotykała mokrej trawy. Nad trawą było OK, na piaszczystym dukcie też fajnie,ale w trawie , to katastrofa nawet pomimo zmniejszenia nastaw do minimum. Czy to normalne w wykrywaczach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toska Napisano 31 Lipiec 2016 Share Napisano 31 Lipiec 2016 W innych wykrywaczach nie ale w tym czymś tak nie przejmuj się i szukaj dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodkasz Napisano 1 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2016 Raczej nie normalne, ja u siebie nie mam czegoś takiego. Skontaktuj się z producentem, Masz gwarancję niech naprawia :)Co zaś do poprzedniego postu, zaczęłam chodzić na DYS 2 i powiem szczerze całkiem nieźle to wygląda :) Albo mi się wydaję albo wykrywacz sięga głębiej na kolor, znaczy mogę kolor zidentyfikować z większej głębokości:)Pozdrawiam Brodkasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azja72 Napisano 3 Sierpień 2016 Share Napisano 3 Sierpień 2016 Nie wiem czy na DYS 2 jest większy zasięg , ale jak dla mnie zdecydowanie łatwiej wychwycić ciche sygnały na tej nastawie.Na 1 i 3 przy tym szczekaniu jest mi trudniej nasłuchiwać, 4 też zaczynam lubić.Pozdrawiam A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 22 Sierpień 2016 Share Napisano 22 Sierpień 2016 Te wykrywacze nadają się na złom a nie do poszukiwań pod ziemią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodkasz Napisano 22 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2016 Powiedział co wiedział, merytorycznie ze znawstwem i na temat :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasper37 Napisano 23 Sierpień 2016 Share Napisano 23 Sierpień 2016 Ktoś kto uważa że Solfernus nadaje się na złom nigdy nie miał z nim do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodkasz Napisano 23 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2016 Ale tacy właśnie mają najwięcej o nim do powiedzenia :)Ręce opadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 27 Sierpień 2016 Share Napisano 27 Sierpień 2016 Nabrał się mój kumpel na trening Złom i po tygodniu wystawił na sprzedaż i do dzisiaj się z nim buja jak ktoś z was chętny jesteście takimi fanami tego sprzętu to dam kontakt do kolegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodkasz Napisano 27 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2016 Jak po tygodniu to faktycznie zdążył go poznać :)Niestety Solfernus wymaga trochę uwagi jak zresztą każdy wykrywacz. Proponuję zakupić szpilę :) łatwe i przyjemne.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 27 Sierpień 2016 Share Napisano 27 Sierpień 2016 Nie wciskajcie kitu te wykrywacze to Złom nie spotkałem nikogo kto był by zadowolony naganiacie frajerów i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodkasz Napisano 27 Sierpień 2016 Autor Share Napisano 27 Sierpień 2016 Kończę z Tobą dyskusję bo Twoje argumenty są powalające i nie wiem co na nie odpowiedzieć.Więc pisz spokojnie tylko jak mógłbym prosić napisz w swoim wątku a nie mój zaśmiecasz.Mimo wszystko pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasper37 Napisano 29 Sierpień 2016 Share Napisano 29 Sierpień 2016 A ja jestem zadowolonym frajerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 31 Sierpień 2016 Share Napisano 31 Sierpień 2016 Po 2 latach użytkowania zauważyłem tylko 1 wadę, trzeba zjeżdżać" z wzmocnienia sondy na 2 w upały, bo wyje i na wyświetlaczu pali się przesterowanie. Używałem też jakiś czas Rutusa(wypożyczony na kilka wypadów dla sprawdzenia) ale ręka bolała po 2 h ze względu na ciężar, no i pod liniami wariował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 31 Sierpień 2016 Share Napisano 31 Sierpień 2016 I zapomniałem napisać, ja chodzę za zdrobnym kolorem i kamieniami magnetycznymi, Rutus nie widział kamieni, Solfernus widzi wszystko(kamienie magnetyczne są sygnalizowane przeciągniętym sygnałem), często znajduję kolor wielkości pinezki lub mniejszej z 10-15 cm. Rutus Optima był na pewno głębszy na duży kolor ale ja tego nie potrzebuję, pewnie to też kwestia cewki, w Solfie mam 25cm 16KHz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 31 Sierpień 2016 Share Napisano 31 Sierpień 2016 Fajnie pokazuje granit z zawartością miki : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasper37 Napisano 1 Wrzesień 2016 Share Napisano 1 Wrzesień 2016 Jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził".W większości przypadków gdy tematem dyskusji są detektory to wybuchają kłótnie i nie potrzebne negatywne emocje.Ja myślę że najważniejsza jest rzetelność wypowiedzi a nie próba udowodnieniawyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy" bo w najgorszej sytuacji są ci którzy chcą nabyć wykrywacz,człowiek czyta setki postów i jak był mądry przed tak i po lekturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azja72 Napisano 7 Wrzesień 2016 Share Napisano 7 Wrzesień 2016 Kijow! Powiedz koledze aby sam opisał problemy z Solfernusem. Informacje z drugiej ręki są mało wiarygodne i wprowadzają niepotrzebne zamieszanie.Tym bardziej,że merytorycznie są słabe.Brak w Twojej wypowiedzi konkretów.Osobiście uważam,że Solfernus jest porównywalny z innymi wykrywkami w tej grupie cenowej. Dla mnie akurat najważniejszym plusem jest jego waga. Ponieważ po pierwsze jestem kobietą i z założenia mam mniejszą siłę rąk ,po drugie dodatkowo mam uszkodzony nadgarstek to jego lekkość jest dla mnie istotna.W ogóle jest dość sprytny ,ma dla mnie przyjemny dżwięk i parę fajnych rozwiązań.Pisałam o kłopotach z sondą DD25 cm,16 kHz.W sumie z mężem użytkowaliśmy 3 sondy o tych parametrach od marca 2016 roku.Żadna z nich nie działała poprawnie.Każda z nich wzbudza się na mokrej trawie i to żeby była jasność.. nie chodzi o kopanie w wielkim deszczu ale o wilgoć typu rosa .Jeśli chodzi o przesterowywanie się na słońcu to też porażka. W instrukcji jest napisane o pracy wykrywacza w temperaturze 5-35 st. Niestety nieraz 24-28 stopni w słońcu było dla tych sond za dużo.Co do niskich temperatur się nie wypowiadam bo jeszcze nie miałam okazji tego sprawdzić...Jeśli zaś chodzi o pracę pod liniami wysokiego napięcia to potwierdzam,że są stabilne.Obecnie producent wymienił mi sondę na 20kHz i jest o niebo lepiej. Na razie sonda pracuje stabilnie w cieplejszej aurze a dwa dnie temu miałam okazję przetestować ja po deszczu i też na szczęście było ok.Póki co jestem zadowolona z zamiany i zastanawiam się czy problem z Solfernusem 4,0 nie tkwi czasami tak naprawdę w samej sondzie 16kHz.? Bardzo proszę o ewentualne spostrzeżenia dotyczące 16-stki,20-stki i innych sond dedykowanych do Solfernusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 7 Wrzesień 2016 Share Napisano 7 Wrzesień 2016 No tak poszliśmy na mokrą łąkę wzbudza się na słońcu to samo mam whitsa mx sport to u mnie tych problemów nie ma podobnie u kolegi w white's treasure pro a w tym wynalzku wiecznie coś nie chalo kolega już pisał na forach na fb i większość użytkowników ma te same problemy a najgorsze jest to że brak chętnych na kupno z drugiej ręki tego sprzętu moje zdanie jest takie żeby robić dobry sprzęt to trzeba mieć zaplecze badania itp z marszu nie da się zrobić dobrego sprzętu pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasper37 Napisano 8 Wrzesień 2016 Share Napisano 8 Wrzesień 2016 Kolego kijow gdybyś był łaskaw używać znaków interpunkcyjnych twój post byłby łatwiejszy do zrozumienia.Owszem i mój solf głupieje na mokrej trawie ale tylko wtedy gdy nastawy mam na maxa ale wystarczy zmniejszyć wzmocnienie i wyłączyć*" i jest OK.Zauważyłem że najbardziej robi się problematyczny gdy zaczyna osiadać"rosa ale gdy zrobi się już mokro uspokaja się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azja72 Napisano 8 Wrzesień 2016 Share Napisano 8 Wrzesień 2016 Jasper37...masz zatem i tak dużo szczęścia.Moja sonda 16"wzbudza się i na rosie i po deszczu.Burczy wtedy cały czas. A jak się tylko trąci trawkę to burczy jeszcze radośniej.Znależć właściwy sygnał jest niemal niemożliwe a takie chodzenie po prostu mega wk....a.Zjechanie z nastawów na minimum sprawia ,że nadal burczy tylko cichutko ale też ciszej wpada sygnał właściwy...więc i tak kicha. Mój mąż który jest również posiadaczem Solfka, nie może nastawić sondy na maxa w żadnych warunkach,one po prostu dla tej akurat sondy najwyraźniej nie istnieją. Średnie ustawienia to dla niego te maksymalne ale też tylko w dobrych warunkach tzn jak nie jest powyżej 25-28 stopni... Ehh..Cała reszta z problemem na mokrym to u niego tak jak u mnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 8 Wrzesień 2016 Share Napisano 8 Wrzesień 2016 Po prostu kicha w tej kasie i tyle ja wiem że towarzystwo wzajemnej adoracji próbuje wcisnąć kit żeby sprzedać ten sprzęt ale ludzie są teraz kumaci i nie dają się nabrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taktyk Napisano 8 Wrzesień 2016 Share Napisano 8 Wrzesień 2016 To prawie jest tak jak dzisiaj z firmą od stolarki aluminiowej ;)Drzwi od biura się nagrzewają, blokują i nie można ich ca chiny ludowe z zewnątrz otworzyć, to ewidentna wina słońca!!! :)TAKTYKP.s Każda sonda się rozstraja pod wpływem słońca lub mrozu,w fazie i amplitudzie, jednak zakres tych zmian nie powinien uniemożliwić poprawnej pracy detektora. Wzbudzanie się podczas pracy na rosie i przy uderzeniu może być spowodowane słabym ekranowaniem, wadliwą konstrukcją mechaniczną lub złym projektem układów wejściowych detektora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.