husar Napisano 7 Lipiec 2015 Autor Napisano 7 Lipiec 2015 Witam.Ktoś może mi powiedzieć co to za sygnet.Z tego co udało mi się ustalić to, że jest stary:) z bardzo czystego srebra i z szafirem. Z góry dziękuje za pomoc.
Omasz Napisano 7 Lipiec 2015 Napisano 7 Lipiec 2015 Czyste srebro nie jest żółte :P ... Jak to czyste srebro podczas noszenia zafarbuje palec na zielono :P to trafiłeś na sztukę ludową Romów :P.
Swiety82 Napisano 8 Lipiec 2015 Napisano 8 Lipiec 2015 Aparat przekłamał kolor, pewnie foto wykonane pod zwykłą lampką biurkową
husar Napisano 8 Lipiec 2015 Autor Napisano 8 Lipiec 2015 Zdjęcia robione w nocnym świetle przy użyciu aparatu w telefonie, także kolory mogą a nawet odbiegają od rzeczywistych. Jedyne co udało mi się ustalić u jubilera to, że jest to srebro bardzo dobrej jakości, szafir to szafir a nie coś szfirowopodobne i że na pewno nie pochodzi z bazaru ani od latynosów pochodzenia południowoeuropejskiego :)
husar Napisano 9 Lipiec 2015 Autor Napisano 9 Lipiec 2015 Witam.Pogrzebałem trochę w necie i znalazłem ciekawą stronkę o złotnikach a tam informacje, że dekretem z 1797 roku francuscy złotnicy zostali zobligowani do stosowania znaków zamkniętych w polu o kształcie rombu.
traper6 Napisano 10 Lipiec 2015 Napisano 10 Lipiec 2015 Zgadza się. Jest wiele krajów które mają charakterystyczny kształt puncy (probierza). Że na podstawie nieczytelnych punc można zidentyfikować kraj pochodzenia wyrobu, powiedzmy z 80% dokładnością.Ale sam kształt nie można uważać za pewnik, gdyż zdarzają się wyjątki, lub są łudząco podobne (punce imienne rzemieślników)Twój to na 80% wyrób francuski i ze względu na to że punce są zatarte nie jestem wstanie nic więcej powiedzieć.
husar Napisano 10 Lipiec 2015 Autor Napisano 10 Lipiec 2015 Dzisiaj odkopałem starą lupę i po wstępnych oględzinach w rombie są inicjały D W rozdzielone symbolem serca. Na stronie internetowej o której wspominałem wcześniej jest wzmianka, że w rombowych znakach francuskich złotników, obok inicjałów mistrza często umieszczane są wyobrażenia gwiazd, narzędzi, roślin czy zwierząt.
Pytanie
husar
Witam.
Ktoś może mi powiedzieć co to za sygnet.
Z tego co udało mi się ustalić to, że jest stary:) z bardzo czystego srebra i z szafirem.
Z góry dziękuje za pomoc.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.