Skocz do zawartości
  • 0

Co to za sygnet.

husar

Pytanie

Napisano

Witam.
Ktoś może mi powiedzieć co to za sygnet.
Z tego co udało mi się ustalić to, że jest stary:) z bardzo czystego srebra i z szafirem.
Z góry dziękuje za pomoc.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czyste srebro nie jest żółte :P ... Jak to czyste srebro podczas noszenia zafarbuje palec na zielono :P to trafiłeś na sztukę ludową Romów :P.
Napisano
Zdjęcia robione w nocnym świetle przy użyciu aparatu w telefonie, także kolory mogą a nawet odbiegają od rzeczywistych. Jedyne co udało mi się ustalić u jubilera to, że jest to srebro bardzo dobrej jakości, szafir to szafir a nie coś szfirowopodobne i że na pewno nie pochodzi z bazaru ani od latynosów pochodzenia południowoeuropejskiego :)
Napisano
Witam.
Pogrzebałem trochę w necie i znalazłem ciekawą stronkę o złotnikach a tam informacje, że dekretem z 1797 roku francuscy złotnicy zostali zobligowani do stosowania znaków zamkniętych w polu o kształcie rombu.
Napisano
Zgadza się. Jest wiele krajów które mają charakterystyczny kształt puncy (probierza). Że na podstawie nieczytelnych punc można zidentyfikować kraj pochodzenia wyrobu, powiedzmy z 80% dokładnością.
Ale sam kształt nie można uważać za pewnik, gdyż zdarzają się wyjątki, lub są łudząco podobne (punce imienne rzemieślników)

Twój to na 80% wyrób francuski i ze względu na to że punce są zatarte nie jestem wstanie nic więcej powiedzieć.
Napisano
Dzisiaj odkopałem starą lupę i po wstępnych oględzinach w rombie są inicjały D W rozdzielone symbolem serca. Na stronie internetowej o której wspominałem wcześniej jest wzmianka, że w rombowych znakach francuskich złotników, obok inicjałów mistrza często umieszczane są wyobrażenia gwiazd, narzędzi, roślin czy zwierząt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie