YARD Napisano 17 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2015 Waterloo (PAP) - W czerwcu 2015 r. na polach nieopodal belgijskiego miasta Waterloo ponownie rozegra się jedna z najważniejszych bitew, która 200 lat temu przypieczętowała upadek Napoleona. Dla Belgów rocznica jest okazją, by przypomnieć o znaczeniu bitwy dla własnej historii.Wielu ludzi nawet nie zdaje sobie dziś sprawy z tego, że słynne Waterloo leży w Belgii - przyznaje w rozmowie z PAP Etienne Claude, jeden z organizatorów obchodów 200. rocznicy bitwy, która rozegrała się 18 czerwca 1815 r. z udziałem 300 tysięcy żołnierzy z siedmiu narodów Europy."W piątek w TVP Historia relacja z rekonstrukcji.Waterloo 1815-201519:50 - widowisko"I nasi tam będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 19 Czerwiec 2015 Share Napisano 19 Czerwiec 2015 Oglądałem. Bardzo fajnie wyglądają salwy karabinowe w szeregach, zwłaszcza gdy dym przesłania pole widzenia i zaczyna się ściemniać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 22 Czerwiec 2015 Share Napisano 22 Czerwiec 2015 YARD napisał: I nasi tam będą."Nasi" byli na rzeczonej rekonstrukcji zarówno po stronie Napoleona, jak i jego przeciwników (Prusacy) :DTeż oglądałem transmisję na TVP Historia. Jak już napisał makul - salwy karabinowe o zmierzchu robiły kapitalne wrażenie. Rekonstruktorów było - jak podawali komentatorzy ze studia - 5 tysięcy, także można było odtwarzać kolumny uderzeniowe. No i 2-godzinne widowisko pokazało, że bitwy nie toczyły się w tempie znanym z filmów wojennych, ale znacznie wolniej ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irke Napisano 22 Czerwiec 2015 Share Napisano 22 Czerwiec 2015 Czy można jeszcze gdzieś zobaczyć tę relację????qrcze zapomniałem obejrzeć lub nagrać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 3 Lipiec 2015 Share Napisano 3 Lipiec 2015 Ja byłem. Środowisko rekonstruktorów i nie tylko Polaków zgodnie stwierdzało, takiej bitwy jeszcze nie było. Widać było,że dla uczestniczących w inscenizacji czas cofnął się o 200 lat i w pewnych momentach miało się wrażenie, że jesteśmy na prawdziwym polu walki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.