Skocz do zawartości
  • 0

Karabinek Berthier 1892 z �ezpicznikiem"

kordelek

Pytanie

Napisano
Witam
Trafił mi się karabinek berthier 1892 z dziwnym dzynksem z prawej sttrony... Wygląda jak jakaś forma bezpiecznika. Karabinek pozbawiony sygnatur. Widoczne jedynie S 1907 z prawej strony komory nabojowej.
Dziękuję za moralizatorskie teksty w stylu 8 lat..." Mam Muzeum sprawdzone przez Służby na wszelkie możliwe sposoby - ni było zastrzeżeń....
Może ktoś spotkał takie rozwiązanie?!?! pod tym ezpiecznikiem" dziurka do zatrzaskiwania. Wygląda trochę jak we włoskich wynalazkach typu breda...

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wygląda to dokładnie tak... Ostatnie zdjęcie to inny berthier. Wyraźnie widać, że w egzemplarzu z ezpiecznikiem" element komory zamkowej sąsiadujący z nim został podcięty. Szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze takiego czegoś, a trochę berthierków widziałem :(
Napisano
Jeśli jeszcze ich nie pytałeś, to masz link kontaktowy do muzeum MAS http://www.musee-art-industrie.saint-etienne.fr/nous-contacter
Napisano
Witam
Trafił mi się karabinek berthier 1892 z dziwnym dzynksem z prawej sttrony... Wygląda jak jakaś forma bezpiecznika. Karabinek pozbawiony sygnatur. Widoczne jedynie S 1907 z prawej strony komory nabojowej.
Dziękuję za moralizatorskie teksty w stylu 8 lat..." Mam Muzeum sprawdzone przez Służby na wszelkie możliwe sposoby - ni było zastrzeżeń....
Może ktoś spotkał takie rozwiązanie?!?! pod tym ezpiecznikiem" dziurka do zatrzaskiwania. Wygląda trochę jak we włoskich wynalazkach typu breda...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie