Witam! Posiadam taką oto blachę, na pierwszy rzut oka nieśmiertelnik, ale mam trochę wątpliwości. Otóż jest on duży (9,5 cm), wykonany z miedzi, nie ma żadnych wojskowych odznaczeń i nigdy podobnego nie widziałem. Chciałbym odnaleźć krewnych żołnierza i oddać im tę pamiątkę, jednak nie chcę się wygłupić, jeśli to jakaś zwykła blaszka" o innym przeznaczeniu. Wybito: Jan. Pyzik. Smęgorzów. N.72. P.Dąbrowa". Miejscowość niedaleko mnie, z lokalizacją więc problemu nie mam. P., rozumiem, że powiat - jeśli tak, to bardzo możliwe, że blacha pochodzi mniej więcej z przełomu XIX i XX wieku. Wtedy jeszcze Dąbrowa Tarnowska była po prostu Dąbrową, do czasu kiedy na początku XX wieku wybudowano linię kolejową. Czy wybijano takie nieśmiertelniki, można coś więcej o nim powiedzieć? Proszę o jakieś wskazówki, nim pojadę z moją historyczną misją odszukania rodziny. Pozdrawiam!
Pytanie
Serpens
Witam!
Posiadam taką oto blachę, na pierwszy rzut oka nieśmiertelnik, ale mam trochę wątpliwości. Otóż jest on duży (9,5 cm), wykonany z miedzi, nie ma żadnych wojskowych odznaczeń i nigdy podobnego nie widziałem. Chciałbym odnaleźć krewnych żołnierza i oddać im tę pamiątkę, jednak nie chcę się wygłupić, jeśli to jakaś zwykła blaszka" o innym przeznaczeniu. Wybito: Jan. Pyzik. Smęgorzów. N.72. P.Dąbrowa". Miejscowość niedaleko mnie, z lokalizacją więc problemu nie mam. P., rozumiem, że powiat - jeśli tak, to bardzo możliwe, że blacha pochodzi mniej więcej z przełomu XIX i XX wieku. Wtedy jeszcze Dąbrowa Tarnowska była po prostu Dąbrową, do czasu kiedy na początku XX wieku wybudowano linię kolejową. Czy wybijano takie nieśmiertelniki, można coś więcej o nim powiedzieć? Proszę o jakieś wskazówki, nim pojadę z moją historyczną misją odszukania rodziny.
Pozdrawiam!
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.