Jump to content
  • 0

Karabinek Berthier 1892 z �ezpicznikiem"

kordelek

Question

Posted
Witam
Trafił mi się karabinek berthier 1892 z dziwnym dzynksem z prawej sttrony... Wygląda jak jakaś forma bezpiecznika. Karabinek pozbawiony sygnatur. Widoczne jedynie S 1907 z prawej strony komory nabojowej.
Dziękuję za moralizatorskie teksty w stylu 8 lat..." Mam Muzeum sprawdzone przez Służby na wszelkie możliwe sposoby - ni było zastrzeżeń....
Może ktoś spotkał takie rozwiązanie?!?! pod tym ezpiecznikiem" dziurka do zatrzaskiwania. Wygląda trochę jak we włoskich wynalazkach typu breda...

7 answers to this question

Recommended Posts

Posted
Wygląda to dokładnie tak... Ostatnie zdjęcie to inny berthier. Wyraźnie widać, że w egzemplarzu z ezpiecznikiem" element komory zamkowej sąsiadujący z nim został podcięty. Szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze takiego czegoś, a trochę berthierków widziałem :(
Posted
Jeśli jeszcze ich nie pytałeś, to masz link kontaktowy do muzeum MAS http://www.musee-art-industrie.saint-etienne.fr/nous-contacter
Posted
Witam
Trafił mi się karabinek berthier 1892 z dziwnym dzynksem z prawej sttrony... Wygląda jak jakaś forma bezpiecznika. Karabinek pozbawiony sygnatur. Widoczne jedynie S 1907 z prawej strony komory nabojowej.
Dziękuję za moralizatorskie teksty w stylu 8 lat..." Mam Muzeum sprawdzone przez Służby na wszelkie możliwe sposoby - ni było zastrzeżeń....
Może ktoś spotkał takie rozwiązanie?!?! pod tym ezpiecznikiem" dziurka do zatrzaskiwania. Wygląda trochę jak we włoskich wynalazkach typu breda...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information