Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik?

Serpens

Pytanie

Napisano

Witam!
Posiadam taką oto blachę, na pierwszy rzut oka nieśmiertelnik, ale mam trochę wątpliwości. Otóż jest on duży (9,5 cm), wykonany z miedzi, nie ma żadnych wojskowych odznaczeń i nigdy podobnego nie widziałem. Chciałbym odnaleźć krewnych żołnierza i oddać im tę pamiątkę, jednak nie chcę się wygłupić, jeśli to jakaś zwykła blaszka" o innym przeznaczeniu. Wybito: Jan. Pyzik. Smęgorzów. N.72. P.Dąbrowa". Miejscowość niedaleko mnie, z lokalizacją więc problemu nie mam. P., rozumiem, że powiat - jeśli tak, to bardzo możliwe, że blacha pochodzi mniej więcej z przełomu XIX i XX wieku. Wtedy jeszcze Dąbrowa Tarnowska była po prostu Dąbrową, do czasu kiedy na początku XX wieku wybudowano linię kolejową. Czy wybijano takie nieśmiertelniki, można coś więcej o nim powiedzieć? Proszę o jakieś wskazówki, nim pojadę z moją historyczną misją odszukania rodziny.
Pozdrawiam!

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
cześc raczej identyfikator woźnicy.mieli swoje blachy dorożkarze to dlaczego nie mieli by ich mieć wozacy których było dużo więcej pozd marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie