kamil99karpik Napisano 27 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Witam,po raz pierwszy będę malował hełmy i chciałbym zaczerpnąć opinii specjalistów. Nawet nie wiem co pierwsze kalki czy farba:) Jednym problemem jest to, że nie wiem jak się nakleja te ustrojstwa:) Chłopaki instruujcie mnie krok po kroku:) Pierwszy hełmik (m35) pomalowany farbą podkładową, drugi (m35) czysty do gołej blachy, a trzeci (m42) teraz w elektrolizie i nie wiem co potem z nim zrobić! Proszę o pomoc i instrukcję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil99karpik Napisano 27 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2015 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil99karpik Napisano 27 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2015 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil99karpik Napisano 27 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2015 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil99karpik Napisano 27 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Podbijam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 27 Czerwiec 2015 Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Kupiłeś kalki bez instrukcji?Nakłada się je na farbę. Jeśli to wodne, to zwykle trzeba wyciąć dokładnie, zamoczyć w wodzie na kilkanaście sekund, zdjąć papier podczas przyklejania (najlepiej przyłożyć do hełmu i zsunąć papier) i zostawić do wyschnięcia. Ja nakładałem takie, które wkładało się jeszcze z hełmem na 10 minut do piekarnika na 150 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil99karpik Napisano 27 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Tak to wodne, kupiłem na Allegro od Nestofa i instrukcji nie było, czyli rozumiem, że po wyschnięciu farby mam wyciąć kalki zamoczyć na kilka sekund i przyłożyć do hełmu, ściągnąć papier i czekać aż wyschnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 27 Czerwiec 2015 Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Te z Nestofa mają klej od strony papieru - trzeba nałożyć na hełm i wysunąć papier przytrzymując kalkę na miejscu.I to właśnie one mogą być wkładane do wysokiej temperatury - podobno daje to lepszy efekt.Zresztą znalazłem instrukcję http://nestof.pl/towar/kalkomanie-na-helm-niemiecki-luftschutz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil99karpik Napisano 27 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Serdeczne dzięki viator!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viras Napisano 28 Czerwiec 2015 Share Napisano 28 Czerwiec 2015 Na hełm M42 naklej tylko jedną kalkę. Po 1940 nie naklejano juz tarcz narodowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil99karpik Napisano 30 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 30 Czerwiec 2015 W ogóle odpuściłem malowanie m42, ale dzięki za wskazówkę viras bo na śmierć zapomniałem o tym! Oto efekty dla ciekawych:) Jeszcze raz dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.